ZTE Grand X IN – review

03/02/2013

Acest smartphone a intrat în oferta Cosmote la un preț fără semnarea unui contract de 999 lei. L-am achiziționat cu 235 lei cu abonamentul Cosmote XL+ / 18.6 euro pe lună, dar la portarea unui număr de telefon din Vodafone. Am primit o reducere de preț de 169 lei, de la 399 lei cât costa ZTE Grand X IN cu abonamentul mai sus menționat.

Este un telefon de tip best buy și primul cu procesor Intel și Android comercializat printr-un operator de telefonie. Unele magazine online afișează în stoc pe Motorola RAZR i, dar prețul de peste 2000 de lei mi se pare destul de piperat având în vedere care sunt specificațiile smartphone-ului.

Intel este un nume mare pe piața de PC, dar pe telefoane Android sub abia la început. Sunt doar câteva modele și acestea cu precădere lansate în țările emergente, abia la MWC 2013 să vedem și primul CPU dual-core, lucrează cu nume mici din industrie (Lava în India, Lenovo și ZTE din China, Motorola în SUA). Niciun smartphone cu CPU Intel nu este poziționat ca vârf de gamă. Va mai dura până când Intel va atinge rafinamentul Qualcomm, CPU quad-core, etc.

Să revenim la ZTE Grand X IN, pe parcursul review-ului voi încerca să vă arăt dacă merită sau dacă nu merită a fi luat în seamă pentru o achiziție.

Smartphone

Specificații tehnice

ZTE Grand X IN

Ecran TFT de 4.3 inch cu rezoluție 540×960 pixeli
Procesor Single core Intel Atom Z2460 la 1.6 GHz
Memorie 1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB
GPU PowerVR SGX540
Sistem de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Conectivitate 3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, DLNA, bluetooth 2.1, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video 8 Megapixeli ce filmează la 1080p, cameră frontală de 0.3 Megapixeli
Baterie 1650 mAh
Greutate 140 gr.
Grosime 9.9 mm

Design

ZTE-Grand-X-IN (1)

Vine într-o cutie micuță, albă, smartphone-ul ZTE afișat pe ea, se specifică că este fabricat în China. La interior dați de telefon + baterie, manual de instrucțiuni, încărcător, cablu microUSB – USB 2.0, căști negre clasice pe jack de 3.5 mm.

Și acum să vă spun cum arată telefonul,  prima decepție. Îl consider unul dintre acele telefoane care-ți fură o impresie pozitivă în imaginile de presă, dar acest aspect nu se păstrează și în realitate. Capacul bateriei se deschide foarte greu și scoate un zgomot ce te sperie ușor, te gândești că se va face bucățele în mâna ta. Trebuie să o iei din aproape în aproape și vei avea acces la slotul pentru cartela SIM de dimensiuni normale și spre slotul pentru cardul de tip microSD. Trebuie înlăturată bateria spre a monta SIM-ul, nu este cazul și la cardul microSD. Apropo, telefonul nu este codat astfel încât suportă orice tip de cartelă de la Vodafone, Orange, etc.

Capacul acoperă tot spatele, are mici protuberanțe ce contribuie la un grip ceva mai bun, dar în partea negativă se află marginile destul de groase și rotunjite, metalice. Este un smartphone cu greutate pentru cei 4.3 inch ai săi, 140 gr. și o destul de gros cu 9.9 mm. Până și Samsung Galaxy S din 2010 stătea mai bine la acest capitol. Puteau să-l facă ceva mai slim și mai ușor. Când îl strângi în mână nu scoate niciun sunet, dovada că este bine închegat, solid. Per total, nu-i un telefon urât, dar nici nu aduce vreun artificiu de stil care să te impresioneze. În partea frontală au ales să nu pună vreun logo ci doar pe spate unde remarci sigla ZTE și logo-ul Intel Inside ce arată proveniența soluției la nivel de CPU + GPU

Ecran și sunet

ZTE-Grand-X-IN (18)

4.3 inch și rezoluție qHD – 540×960 pixeli. Nu are vreo matrice de tip Super AMOLED, IPS, etc. Se vede ok în spațiile închise unde lumina nu-i puternică, dar afară când strălucește Soarele nu vei vedea mai nimic pe telefon, efectul de oglindă ajunge a fi omniprezent și asta cu luminozitate la maxim. La baza display-ului se află patru taste capacitive pe modelul clasic al telefoanelor Android. Se dovedesc de bun augur pentru cei care sunt la început și au nevoie de o serie de shortcut-uri presetate.

Sunetul vine la două micuțe boxe dispuse pe spate, se aude tare și clar. Aș zice că are și un pic de bass, oferă un sound destul de ok. Jack-ul de 3.5 îl regăsiți în partea superioară. Căștile sunt negre și rotunde, clasice. Când le folosești aduc un plus de bass și o audiție bună. Nu impresionează, dar nici nu decepționează.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ZTE-Grand-X-IN (20)

Avem un CPU Intel din prima generație, single core la 1.6 GHz. Mă bucur că au ales să-l accesorizeze cu 1 GB RAM, un GPU grafic destul de ok regăsit și la Samsung Galaxy Nexus – PowerVR SGX540. Unele teste de benchmark au scos în evidență un GPU Intel – Intel Media Graphics la 400 MHz.

