Razer a prezentat un laptop de 18 inci ce iese în evidență prin hardware-ul integrat. Prețurile încep din stratosferă, dar despre asta la sfârșit de articol.

Cele 10 funcții interesante de pe Razer Blade 18:

1. Primul ecran 4K cu rată de refresh la 200Hz 1️⃣;

Există și opțiunea unui panel de 18 inci cu tehnologia Mini-LED cu rezoluție QHD+ și rată de refresh la 300Hz. Ecranul 4K pe 18 inci afișează o rezoluție de 3840 x 2400 pixeli, timpul de răspuns este de 3.0 ms, iar gama de culori DCI-P3 este acoperită 100% + a fost calibrat direct din fabrică.

Mini-LED-ul de 18 inci afișează o rezoluție de 2560 x 1600 pixeli, acoperă 100% din spectrul DCI-P3 și luminozitatea urcă până la…, 1000 nits. Are certificare Calman și calibrare din fabrică pentru acuratețea culorilor.

2. Primul laptop echipat cu Thunderbolt 5 1️⃣;

🔺Thunderbolt 5 este tehnologia viitorului în materie de conectivitate

Razer afirmă că notebook-ul său de gaming ar fi primul lansat cu Thunderbolt 5. Pot fi conectate mai multe ecrane de gaming, stocarea de mare viteză ajunge a fi mai bine pusă în valoare (Bandwidth Boost permite viteze de transfer de până la 120 Gbps). Lățimea de bandă este de trei ori mai mare față de Thunderbolt 4.

3. Procesor Intel Core i9-14900HX cu opțiune de overlock; 

Razer Blade 18 ajunge a fi motorizat de un procesor din seria 14, unul cu 24 de nuclee și capacitate de a debloca partea de overlock prin Razer Synapse (pentru un plus de procesare în jocurile AAA sau în aplicații de editare, grafică etc). Este considerat cel mai puternic procesor pentru un laptop în momentul de față, iar performanțele sale ar fi aproape similare cu cele ale unui CPU pentru desktop.

4. Cel mai subțire laptop cu procesor din seria HX-Class de 18 inci1️⃣;

Are 21.99 mm în talie și compania americană afirmă că ar fi cel mai subțire laptop cu acest tip de procesor Intel. Acum sper că și partea de răcire a fost optimizată la maxim pentru că dimensiuni compacte și hardware de top nu se împacă neapărat în mod fericit fără o răcire dintre cele mai bune.

5. Opțiune de grafică până la NVIDIA GeForce RTX 4090 cu TGP de…, 175W;

🔺Unul dintre cele mai performante notebook-uri de gaming lansate în prima parte a lui 2024

Razer Blade 18 are ca opțiune și placa grafică NVIDIA GeForce RTX 4090 cu Full TGP de…, 175W. Observați cum TGP-ul plăcilor grafice pentru notebook-uri cresc de la o generație la alta. Este cazul și la Razer Blade 18 ce pe lângă un display și un procesor dintre cele mai bune, epatează și partea de grafică dedicată.

6. Răcire bazată un sistem cu 3 ventilatoare și cea mai mare cameră cu vapori realizată de către Razer până acum; 

🔺Cele trei ventilatoare de pe Razer Blade (2024)

Răcirea contează maxim atunci când discutăm despre componente cu multă putere de procesare, indiferent că discutăm de procesor, placă grafică etc. Razer afirmă că a pus cea mai mare cameră de vapori din ce a adus până acum pe laptopurile sale. Sincer, este cumva logic pentru că discutăm și despre un laptop de gaming pe format mare – 18 inci. Ei spun că include cele mai subțiri aripioare de evacuare (da, știi, sună ușor ciudat în limba română).

7. Încărcător de 330W cu tehnologie GaN;

🔺Încărcătorul GaN ce este de până la trei ori mai eficient și cu 60% mai mic față de unul pe siliciu

Am mai văzut laptopuri cu încărcător de 330W în cutie. Modelul de aici este unul de tip GaN. Este un încărcător bazat pe nitrură de galiu ce-l face de trei ori mai eficient față de încărcătoarele bazate pe siliciu . Sunt și mai mici față de alte încărcătoare și asta ajută în a avea un laptop + încărcător mai ușor de strecurat în rucsac (Razer spune că ar fi cu 60% mai mic față de un charger echivalent).

8. Difuzoare cu certificare THX; 

Razer Blade 18 (2024) și-a propus să impresioneze și prin sunetul oferit. Razer a pus 6 difuzoare și a obținut certificare THX (specifică unui cinematograf). În jocuri și multimedia ar trebui să iasă în evidență în sens pozitiv.

9. Wi-Fi 7; 

Avem Wi-Fi 7 pe smartphone-urile din categoria premium încă de la începutul lui 2023. Au apărut timid și routere cu această tehnologie, iar acum ajunge în cele din urmă și pe un notebook de gaming ultra performant.

10. Cameră de 5 Megapixeli pentru apeluri video, design unibody din aluminiu cu opțiunile de culoare alb și negru; 

Camera de 5 Megapixeli ajută în a avea apeluri video de bună calitate, iar pe partea de culoare, Razer nu a rămas limitat la negru, iar pentru cei dornici puteți achiziționa Razer Blade 18, dar și Blade 16 sau 14 și pe alb.

🔺Razer și-a propus să aibă un cuvânt de spus pe nișa laptopurilor de gaming cu display mare

Prețurile pentru Razer Blade 18 (2024) încep de la 3599.99 euro / aprox. 17.900 lei și ar trebui să le găsim listate cât de curând inclusiv în țara noastră.

Declarații oficiale:

„Blade 18 întruchipează dorința Razer de a depăși limitele unui laptop de gaming, cu o serie de inovații de nivel mondial“, spune Travis Furst, Head of Notebook & Accessories Division de la Razer. „Suntem încântați să lansăm Blade 18, deoarece deschide o nouă eră a produselor Razer echipate cu Thunderbolt 5, inclusiv accesorii Thunderbolt de ultimă generație. Cu aceste inovații, Blade 18 șterge granița dintre performanța desktopului și confortul mobil, asigurându-ne că utilizatorii noștri beneficiază de ce este mai bun pentru a domina în gaming și sarcini creative.”

Thunderbolt 5 permite un nivel de performanță revoluționar și este incitant să vedem branduri de top precum Razer aducând soluții inovatoare care îl integrează pe piață“, a spus Jason Ziller, VP și GM al Client Connectivity Division la Intel. „Thunderbolt 5 permite o performanță completă pentru video și date de până la 120Gbps prin Bandwidth Boost – de trei ori mai mult decât Thunderboltul anterior – și dublează banda de transfer pentru date pentru a oferi o soluție remarcabilă pentru creatori și gameri.

Categorii: notebook

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.