13 aplicatii infectate sterse din Google Play Store Software

13 aplicații Android au fost șterse din magazinul Google Play Store după ce s-a descoperit că acestea erau infectate cu malwareul Brain Test. Aceste aplicații, deși păreau a nu fi cu nimic speciale, erau capabile să obțină acces ROOT fără intervenția utilizatorului.

În urma obținerii accesului ROOT, aceste aplicații descărcau și instalau alte aplicații infectate cu același virus și postau review-uri pozitive pentru ele în magazinul de aplicații Google Play Store astfel încât să dea impesia de aplicații utile, folosite de mulți utilizatori.

Mai mult, pe sistemele cu acces ROOT, aplicațiile respective sunt capabile de a se menține instalate chiar și după resetarea terminalului la setările din fabrică (factory reset), fiind imposibil de dezinstalat prin metodele clasice.

Cele 13 aplicații, cu ajutorul accesului ROOT, pot practic să facă orice acțiune fără intervenția utilizatorului, inclusiv posibilitatea de a rula un cod customizat dintr-o sursă externă. Din fericire, în momentul descoperirii, acestea nu făceau nimic altceva decât să descarce alte aplicații infectate.

Pentru a putea verifica dacă te afli pe lista celor infectați poți consulta lista de mai jos pentru a descoperi numele aplicațiilor și pachetelor infectate.

13 aplicatii infectate sterse din Google Play Store

Dacă ai instalat una din aceste aplicații și nu ai obținut acces ROOT pe terminalul tău este recomandat să faci un factory reset pentru a șterge orice urmă. Dacă deviceul tău are acces ROOT, singura metodă sigură de a scăpa de acest malware este să reinstalezi complet sistemul de operare Android, metodă destul de complicată pentru unele terminale.

Sursă: lookout