Ca spațiu de stocare se oferă 4 GB + microSD de până la 32 GB, ar trebui să fie și o variantă cu 16 GB, dar nu în oferta Cosmote. La stocare ajunge la maxim de 36 GB, s-au ieftinit sesizabil și memoriile de acest fel.

Cum se mișcă Android-ul pe un telefon cu procesor Intel?

Destul de bine, dar mi-a dat și o sumă de mici probleme. Una dintre ele ar fi legată de faptul că se restartează din senin. Nu prea înțeleg de ce. De multe ori îl puneam în stand-by și de fapt se oprea de tot și necesita a fi pornit. Nu mi s-a mai întâmplat la niciun alt telefon și nu găsesc o explicație plauzibilă.

Customizarea adusă de interfața grafică ZTE nu este așa mare: un nou ecran de blocare / deblocare unde trebuie să ții apăsat pentru câteva secunde. Tot de acolo ai acces rapid spre telefon, mesaje, camera foto, mail, etc.

În meniul cu aplicațiile și widgets, nu vei remarca mare diferență față de Android 4.0 cum era în stare nativă pe un Galaxy Nexus. Partea de socializare și mare parte dintre aplicațiile din Google Play funcționează fără probleme. Destul de sprinten prin meniul Android, tastatură qwerty touch decentă. Mă uitam că nici unele jocuri simple nu sunt rulate așa cum trebuie. Mă refer aici spre exemplu la Temple Run 2 la care remarci un efect de sacadare ce devine deranjant cu cât avansezi în joc.

Se vede că Intel este abia la început, bănuiesc că vor învăța din experiența acumulată că telefoane ca ZTE Grand X IN ca pe termen lung să ofere un smartphone complet, cu o funcționare ireproșabilă.

Performanță

Screenshot_2013-02-03-10-01-46-zte

Am făcut câteva teste de benchmark pe care le găsiți în tabel:

Smartphone
Teste de benchmark
ZTE Grand X IN
Quadrant Standard 2896 puncte
AnTuTu Benchmark 11267 puncte
NenaMark1 46.5 fps
NenaMark2 45.1 fps
CF-Bench 2244 puncte
Vellamo HTML5 – 1285
METAL – 531
BrowserMark 2.0 1700 puncte
HTML5test 390 puncte cu Chrome pentru Android

Rezultatele variază destul de mult, în Quadrant am scos și peste 3600 de puncte – un exemplu.

Conectivitate

ZTE-Grand-X-IN (14)

3G cu viteze de până la 21 Mbps în download, nu-i rău deloc. Se adaugă obișnuitele Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth, GPS. În partea superioară dați de jack de 3.5 mm și buton de power, în lateral stânga sunt porturile microUSB și două taste pentru reglarea volumului.

Pe partea de telefonie și aici mă refer la calitatea audio în convorbirile telefonice a fost o dezamăgire. Se aude slab, uneori interlocutorul nu aude nimic. Ciudat pentru o companie ce-și trage business-ul din configurarea rețelelor de telefonie. Microfonul cred că-i destul de slab.

Cameră foto și video

ZTE-Grand-X-IN (9)

8 Megapixeli, filmare la 1080p, cameră frontală de tip VGA utilă pentru apelurile video. Pe hârtie totul este ok, dar în realitate decepționează. Vă puteți forma o opinie din sample-urile foto.

Autonomie

ZTE-Grand-X-IN (5)

Baterie de 1650 mAh care trece cu greu testul unei zile. Asta dacă luminozitatea display-ului nu este la maxim sau dacă nu se face exces de jocuri sau accesare internet via 3G. Nu se încălzește prea tare.

Concluzii

ZTE-Grand-X-IN (17)

ZTE Grand X IN este acel smartphone care pe hârtie promite multe, dar în realitate, așteptările trebuiesc temperate serios. Mă așteptam ca procesorul Intel + 1 GB RAM + PowerVR SGX540 să ofere o experiență mult mai plăcută, fără problemele specifice unui telefon low-cost / mid-range. ZTE-ul testat aș zice că merge mai degrabă spre low-cost, deși prețul se apropie de segmentul mid-range. Sunt telefoane dual-core precum HTC Desire X care oferă o experiență mult mai ok decât ZTE Grand X IN.

PRO

– Android 4.0 necustomizat intensiv de către ZTE la nivel de interfață grafică;
– preț destul de ok în raport cu dotările hardware;

– telefon solid, rezistent în timp;
– viteză în rularea meniului;

– autonomie ok, dacă nu se face exces în utilizare. Știu că sună ciudat. Ideea este că dacă 3G nu-i sincronizat, nici nu se joacă prea multe jocuri s-ar putea să vă ducă ușor spre două zile.

CONTRA

– display care sub acțiunea razelor Soarelui devine, aproape, inutilizabil;
– restartări din senin;
– în unele jocuri destul de simple sacadează vizibil, deranjant;
– cameră foto & video destul de slabă.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.