Xposed Framework pentru Android 5.1 Lollipop Software

Când am scris inițial despre Xposed Framework pentru Android Lollipop (link), ultima versiune disponibilă a sistemului de operare mobil era 5.0.2, însă odată cu lansarea lui Android 5.1 Lollipop suportul pentru Xposed Framework a fost întrerupt. Se pare că modificările aduse de Google în Android Lollipop, și mai ales implementarea ART, pune probleme destul de mari celor care dezvoltă tweakuri ce se integrează “adânc” în sistemul de operare Android.

Aici intervine utilizatorul XDA amit3880, care, cu ajutorul și permisiunea lui rovo89, omul din spatele Xposed, a reușit să porteze o versiune mai mult sau mai puțin oficială a Xposed Framework pentru Android 5.1.x Lollipop.

Versiunea este catalogată ca SUPER ALPHA, însă această clasificare este dată mai mult de faptul că versiunea pe care se bazează este în stadiul ALPHA. Această versiune nu aduce nimic nou în materie de funcții față de versiunea pentru Android 5.0.x, ci doar suport pentru ultima variantă a sistemului de operare. Versiunea pentru 5.1.x păstrează inclusiv limitările din versiunea precedentă, ceea ce înseamnă că posesorii de terminale Samsung ce rulează versiuni de Android stock, cu TouchWiz, sau ROM-urile bazate pe acestea, mai au de așteptat. Dar cum Samsung nu se grăbește în a aduce această versiune prea curând pe terminalele sale aceasta nu va fi o problemă mare deocamdată. La fel rămâne și cu suportul DOAR pentru procesoarele ARMv7+ și posibilitatea de instalare doar folosind un custom recovery precum TWRP sau CWM.

ATENȚIE! Înainte de a te grăbi să instalezi această variantă, ține cont că este o versiune ALPHA, pentru teste, ceea ce înseamnă că există buguri. Este mai mult decât recomandat să faci un backup din recovery (nandroid) înainte de instalare. Astfel dacă vei avea probleme la boot vei putea reveni la acest backup. amit3880 ne spune că dacă versiunea pentru Android 5.0.x nu a funcționat pe deviceul tău, șansele ca cea pentru 5.1 să funcționeze sunt foarte mici, ținând cont că folosește același cod sursă ca versiunea precedentă. Deasemeni, dacă instalezi peste versiunea veche, este recomandat să dezactivezi modulele actuale și să le activezi după, pe rând, pentru ca acestea să nu genereze probleme la boot.

Mai multe detalii și ultimele versiuni le găsești în threadul XDA aici. Threadul oficial Xposed Framework pentru Android 5.0.x îl găsești aici. Îți recomand să le citești pe ambele înainte de a merge mai departe deoarece acestea conțin destule informații ce pot fi importante pentru tine.

De ce ai nevoie?

  • un terminal cu Android 5.1.x cu Unknown sources activat în Settings -> Security și USB Debugging în Settings -> Developer options. Dacă acest meniu nu este vizibil, accesează Settings -> About phone și apasă de 7 ori consecutiv pe Build number.
  • acces ROOT
  • un custom recovery precum TWRP sau CWM (link 1, link 2)

1. Pentru a instala Xposed Framework pe Android 5.1, va trebui să descarci următoarele fișiere și să le transferi în memoria internă a telefonului tău. Poți verifica threadurile oficiale pentru versiuni viitoare.

2. Introdu terminalul în modul Recovery. Dacă nu cunoști combinația de taste necesară pentru a intra în modul recovery poți folosi o aplicație precum Quick Boot (Reboot) din Play Store.

3. Odată ajuns în recovery, va trebui să faci un backup complet. Pentru acest lucru găsești detalii aici la pasul Opțional dar recomandat. Dacă omiți acest backup iar telefonul va refuza să pornească după instalarea Xposed vei fi forțat să faci o reinstalare completă a sistemului de operare.

4. Aceesează meniul Install pentru TWRP sau Install zip from SD card -> Choose ZIP from SD card pentru CWM, localizează fișierul xposed-sdk22-arm-20150514.zip sau xposed-sdk22-arm64-20150514.zip, selectează-l și confirmă instalarea.

5. Odată instalat fișierul ZIP, fă reboot system folosind butoanele din custom recovery. Primul boot va dura puțin mai mult decât normal, însă dacă acesta va depăși 20 de minute cel mai probabil telefonul tău a intrat într-un bootloop, ceea ce înseamnă ca va trebui să faci restore la backup-ul creat la punctul 3.

6. Instalează fișierul APK XposedInstaller_3.0-alpha2.apk folosind un manager de fișiere (file manager) precum ES File Manager.

Felicitări! Ai reușit să instalezi Xposed Framework pentru Android 5.1.x Lollipop. Acum poți trece la instalarea și testarea modulelor tale preferate. O listă cu compatibilitatea modulelor Xposed pentru Android Lollipop găsești aici.

// UPDATE 27.05.2015: Actualizat linkuri Xposed.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Gadget.ro

Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.