Am testat un notebook din categoria business ce urmează a fi importat în țara noastră din aprilie 2016. Linia de laptopuri PRO a ASUS primește o actualizare la nivel de software și putere de procesare. Apropo, acesta este și primul review internațional pentru ASUS PRO B8430UA. Nu trebuie să ne credeți pe cuvânt, faceți o căutare pe Google.

Mai întâi trebuie să stabilim cui se adresează un astfel de produs, un laptop business trebuie să ofere versatilitate, design clasic, fiabilitate, diverse elemente pe partea de securizare a datelor. Mă rog, dacă bugetul îți permite, merge a fi utilizat de către oricine, nu există o limită de vreun fel. Prețul este cel ce nu-l transformă într-un notebook mainstream. Repet, ASUS PRO Advanced B8430UA se adresează organizațiilor private sau guvernamentale, acolo unde anumite standarde sunt cerute în mod strict.

Destul cu diatriba și să trec la recenzia propriu-zisă, specificațiile hardware:

specificatii-ASUS-PRO-B8430UA

Design
ASUS-PRO-B8430UA (12)

ASUS România ne-a oferit un sample, o versiune dezvoltată înainte de lansarea comercială propriu-zisă. În pachet pe lângă laptop primiți încărcătorul, manual cu instrucțiuni de utilizare și certificatul de garanție. Dacă nu mă înșel se oferă și o husă. Personal, l-am luat de la ei cu încărctor, direct în rucsac, fără să mai iau și cutia lui PRO B8430UA. Mă rog, până la urmă contează ce știe și mai puțin ce accesorii îl însoțesc.

Ca design l-aș considera clasic, forme rectangulare mai pronunțate, multe linii drepte, capac negru ce evidențiază sigla argintie a ASUS, display-ul flexează la 180 de grade (ecranul ajunge a fi în linie cu tastatura & partea hardware), logo-ul ASUS PRO deasupra cititorului de amprente. Arată business, fără elemente lucioase care să atragă atenția.

Remarc și calitatea materialelor, finisarea la cote înalte cu care ASUS ne-a obișnuit pe ultrabookurile sale. ASUS B8430U nu se va demoda prea curând ca design, fiabilitatea este un alt element pe care ASUS mizează la astfel de produse. Nu cumperi un laptop business ca să-l schimbi la 1 – 2 ani.

Display-ul este ranforsat cu fibră de carbon pentru un spor de rezistență structurală. Aluminiu în jurul tastaturii, iar ASUS PRO 8430UA respectă standardul MIL-STD-810 al Armatei Americane (rezistență la utilizarea în temperaturi scăzute și temperaturi ridicate, dar și la variații rapide de temperatură, expunere la praf și nisip, șocuri date de transport etc).

La bază sunt patru piciorușe din cauciuc ce contribuie la partea de grip când notebook-ul este pus pe birou, am remarcat că și pe o masă de sticlă nu alunecă. Remarc și înălțimea celor 5 elemente astfel încât un lichid ar putea să curgă pe sub laptop, fără să atingă componentele sale interne. Baza laptopului este îmbrăcată într-un plastic mat, ușor rugos, de bună calitate, șuruburile la vedere astfel încât ai acces la componentele sale, fără prea mare bătaie de cap, în eventualitatea unui upgrade, spre exemplu.

Bateria nu este detașabilă, cântărește puțin peste 1.7 kg, între 14 și 19 mm grosime. Nici nu-l simți când îl pui în geantă sau rucsac. Nu joacă în categoria muscă sau pană, dar nici nu te trece de granița a 1.8 – 2 kg. Mai ales că ASUS a folosit metal în mod extensiv, hardware puternic și elemente de conectivitate diversificate.

Ecran și sunet

ASUS-PRO-B8430UA (20)

LED backlight de 14 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, tratat anti-glare. Ai parte de un display mat, ce nu reflectă spațiul ambiant, non-tactil. Nu impresionează la unghiul de vizualizare și nici la luminozitate. Totuși, un laptop de business nu trebuie comparat cu unul dedicat multimedia ce excelează la capitolul ecran. Îl ai pe birou, ești în fața lui și-l reglezi după cum îți este mai bine. Cum spuneam și mai sus, flexează la 180 de grade.

