Xposed: GravityBox pentru Android 6.0 Marshmallow Software

Deși Xposed Framework a fost recent actualizat pentru Android 6.0 Marshmallow, dezvoltatorii modulelor nu au stat degeaba și deja avem multe dintre ele compatibile cu ultima versiune a sistemului de operare mobil oferit de Google. GravityBox nu face excepție după ce C3C076, dezvoltatorul acestui modul, a lansat o versiune compatibilă cu versiunile de Android și Xposed amintite mai sus.

GravityBox este un fel briceag elvețian când vine vorba de module Xposed. Acesta îți permite să faci modificări și să adaugi opțiuni ce în mod normal le poți găsi numai în custom ROM-uri, precum CyanogenMod, pe orice Android stock sau cât mai aproape de acesta. Este unul din modulele mele favorite în contextul în care majoritatea custom ROM-urilor nu dispun de stabilitatea celor oferite de producător, iar GravityBox îmi oferă posibilitatea de a nu fi nevoit saă fac un compromis de stabilitate în favoarea mai multor opțiuni.

GravityBox oferă atât de multe opțiuni încât dacă aș încerca să le enumăr pe toate sunt sigur că aș omite o bună parte din ele, însă îți voi spune câteva din cele ce m-au transformat într-un utilizator fericit al acestui modul:

  • customizarea meniului Quick Settings, de la modificarea poziției fiecărui buton și până la adăugarea altora ce în mod normal nu sunt disponibile în sistemul de operare Android stock
  • Expanded Desktop ce îți permite să ascunzi bara de status/notificări pentru a recâștiga o bună parte din display
  • customizarea elementelor din bara de status (poziție ceas, mod afișare baterie și semnal rețea etc.)
  • meniu Power avansat (reboot, recovery, bootloader)
  • folosirea butoanelor de volum pentru control media (next/previous)
  • adăugarea unui buton pentru închiderea tutoror aplicațiilor din lista celor recente (task manager)
  • customizarea ecranului de blocare
  • și multe, multe, MULTE altele

O listă mai detaliată, dar tot incompletă, vei găsi în threadul oficial XDA făcând click aici, însă cea mai bună metodă de a le descoperi pe toate este să instalezi modulul și să treci prin fiecare opțiune în parte.

Pentru a putea folosi GravityBox vei avea nevoie de Xposed Framework, despre care vei găsi mai multe detalii și pașii necesari instalării în articolul dedicat – link. Modulul GravityBox îl poți instala direct din aplicația Xposed Installer sau descărcând fișierul APK din repo-ul Xposed ce poate fi găsit aici.

După cum am menționat mai sus, modulul GravityBox este destinat ROM-urilor ce oferă o experiență nativă Android sau cât mai aproape de aceasta. Acesta nu este compatibil cu ROM-urile intens modificare de producător, cum ar fi cele cu Sense (HTC), TouchWiz (Samsung), Xperia (Sony) etc, și nici cu custom ROM-urile AOSP, pe care de multe ori acest plugin este inutil deoarece conțin deja majoritatea opțiunilor oferite de GravityBox.