Allview X2 Soul PRO reprezintă la momentul actual unul dintre cele mai interesante smartphone-uri din oferta companiei brașovene. Chiar dacă sunt și terminale Allview mai performante dintre care puteți alege, X2 Soul PRO reușește să aducă și un design plăcut, în care grosimea de numai 5.5 mm joacă rolul principal.

La o primă parcurgere a specificațiilor din tabelul de mai jos, totul pare foarte bine echilibrat. Rămâne să analizăm toate capitolele împreună și să vedem dacă Allview X2 Soul PRO oferă suficient pentru prețul cerut.

Specificații Allview X2 Soul PRO:

Specificatii Allview X2 Soul PRO

Design

Allview X2 Soul Pro (12)

Allview X2 Soul PRO vine într-o cutie cu dimensiuni destul de generoase, dar a cărei grosime este redusă. Deja se face trimitere la cei doar 5.5 mm ai smartphone-ului. În pachet mai găsim un încărcător, un cablul microUSB – USB 2.0, un cablu USB OTG, o pereche de căști intraauriculare, două perechi suplimentare de dopuri pentru aceste căști, o agrafă pentru accesul la sloturile sim, un certificat de garanție și un manual de utilizare.

Chiar dacă exemplarul sosit la test era de culoare neagră, toate accesoriile din pachet erau albe.

Primul lucru pe care îl observi odată ce-l scoți din cutie pe Allview X2 Soul PRO este, evident, grosimea extrem de redusă. Cu doar 5.5 mm, acest smartphone a reușit să-i impresioneze pe toți cei cu care a intrat în contact.

Foarte interesant este faptul că smartphone-ul este foarte rigid, în ciuda faptului că este atât de subțire. Carcasa unibody confecționată din sticlă și metal nu pare deloc fragilă.

Allview X2 Soul PRO are sticlă atât în partea frontală, cât și pe spate, unde este montată o folie de protecție direct din fabrică. Foarte inspirată această decizie, întrucât, după circa 2 săptămâni de utilizare, folia era extrem de zgâriată și pot să spun că ar fi necesitat o înlocuire după numai alte două săptămâni.

Sticla ce acoperă ecranul este, în schimb, rezistentă la zgârieturi și nu a prezentat niciun fel de urmă după perioada de test.

Allview X2 Soul PRO impresionează atât prin design-ul general, cât și prin materialele folosite și finisările aproape perfecte. Nu am găsit nici măcar un element ce ar fi putut să fie mai bine fabricat.

Chiar dacă este foarte subțire, Allview X2 Soul PRO nu este totuși și foarte compact. Marginile de deasupra și de sub ecran sunt mai generoase decât mi-ar fi păcut. Mai mult, sub ecran nu găsim cele trei taste capacitive cu rol de înapoi, acasă și aplicații recente. Acestea sunt de tip touch buttons, integrate pe display.

Încă o performanță ce poate fi pusă în dreptul designerilor stă în dreptul integrării camerei foto principale, de pe spatele dispozitivului, în colțul din stânga-sus. Aceasta nu depășește profilul general al smartphone-ului, integrându-se perfect în grosimea redusă.

Închei acest capitol, asigurându-vă că Allview X2 Soul PRO se prezintă excelent ca aspect, materiale, construcție și finisări. Dacă o să aveți ocazia să-l țineți în mână pentru câteva minute îmi veți da dreptate.

Nu eram un mare fan al smartphone-urilor din ce în ce mai subțiri, dar, după peste două săptămâni cu Allview X2 Soul PRO, pot spune că nu aș vrea să mai văd telefoane mai groase de 7 mm. Până la urmă sunt sigur că o să-mi treacă și această fază destul de repede.

Ecran și sunet

Allview X2 Soul Pro

Ecranul lui Allview X2 Soul PRO este de tip Super AMOLED, măsoară 5.2 inci în diagonală și prezintă o rezoluție Full HD 1920 x 1080 pixeli, cei asigură o densitate de 424 ppi. Acest panel este de calitate, oferă luminozitate ridicată și unghiuri de vizualizare suficient de largi.

Singura mică problemă, cel puțin pentru mine, stă în dreptul culorilor. Nu agreez nuanțele suprasaturate, iar în cazul lui Allview X2 Soul PRO acestea sunt clar mult prea vivide. Cel mai evident este noaptea când ajung să devină chiar obositoare. Încă o dată, aceasta este preferința mea, iar unora sunt sigur că le-ar plăcea așa.

