Retelistica

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a confirmat săptămâna aceasta că guvernul va conecta undeva la 1000 de localităţi la internet de mare viteză (minim 100 Mbps) şi 5G. Vorbim în general de localităţi unde în prezent nu există conexiune la internet sau unde conexiunea este limitată.

Proiectul se va desfăşura până la finalul anului 2025, iar Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a depus deja Ghidul solicitantului, astfel că toate companiile interesate îl pot consulta pentru ca ulterior să transmită propuneri concrete de implementare.

„Vorbim despre o investiţie extrem de importantă pentru tot ceea ce înseamnă comunităţi rurale care astăzi nu sunt conectate la reţele de internet de mare viteză. Prin acest proiect ne vom asigura că aproximativ 1.000 de localităţi vor fi conectate la internet de mare vitează de minim 100 Mbps şi automat la infrastructură de tip 5G. Pe de altă parte, vorbim despre atingerea unei ţinte pe care ne-am setat-o de a avea acoperită peste 98% din zonele care sunt în intravilanul localităţilor din România, urmând ca după analiza pe care o avem astăzi împreună cu celelalte instituţii abilitate din aproximativ 1.500 de localităţi, unde unele sunt chiar şi cu 4-5 locuitori, mai rămân sub 500 de localităţi care să nu aibă conexiune de mare viteză la internet” a transmis Bogdan Ivan.

Pe lista celor 1000 de localităţi sunt şi unele unde nu există internet în şcoli, în primării, în dispensarele medicale, aspect oarecum de neînţeles în perioada în care trăim.

Sursa: digi24.ro