De câteva zile am primit în teste de la gearbest.com smartwatch-ul Zeblaze Rover. Acest device se caracterizează ca un ceas inteligent din zona entry-level, iar trăsătura sa principală este că aduce foarte mult cu un smartwatch mult mai cunoscut denumit Apple Watch. Curios pentru noi este faptul că întâi facem review-ul unei clone, deorece nu am primit încă în teste Apple Watch. Despre Zeblaze Rover pot spune că a fost o surpriză foarte plăcută pe partea de design, dar a dezamăgit la nivel software. Mai multe detalii în cele ce urmează.

Specificaţii Zeblaze Rover

specificatii-Zeblaze-Rover
Design

Zeblaze Rover (24)

Zeblaze Rover a ajuns la noi într-o cutie albă, simplă, fără elemente descriptive. În pachet am găsit smartwatch-ul, un cablu microUSB – USB cu rol de încărcător, un capac ce permite încărcarea ceasului deoarece acesta nu are pe suprafaţa sa port microUSB şi un manual de instrucţiuni (engleză şi chineză).

La nivel de design ceasul arată impecabil. Zeblaze Rover este elegant, realizat din materiale de calitate şi atenţie la detalii, cu forme ce aduc foarte mult cu Apple Watch. Smartwatch-ul conţine foarte puţin plastic în jurul display-ului şi pe spate. În rest cadranul este realizat din metal, în timp ce cureaua este confecţionată din piele.

Pe spatele telefonului găsim un senzor ce măsoară pulsul, 4 şuruburi ce menţin integritatea smartwatch-ului şi 4 pini ce se conectează la capacul din pachet cu rol de încărcător. În unboxing-ul de la sfârşitul articolului am spus că acel capac are rol de protecţie, însă fiind prima dată când vedeam acest ceas m-am înşelat. Deoarece Zeblaze Rover nu are port microUSB încorporat, acesta se poate încărca prin ataşarea acestui căpăcel.

Pe laterela dreaptă regăsim butonul de on/off şi difuzorul, în timp ce pe laterala din stânga nu avem decât microfonul necesar în convorbiri. Alte elemente de conectivitate nu găsim la nivelul cadranului.

Ca şi feeling pot spune că Zeblaze Rover este un ceas foarte frumos. Îmi place cum se aşează pe mână, îmi plac dimensiunile sale (doar 8.8 mm grosime) şi îmi place că este realizat din materiale de calitate.

Ecran şi sunet

Zeblaze Rover (12)

Zeblaze Rover dispune de un display IPS de 1.54 inci cu rezoluţie de 240 x 240 pixeli şi pot spune că se vede neaşteptat de bine. Am mai recenzat şi alte smartwatch-uri cu această rezoluţie însă la acestea se observau pixelii pe ecran. La Zeblaze Rover imaginea este clară, cu o luminozitate decentă şi un timp de răspuns foarte bun la nivelul touch-ului.

Ce nu mi-a plăcut însă este faptul că nu se poate modifica luminozitatea ecranului (aceasta este un standard), iar în condiţii de lumină puternică nu se mai vede nimic pe display. Ceasul nu dispune de butoane tactile, iar butonul de on/off are rol şi de buton home în timpul utilizării. După cum am mai spus touch-ul răspunde foarte bine la comenzi, chiar dacă au mai fost momente când pentru câteva secunde se bloca şi nu răspundea în niciun fel.

Difuzorul existent pe laterala dreapta a smartwatch-ului este unul destul de bun. Acesta se aude clar în convorbiri, la redat muzică şi are 7 nivele de volum. La nivelul 7 am observat o uşoară distorsionare a sunetului, însă în rest acesta se aude bine.

Hardware, interfaţă şi aplicaţii

Zeblaze Rover (3)

La nivel hardware nu avem foarte multe informaţii. Cunoaştem că Zeblaze Rover utilizează procesorul MediaTek MTK2501 tactat la 108 MHz şi cam atât.

La nivel software ceasul este foarte limitat. Are foarte puţin aplicaţii şi pentru că utilizează un sistem de operare propriu nu se pot instala altele noi. Interfaţa acestui sistem de operare este foarte apropiată cu cea existentă pe Apple Watch şi dacă ar fi să facem o paralelă cu design-ul acestui device putem spune clar că Zeblaze Rover se doreşte a fi o clonă la scară a smartwatch-ului Apple.