Sunetul de pe ASUS B8430U este asigurat de către două difuzoare poziționate în lateral dreapta și stânga, la baza sa. Ai parte de un sound destule de puternic, calibrat în mod judicios, bass suficient. Repet, nu avem un laptop multimedia. Nu achiziționezi un notebook de gen ca să asculți muzică la serviciu, dar una peste alta se achită cu brio, se vede experiența ASUS.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-PRO-B8430UA (24)

A fost actualizat la nivel hardware, primind un procesor Intel Core i7 din familia Skylake la 2.5 GHz. Placa grafică este de tip integrat, Intel HD Graphics 520 și își ia 1 GB de memorie RAM. Dispune de 12 GB RAM și spațiu de stocare format dintr-un SSD de 120 GB și un HDD de 1 TB, ambele de la Hitachi.

Este suficient de puternic ca să aducă browsing în regim rapid, Office în condiții optime, rulează și majoritatea jocurilor, deși nu a fost conceput pentru asta. Excepția fiind formată din jocurile cu grafică complexă, de ordinul a zeci de GB. Pe acestea nu le duce, dar, repet, vorbim de un laptop de business, gândit pentru alte operațiuni.

Rulează Windows 10 Pro în versiunea 64-bit. Prin intermediul lui ASUS PRO B8430U pot spune că mi-am informat o impresie cât de cât asupra cele mai noi iterații software de la Microsoft. Trecerea de la Windows 8.1 la Windows 10 necesită un timp de acomodare, destul de multe elemente sunt schimbate, de la butonul de start și până la setările propriu-zise. Presupun că după câteva săptămâni te adaptezi la W10.

structura-interna-ASUS-PRO-8430UA

Șuruburile sunt la vedere și un eventual upgrade hardware se face fără vreo mare bătaie de cap, chiar și un utilizator de nivel începător sau mediu se descurcă în a face modificări la nivel de spațiu de stocare și memorie RAM.

Aplicații preinstalate pe ASUS PRO B8430U:

3D Builder – un joculeț interesant;

ASUS GIFTBOX – cuprinde câteva aplicații: ASUS LifeCam – editare a fotografiilor, Flipboard, The Free Dictionary by Farlex, Evernote Premium pe 6 luni și Adobe Creative Cloud cu reducere de 20%

Calculator, Calendar, Cameră foto, Companion Mobil, Filme și TV, Fotografii, Magazin, Mail, Meteo, Persoane, Reportofon, Căutare, Sport, Știri;

CyberLink PhotoDirector 5 – suită de editare a fotografiilor;

CyberLink PowerDirector 12 – suită de editare a clipurilor video;

Evernote – notițe salvate în cloud;

Flipboard – revistă ad-hoc în format digital ce compilează conținut din diverse surse;

Microsoft Edge – noul browser pe care Microsoft l-a adus în Windows 10;

Microsoft Office – varianta full pentru o perioadă limitată;

Microsoft Sollitaire Collection – pentru cunoscători, înainte de apariția Facebook era cea mai utilizată metodă în a omorî timpii morți de la serviciu;

Muzică Groove – aplicație ce permite gestionarea colecției personale de muzică;

Netflix – acum cu suport și pentru țara noastră:

OneDrive – stocare în cloud;

OneNote – alternativă la Evernote;

TripAdvisor – pentru momentele în care vrei să-ți programezi obiectivele dintr-o excursie.

Gameloft Games = suită de jocuri Gameloft recomandare spre a fi descărcate pe PC: Asphalt 8: Airborne, GT Racing 2 – The Real Car Experience, Rival Knights, Captain America – The Winter Soldier etc.

Nu cred că are rost să spun că se descurcă exemplar în browsing, în rularea aplicațiilor din magazinul Windows, în redarea conținutului 4K, nu întâlnești întârzieri în meniu la nivel de interfață. Își face datoria cu brio în orice sarincă i-ai trasa. Remarc sileționzitatea sa, mai ales că în majoritatea timpului te rezumi la folosirea aplicațiilor stocate pe SSD-ul de 120 GB, când HDD-ul intră în sarcină ai parte de un zumzet slab perceptibil.

