Galaxy S23 Ultra este propunerea companiei sud-coreene pe segmentul smartphone-urilor de top la început de 2023. Sunt o sumă de funcții pe care poate nu le cunoașteți și le descoperiți în rândurile următoare. 

 1. Camera de 200 Megapixeli și detaliile de 16 ori mai mari față de un senzor de 12 Megapixeli

Fotografiile la 200 Megapixeli aduc un plus de detalii când începi să faci zoom în imagine

Galaxy S23 Ultra dispune de un senzor wide de 200 Megapixeli cu f/1.7 – echivalent 24mm. Dispune de OIS, autofocus prin tehnologia laser și PDAF multi-direcțional, iar dimensiunea pixelilor este de 0.6 microni.

În meniul camerei foto și video, alegeți din partea de sus ce format doriți: 3:4 200 Mgpx, 3:4 50 Mgpx, 3:4, 9:16, 1:1, Full. Dacă ca fotografia să fie la 200 Megapixeli veți descoperi o sumă de detalii ce poate la prima vedere nici nu le-ați remarcat. Despre ce este vorba descoperiți în galeria de imagini. 

Apropo, fotografiile făcute la rezoluție maximă au peste 20 MB. De aici și informația în detaliu pe care o descoperi prin zoom. 

 1. Expert Raw cu Astrophoto și Multi-Exposure

Mod special pentru cei pasionați de astrofotografie

Expert Raw este o aplicație ce poate fi descărcată din Galaxy Store. Intrați în meniul camerei foto și video, iar în secțiunea Mai multe veți descoperi Expert Raw drept cap de listă. 

Are puțin peste 120 MB și este o aplicație de sine stătătoare. În secțiunea Setări veți descoperi Opțiuni foto speciale (astrofotografie și expuneri multiple). 

Le veți descoperi în partea superioară, colțul din dreapta. Le veți putea activa doar când rezoluția este setată la 12 Megapixeli. 

La Astrophoto trebuie folosit un trepied, iar durata poate fi setată la 4, 7 sau 10 minute. Poți face o fotografie a cerului înstelat de mare efect prin această funcție. 

Când faci o fotografie în modul Expuneri multiple ești invitat să editezi imaginea în Adobe Lightroom. Poți trage în format RAW + jpeg în Expert RAW. Cu expuneri multiple ai opțiunea să alegi între 2 – 9. Este o soluție inedită pentru cei care vor să combine 2 imagini. 

 1. Camera Assistant

Este o altă aplicație ce poate fi descărcată din Galaxy Store. Are doar 8 MB. Poți să setezi diferite funcții, iar una dintre ele este legată de viteza de captură pentru a ajusta obturatorul. Alegi în funcție de preferințe: Prioritizați calitatea, Echilibrați viteza și calitatea, Prioritizați viteza. Poți prinde anumite imagini în mișcare pe care înainte nu aveai cum să le transformi în fotografii utilizabile. 

 1. Galaxy S23 Ultra suportă real-time ray tracing;

2023 – anul în care vor debuta primele jocuri cu ray tracing pentru smartphone

Qualcomm Snapdragon 8 Gen2 suportă real-time ray tracing și astfel avem această funcție în premieră pe Galaxy S23 Ultra. Acum mai trebuie să avem și jocuri compatibile, am înțeles că din 2023 vor apărea primele titluri de acest fel. 

Printre primele titluri aflate în pregătirea aș aminti de: 

 • Arena Breakout (Tencent Level Infinite);
 • Justice Mobile (NetEase Thunderfire Studios);
 • War Thunder Edge (Gaihin Entertainment). 

Camera de vapori adusă pe Galaxy S23 Ultra îl ajută să mențină performanță în jocuri și aplicații ce necesită putere de procesare pe o perioadă mai lungă de timp. 

 1. Intelligent Display

Conceput să livreze imagini de bună calitate, indiferent că display-ul este într-un spațiu întunecat și astfel este nevoie de filtrare a luminii albastre sau se află sub razele soarelui

Samsung și-a propus la Galaxy S23 Ultra să livreze cea mai bună imagine sub acțiunea razelor de soare. Trebuie doar să activezi următoarele setări: 

 1. Setări / Display / Adaptive Brightness să fie activat. 
 2. Setări / Display / Eye comfort shield și acolo la Cistom alegeți temperatura de culoare ce considerați că este ok. 

