Statele Unite ale Americii continuă strategia de reducere a gradului de colaborare cu companiile chinezeşti şi după ce Huawei aproape că a fost interzisă în această ţară, mai nou ZTE nu mai poate utiliza hardware sau software de la companii americane pentru următorii şapte ani.
Decizia autorităţilor vine în contextul în care ZTE a fost acuzat că a încălcat embargoul pus de Statele Unite ale Americii pentru Iran şi Coreea de Nord şi a continuat să vândă produse ce conţineau componente şi tehnologii americane. Producătorul chinez şi-a recunoscut vina şi iniţial a fost de acord să plătească o amendă de 1.19 miliarde de dolari, să concedieze 4 oficiali şi să reducă bonusurilor altor 35 implicaţi în acest proces.
Cum acest lucru nu s-a întâmplat, oficialii americani au luat decizia de a aplica această sancţiune drastică: şapte ani fără tehnologie americană de orice fel în produsele ZTE.
Poate cea mai afectată ramură este cea a telefoanelor inteligente. ZTE nu va mai putea include pe smartphone-urile sale procesoare Qualcomm sau Intel şi nici aplicaţii Google (sistemul de operare Android nu este afectat deoarece este unul open source). Device-urile ZTE cu procesoare Qualcomm reprezintă cam 25 – 30% din întreg business-ul, astfel că decizia are un impact major asupra companiei.
Chiar dacă presa de specialitate de peste ocean a prezentat în termeni duri această ştire, personal cred că încă se poartă negocieri între oficialii americani şi cei chinezi, altfel nu îmi pot explica lansările din ultima perioadă: ZTE Nubia Z3, Nubia V18, Nubia Z18 Mini şi nici zvonurile legate de ZTE Nubia Red Devil şi Nubia Z18 (toate cu procesoare Qualcomm). Problema nu este de ieri, de astăzi, aşa că ZTE este foarte conştientă de situaţie.