Ventilatoare XPG Vento 120 - Vento 120 ARGB Hardware

XPG (XTREME PERFORMANCE GEAR) este, așa cum cel mai probabil știti cu toții, divizia de gaming a taiwanezilor de ADATA. Produsele XPG sunt dezvoltate prin colaborare cu comunitatea de gaming și e-sports pentru a obține informații despre nevoile reale ale utilizatorilor.

În afară de componente dintre cele mai performante care alcătuiesc un ansamblu puternic, într-o unitate desktop PC de gaming este foarte importantă răcirea. Pentru a maximiza fluxul de aer care circulă din carcasă spre exterior și invers, este neapărat nevoie de cât mai multe ventilatoare, dispuse înntr-un mod bine gândit.

Am primit pentru a fi prezentate aici pe site două ventilatoare pentru carcase. Este vorba despre modele care, din punct de vedere tehnic sunt aproape identice, diferența fiind făcută pe partea de design. Mai exact, XPG Vento 120 ARGB aduce iluminare RGB cu 9 LED-uri, în timp ce XPG Vento 120 este un cooler simplu și eficient.

XPG Vento 120 ARGB propune iluminare RGB ce poate fi administrată și sincronizată cu a altor accesorii prin soluțiile AURA Sync de la ASUS, RGB Fusion Ready de la Gigabyte, Mystic Light Sync de la MSI și RGB LED de la ASRock.

Ambele ventilatoare XPG Vento 120 propun 9 pale, în timp ce viteza maximă de rotație poate ajunge până la 1200 rpm (+/- 200 rpm). 

Rulmentul de rotire este de tip Rifle și ambele ventilatoare au o durată de viață de 60.000 de ore, testată la o temperatură ambientală de circa 40 grade Celsius. În astfel de condiții și la o medie de folosire de circa 8 pre pe zi, ventilatoarele XPG Vento 120 / Vento 120 ARGB vor avea o durată de viață de circa 5 ani.

Fluxul maxim de aer este de 45.3 CFM (+/- 10%) în timp ce presiunea maximă statică este de 0.68.

Conexiunea la placa de bază se face în ambele cazuri prin conector cu 3 pini, în timp ce la XPG Vento 120 ARGB mai apare un conector pentru iluminare.

Fiecare dintre cele două soluții de răcire anunță zgomot extrem de redus în funcționare. La rotația maximă se atinge o un nivel al zgomotului de numai 23 dBA.

În fiecare caz, în pachetul de retail primești ventilatorul alături de 4 șuruburi petru montaj.

Ambele ventilatoare sunt solide, inclusiv palele se simt zdravene. Mi-a plăcut că zonele de montaj, respectiv fiecare dintre cele patru colțuri unde se prind șuruburile, sunt acoperite cu cauciuc, ce astfel preia din vibrații și deci din zgomotele ce ar putea apărea suplimentar.

XPG Vento 120 ARGB este disponibil la eMAG la prețul de 70 de lei, în timp ce versiunea fără iluminare este 125 de lei, vândută momentan doar de un partener din Marketplace. Așadar, la această dată este clar de preferat varianta cu 9 LED-uri RGB.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.