Dacă luminozitatea adaptabilă nu este activată, când setați luminozitatea display-ului în meniul de setări rapide veți descoperi opțiunea Luminozitate suplimentară ce crește și de aici un plus de lizibilitatea în zilele însorite, la plajă etc. 

 1. Securitate și confidențialitate cu tablou de bord îmbunătățit

Au adus mai multă informație în secțiunea securitate și confidențialitate și poți vedea ce date sunt accesate. Afli rapid dacă unele date sunt în risc și schimbi setările în mod individual. 

Știți că Samsung folosește platforma Knox de ani de zile, una dintre cele mai bune din industrie. Protecția datelor este de tip end-to-end, de la procesor și software, până la aplicațiile propriu-zise. 

 1. Moduri

Moduri și rutine avansează ca și personalizare prin opțiunea de a seta wallpaper distinct pentru fiecare în parte. 

Modurile presetate sunt Somn, Cinema, Condus, Exercițiu, Relaxare, Serviciu. Modul Somn și Serviciu pot porni automat. 

Rutinele pot fi stabilitate de către fiecare în parte. Poți să setezi ca atunci când ajungi acasă să pornească un difuzor cu muzică sau iluminare să treacă pe un anumit mod etc. 

 1. Productivitate

Cu S Pen, Samsung Notes și Google Meet au adus un plus de productivitate prin funcția ce permite editarea unui document de mai multe persoane în timp real. Pentru funcția de co-editare intrați în secțiunea More – Live sharing – Samsung Notes – Start Now. Documentul din Samsung Notes este editat simultan de mai multe persoane, iar funcția de editare este disponibilă cu apelul video din Google Meet deschis. 

Poți să lucrezi de la distanță într-un mod intuitiv, direct de pe smartphone-ul Samsung, fără a mai avea nevoie de alt dispozitiv. 

 1. Customizare și mai ușoară a ecranului de blocare

Apeși prelung pe ecranul de blocare și opțiunea de a edita fundalul, pot fi aduse informații de contact (numărul de telefon sau adresa de mail), dacă cumva se ajunge ca telefonul să fie pierdut etc. Acum pot fi setate wallpapere video, iar editarea clipurilor video a fost cumva ușurată printr-un meniu ce mi se pare a fi mai intuitiv. 

 1. Samsung Galaxy S23 Ultra are un impact redus asupra mediului 

Galaxy S23 Ultra are 12 componente interne și externe ce au fost realizate din materiale reciclate

Cred că ar trebui să punem preț din ce în ce mai mult și pe acest aspect. Galaxy S23 Ultra impresionează prin cei 4 ani în care primește update spre cea mai nouă versiune Android și 5 ani pentru firmware, un benchmark în industria smartphone-urilor cu Android. 

Pe de altă parte, au fost folosite mai multe materiale reciclate și asta nu înseamnă neapărat că au făcut o concesie în plan financiar ci tocmai invers, că au alocat resurse mai mari.Sticla Corning Gorilla Glass Victus 2 de pe Galaxy S23 Ultra are 22% conținut reciclat. Cutia este realizată 100% din hârtie reciclată. 12 componente interne și externe de la Galaxy S23 Ultra sunt realizate din materiale reciclate (aluminiu, sticlă reciclată pre-consum, plase de pescuit aruncate, sticle PET și butoaie de apă etc). 

Seria Galaxy S23 a primit certificarea UL ECOLOGO ce garantează că produsele au un impact redus asupra mediului. 

Da. Resursele planetei noastre nu sunt infinite, iar direcția în care a mers Samsung cu Galaxy S23 Ultra mi se pare de bun augur, iar exemplul lor cred că ar trebuie preluat și de ceilalți jucători din piață. 

Acest articol este susținut de către Samsung. Opiniile exprimate aparțin strict autorului. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.