Lizibilitatea în lumină naturală este acceptabilă, dar numai la intensitate maximă. Cum scazi luminozitatea la mai puțin de 100% totul devine mai dificil, dacă nu chiar imposibil (cel puțin sub 50%).

Difuzorul extern de pe Allview X2 Soul PRO este situat pe laterala de jos, între portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm. Poate fi acoperit cu mâna când folosim smartphone-ul în mod landscape. Sunetul redat prin acest difuzor este bun spre foarte bun. Intensitatea maximă este la cote înalte, iar calitatea neașteptat de ridicată. Doar ceva bass în plus ar fi făcut ca sunetul să se apropie de unele dintre cele mai bune din această categorie de preț.

Și prin jack-ul de 3.5 mm situația este similară. Niște frecvențe joase ceva mai bine definite, care să aducă un bass profund ar fi întregit un peisaj și așa plăcut. De fapt ar fi făcut sunetul perfect. Căștile din pachet sunt foarte reușite, chiar dacă par ceva cam firave din cauza cablului cam prea subțire. În schimb, sunetul oferit de aceste căști este foarte bun și nu simți nevoia să le schimbi cu altele.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview X2 Soul Pro

Chiar dacă nu integrează un procesor din gama superioară ca nivel de performanță, Allview X2 Soul PRO se descurcă foarte bine în marea majoritate a situațiilor. Chipset-ul MediaTek MT6572 oferă opt nuclee ce pot urca până la 1.7 GHz și un accelerator grafic Mali-T760 MP2 destul de capabil. Alături de 2 GB de memorie RAM, totul, inclusiv jocurile cu cerințe ridicate, rulează mai mult decât acceptabil.

Există și situații destul de rare în care sistemul își mai ia pauze și oferă ceva lag. Probabil asta se datorează și interfeței Allview ce rulează deasupra unui Android 5.0 Lollipop.

Totul a fost schimbat față de varianta nativă a acestui sistem de operare. De la ecranul de deblocare, la zona de notificări, cea de setări rapide (activabilă prin swipe de jos în sus), până la meniul de setări. Butonul ce oferă acces la sertarul cu toate aplicațiile este situat undeva deasupra și în dreapta zonei cu iconurle de la baza ecarnului. Până la urmă, bine că există.

Chiar dacă s-a intervenit mult asupra interfeței unui Android 5.0 Lollipop, acesta se mișcă foarte bine în cele mai multe împrejurări. După cum am mai spus, există totuși și situații în care sistemul mai agață și mai oferă un lag perceptibil.

Cea mai mare problemă pentru Allview X2 Soul PRO de la acest capitol (de care era să uit) este lipsa unui slot pentru card microSD. Memoria internă de 16 GB este în realitate de doar 11.27 GB, ceea ce este insuficient în anul 2015. Cu siguranță că după numai o lună sau două va trebui să mai ștergi din ceea ce ai instalat sau ai salvat pe smartphone.

Aplicațiile preinstalate pe Allview X2 Soul PRO nu sunt foarte numeroase și, în afară de Bitdefender Antivirus, nu sunt din cele care să afecteze performanța smartphone-ului. Aplicațiile de la Google sunt cele mai multe, în rest mai avem Chameleon, Compass, Facebook, Notes, Selfcare (shortcut către site-ul Allview), System Update, Theme Park, Torch (lanternă), Weather (Vremea).

Performanță

Teste benchmark Allview X2 Soul Pro

Allview X2 Soul PRO a rulat câteva teste sintetice pentru măsurarea performanței. Toate rezultatele au fost trecute în tabelul de mai jos:

Tabel teste benchmark Allview X2 Soul PRO

Conectivitate

Allview X2 Soul Pro

Allview X2 Soul PRO acceptă două cartele de tip micro SIM ce pot fi inserate pe partea stângă a smartphone-ului, în același sertar. Acesta este accesibil prin folosirea agrafei din pachet sau a unui alt obiect asemănător.

Pe lângă suportul pentru cele două cartele micro SIM, Allview X2 Soul PRO mai oferă Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, Wi-Fi Display, bluetooth 4.0 cu A2DP și EDR, GPS cu A-GPS, radio FM, microUSB și jack de 3.5 mm. Ultimele două sunt situate pe laterala de jos.

