După o perioadă lungă în care nu am aflat mai nimic despre suportul Xposed Framework pentru Android 5.x Lollipop, developerul platformei, rovo89, a făcut publică o versiune de testare pentru ultima variantă a sistemului de operare mobil oferit de Google.
Într-o sesiune de Q&A de către developerul Xposed, acesta menționează că deși runtimeul ART a contribuit la apariția întârziată a Xposed, nu a fost singura „piedică” întâlnită în Android Lollipop. Un modul SELinux mult mai strict, suportul pentru ROM-uri 64-bit și alte modificări așteptate de la o versiune majoră de Android au fost doar câteva din problemele ce au trebuit atacate și rezolvate pentru a putea rula platforma în Lollipop.
Platforma se află deocamdată în stadiul alpha (de testare) deoarece s-au facut foarte multe modificări și aceasta necesită testare pe cât mai multe deviceuri și ROM-uri până va putea primi statusul de stabilă. Printre problemele principale este lipsa suportului pe ROM-urile stock Samsung. Diferențele din formatul unor fișiere *.oat pe aceste ROM-uri face ca deviceul să intre într-un bootloop (reset continuu). Menționez ca Xposed funcționează pe terminalele Samsung ce rulează un custom ROM precum CyanogenMod 12. Problema este doar în ROM-urile stock, cu TouchWiz.
Printre limitările actuale se numără și suportul doar pentru procesoare ARMv7+ și posibilitatea de instalare doar printr-un custom recovery precum TWRP sau CWM. Din nou, aceste limitări sunt valabile doar pentru varianta alpha și vor fi eliminate în versiunea stabilă.
Înainte de instrucțiunile de instalare, menționez că mai multe informații poți găsi în threadul oficial XDA și în lista de întrebări și răspunsuri din portalul XDA ce poate fi găsită aici.
ATENȚIE! Această aplicație/platformă se află în stadiul Alpha! Citește problemele cunoscute în paragrafele de mai sus înainte de a executa instalarea! Menționez din nou că instalarea pe un ROM stock Samsung va introduce deviceul într-un bootloop! Gadget.ro și cei ce compun această echipă nu vor fi responsabili pentru eventualele probleme!
1. Descarcă fișierele necesare de mai jos și transferă-le în memoria internă a telefonului sau tabletei.
2. Introdu terminalul în modul Recovery. Dacă nu ai un custom recovery instalat, găsești instrucțiunile necesare aici. Dacă nu cunoști combinația de taste necesară pentru a intra în modul recovery poți folosi o aplicație precum Quick Boot (Reboot) din Play Store.
3. Înainte de a instala fișierele necesare te sfătuiesc să faci un backup al sistemului actual folosind TWRP sau CWM. Pentru acest proces urmează pasul Opţional dar recomandat de aici în funcție de custom recovery-ul folosit.
4. Aceesează meniul Install pentru TWRP sau Install zip from SD card pentru CWM, localizează fișierul xposed-arm-20150213b.zip, selectează-l și confirmă instalarea.
5. După instalarea fișierului zip, fă reboot folosind butoanele din recovery. Primul boot cu platforma Xposed poate dura mai mult decât normal. Dar dacă durează mai mult de 15-20 de minute, device-ul tău probabil a intrat într-un bootloop și va fi nevoie să faci restore folosind backupul creat la punctul 3.
6. Folosind un manager de fișiere (file manager) instalează fișierul XposedInstaller_3.0-alpha1.apk ca oricare altă aplicație. Nu uita să activezi Unknown Sources în Settings -> Security înainte de acest pas.
Gata! Acum poți trece la instalarea modulelor preferate Xposed. Printre modulele ce au fost testate se află App Settings, RootCloack, Advanced Power Menu+, Xposed GEL Settings și BootManager. O listă detaliată și actualizată găsești aici, creată de membrul XDA amit3880.
NOTĂ: Am testat această platformă pe un HTC One M7 Google Play Edition rulând Android 5.0.1 stock. Developerul a testat pe un Nexus 5 rulând CyanogenMod 12 și un Nexus 9 stock. Alte siteuri de profil au confirmat funcționarea și pe Motorola Moto G și Android One. Un feedback cu datele deviceului tău îi va ajuta și pe alții.
Dacă ai întrebări, nelămuriri, feedback sau un mesaj pentru noi sau ceilalți cititori, folosește secțiunea de comentarii.