Sistemul de operare este compatibil atât cu Android, cât şi cu iOS, iar pentru a putea utiliza toate aplicaţiile trebuie instalat pe smartphone o aplicaţie dedicată. Am instalat aplicaţia, însă din păcate nu am reuşit să îmi fac cont. Am încercat de mai multe ori, însă de fiecare dată m-am lovit de aceeaşi eroare „The user name or password is wrong”. Deoarece nu am putut să îmi fac acest cont, aplicaţii precum „Sleep monitor” sau „Pedometer” nu le-am putut utiliza la 100%. Restul aplicaţiilor au funcţionat fără niciun fel de problemă.

Navigarea prin meniu se face prin intermediul gesturilor de tip swipe, iar interfaţa este foarte simplă. Nu există decât două slide-uri, iar un alt punct slab găsit este acela că nu se poate schimba tema (chiar dacă aceasta este una drăguţă).

Printre cele mai importante aplicaţii existente pe Zeblaze Rover regăsim:

– apelare telefonică, acceptare/respingere apel;

– citirea de SMS-uri (nu se pot scrie SMS-uri);

– citire notificări Facebook, Instagram, diferite aplicaţii de pe smartphone etc;

– se poate asculta muzica de pe smartphone;

– se pot face fotografii cu cele două camere de pe smartphone direct de pe smartwatch;

– funcţia Anti-Furt (în caz că te îndepărtezi de smartphone, ceasul te avertizează);

– funcţia Caută Telefonul (trimite un semnal către smartphone, iar acesta emite un sunet puternic pentru a fi auzit);

– funcţia Salvare Energie (se utilizează în momentu în care bateria este spre final);

– altimetru, pedometru, cronometru, alarmă;

– funcţia sleep monitor care îţi monitorizează somnul şi etapele sale.

Cam acestea sunt toate aplicaţiile existente pe Zeblaze Rover. Din păcate sunt foarte puţine, iar acestea limitează activitatea pe device. Cu toate acestea să nu uităm că vorbim de un smartwatch entry-level.

Conectivitate

Zeblaze Rover (5)

Zeblaze Rover se conectează la smartphone prin intermediul bluetooth 4.0 şi doresc să menţionez că raportat la alte smarwatch-uri pe care le-am testat, legătura dintre cele două device-uri a avut un flux constant, fără înteruperi neaşteptate.

Cameră foto şi video

Zeblaze Rover (50)

Ceasul în sine nu dispune de cameră foto proprie, dar se poate conecta la cea de pe smartphone. Din păcate există o eroare pe care am găsit-o şi la alte smartwatch-uri entry-level: camera se deschide doar dacă telefonul este şi el deschis. Dacă telefonul este în stand-by apare o eroare pe ecranul ceasului care ne avertizează că nu se poate face legătura.

Autonomie

Bateria de 250 mAh se descurcă neaşteptat de bine şi a rezistat în testele noastre până la 45 de ore. Nu am utilizat display-ul intensiv, însă nu aş vedea motivul pentru care aş face acest lucru în condiţiile în care aplicaţiile sunt limitate şi de multe ori inutile.

Încărcarea bateriei se face prin acel căpăcel special, iar un ciclu de încărcare complet durează puţin peste 2 ore.

Preţ

Zeblaze Rover (15)

Zeblaze Rover este disponibil pe gearbest.com la un preţ de 59.99 dolari (aprox. 240 lei) şi personal îl privesc din două perspective: pentru design şi finisare merită cei 240 de lei, însă pentru zona software nu îi merită. Depinde foarte mult de gust şi ce doriţi să faceţi cu el.

Update: Pentru cei interesaţi de acest smartwatch, gearbest.com oferă codul cupon cadou GBZRT ce reduce preţul la 52.99 dolari.

Concluzii

Zeblaze Rover este un smartwatch elegant care te atrage de la „prima întâlnire”. O să te atragă orice are legătură cu design-ul său, însă o să te dezamăgească la nivel software. Ca punct bonus aş putea spune că necunoscătorii l-ar putea încurca foarte uşor cu Apple Watch deoarece seamănă foarte mult cu acesta. În final vă las cu punctele pro şi cele contra.

PRO

– design plăcut, elegant, atrăgător;

– finisare şi materiale de cea mai bună calitate;

– sunet clar;

– compatibilitate cu sistemele de operare iOS şi Android;

– autonomie bună.

CONTRA

– aplicaţii puţine şi limitate;

– preţ destul de ridicat;

– lizibilitatea scăzută a ecranului în lumina soarelui;

– imposibilitatea de a regla luminozitatea ecranului;

– erori de conectare la nivelul camerei foto;

– încărcarea bateriei prin acel capac special deorece trebuie să îl cari după tine;

– eroare de creare cont în aplicaţia de smartphone.