Butoanele pentru reglarea volumului și cel power se află pe partea dreaptă.

Nu am avut nicio problemă cu vreunul dintre elementele de conectivitate. Calitatea în apelurile de voce este bună, sunetul din difuzor având un volum și o calitate mai mult decât satisfăcătoare. Recepția semnalului GSM mi s-a părut normală.

Cameră foto și video

Allview X2 Soul Pro (13)

Prin specificațiile de pe site-ul Allview suntem anunțați că X2 Soul PRO folosește un senzor de origine Sony, model IMX214. Acesta poate capta poze de maximum 13 Megapixeli și clipuri video la rezoluție Full HD 1080p cu 30 fps.

Din păcate, rezultatele sunt variate. Adică, în unele momente surprinde fotografii cu un nivel al detaliilor foarte bun, culorile sunt reprezentate corect, iar zgomotul de imagine lipsește.

Alte dăți, mai ales când sunt medii puternic contrastante sau iluminare mai scăzută, senzorul și/sau softul camerei dau rateuri. Autofocusul se realizează greoi sau deloc, detaliile nu mai sunt la același nivel, iar culorile sunt cu totul altele decât în realitate.

La fel este cazul și în dreptul filmărilor. Uneori sunt bune, alteori inutilizabile. Mi s-a întâmplat ca pe tot parcursul unui clip video, camera să nu reușească să facă autofocus.

Aveți mai jos câteva exemple de fotografii captate cu Allview X2 Soul PRO.

Autonomie

Screenshot baterie Allview X2 Soul Pro

Bateria de 2700 de mAh reușește să fie suficientă pentru a oferi cel puțin 12 – 14 ore de utilizare intensă. Forțat puternic, Allview X2 Soul PRO tot va rezista 7 – 8 ore.

Cu luminozitatea ecranului pe auto și folosire să-i spunem moderată, va trece lejer de 24 de ore.

Am rulat clipuri video pe YouTube prin conexiune Wi-Fi la internet, iar de la încărcare maximă până la 5% au trecut puțin peste 5 ore. Asta în condițiile în care luminozitatea ecranului a fost setată la 100%, iar sonorul a fost la minimum.

Preț

Allview X2 Soul PRO – 1.549 lei la eMAG

Concluzii

Allview X2 Soul Pro (16)

Allview X2 Soul PRO reușește să te atragă de la primul contact, prin grosimea redusă, materialele și construcția bune. Ansamblul hardware se dovedește performant în marea majoritate a situațiilor, cu toate că spațiul de stocare ajunge să fie insuficient și nu poate fi extins.

Doar că acum, ajunși la concluzii, am trecut și de preț. Cam ăsta este călcâiul lui Ahile. Chiar dacă după două săptămâni de utilizare aș fi dispus să plătesc peste 1.000 – 1.100 de lei pentru Allview X2 Soul PRO, până la prețul actual mai este ceva.

Și asta mai ales atunci când te gândești că poți cumpăra la aceeași bani flagship-uri ale unor companii consacrate. Bine, vârfuri de gamă de anul trecut, dar totuși mult mai performante.

Allview X2 Soul PRO poate fi cumpărat și din oferta RCS&RDS printr-un sistem de până la 12 rate lunare, cu condiția contractării unui abonament ce poate începe de la numai 2 euro/lună (TVA inclusă).

Până la urmă, rămâne la latitudinea fiecăruia dintre voi dacă Allview X2 Soul PRO merită sau nu banii ceruți. Cert este că ar fi bine să aveți ocazia de a-l testa fizic câteva minute. Percepția asupra lui s-ar putea schimba.

PRO

– design plăcut (doar 5.5 mm grosime), materiale și finisări foarte bune;

– ansamblu CPU + GPU + 2 GB de RAM suficient în majoritatea situațiilor;

– ecran bun, cu mențiunea că suprasaturarea culorilor s-ar putea ca unora să nu le placă;

– sunet bun atât prin difuzorul extern, cât și prin jack-ul de 3.5 mm, căști de calitate în pachet;

– autonomie suficientă oferită de acumulator.

CONTRA

– camera foto de 13 Megapixeli poate genera rezultate uneori inutilizabile;

– spațiu de stocare real de numai 11.27 GB, ce nu poate fi extins prin card microSD;

– raport preț/specificații ce momentan poate fi mai bun la unii concurenți.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.