Pe partea de securitate oferă compatibilitate cu PXE – Preboot Execution Environment, bootezi o imagine software aflată pe un server la distanță înainte de a intra în sistemul de operare al PC-ului, sunt diverse opțiuni în sectorul de boot ce permit acest standard gândit în mod special pentru mediul corporate / specialiști IT etc.

ASUS Business Manager sosește preinstalat și este o unealtă importantă ce combină elemente legate de update la nivel de drivere și BIOS, securitate cu soluții concepute de către compania taiwaneză: USB Lock, PC Cleanup și ASUS FingerPrint, partea de backup și recuperare, informații legate de sistem, customizare a modului de funcționare în Power Saver.

ASUS PRO B8430UA are suport pentru modulele TPM  (procesor criptografic ce oferă un plus pe partea de securitate, este un layer suplimentar de securitate atunci când accesezi platforme software, util pentru organizațiile ce lucrează cu date importante). Se adaugă și suportul de citire al smart cardurilor, tot pentru securizarea datelor de pe PC.

Conectivitate

ASUS-PRO-B8430UA (9)

Wi-Fi ac + dual-band pe 2.4 și 5 GHz + bluetooth 4.1 + conexiune la internet pe fir cu viteze de până la 1000 Mbps. În lateral stânga se află jack-ul de încărcare al acumulatorului încorporat, 2 x USB 3.0, VGA, miniDisplayPort și jack de 3.5 mm. VGA-ul este un conector încă cerut în mediul business, asta pentru că majoritatea proiectoarelor au rămas pe acest standard mai vechi. Păcat că au ales să nu pună și un HDMI pe lângă VGA și DisplayPort.

ASUS-PRO-8430UA-laterala-stanga-si-dreapta

În dreapta sunt următoarele elemente de conectivitate: cititor al cardurilor SD, 2 x USB 3.0, RJ-45-ul și Kensington Lock. Cititorul de amprentă îl regăsiți sub tastatură, în colțul din dreapta jos. Marea lipsă este HDMI-ul. Deasupra ecranului se află camera web HD / 720p și senzorul ce măsoară luminozitatea ambientală, microfonul integrat are suport pentru asistentul vocal Cortana din Windows 10.

Pe Wi-Fi ac și internetul gigabit de acasă + router Wi-Fi ac de la D-Link, în SpeedTest a atins: 280 Mbps la download și 165 Mbps la upload. Se oferă și opțiunea de a-i implementa un modul 3G / 4G cu cartelă SIM, un feature de luat în calcul pentru cei ce călătoresc mult.

Tastatură și touchpad

ASUS-PRO-B8430UA (18)

Tastatură iluminată, soft, taste clar definite cu o cursă un pic mai lungă față de alte notebook-uri, touchpad de dimensiuni apreciabile + controale dedicate pentru click dreapta și stânga, trackpad în stilul cu care ne-a obișnuit seria Thinkpad de la Lenovo. Tastatura are o certificare legată de rezistența la vărsarea accidentală a unor lichide pe suprafața sa.

ASUS-PRO-B8430UA (14)

La tastatură m-am adaptat rapid, te îmbie să scrii mult, dă un feedback plăcut. Touchpad-ul este de-a dreptul responsive, soft ca și tastatura pe partea de feeling. Are suport pentru diferite gesturi (swipe din stânga spre dreapta – te duce spre ultima aplicație rulată în Windows 10, swipe de la dreapta spre stânga – acces la setările rapide din lateral dreapta, slide cu două degete – scroll în stilul celui făcut cu mausul, în plan vertical sau orizontal etc).

ASUS-PRO-B8430UA (17)

Recunosc că nu prea sunt obișnuit cu trackpad-ul și nu l-am utilizat în mod extensiv, dar am înțeles că unora le dă dependență și aduce un plus la capitolul operabilitate & viteză.

Autonomie

Bateria încorporată aduce o autonomie mare, un alt element PRO important pentru acest laptop. Cu luminozitatea la maxim și cu laptopul setat în modul Performanță Înaltă reușește a atinge 4 – 5 ore de utilizare, în modul Economisire Energie cu luminozitatea la 50% reușește a trece și de 7 – 8 ore de autonomie.

Preț

Urmează a debuta în România de la începutul lui Q2 2016, undeva în luna aprilie. Vă reamintesc, citiți un review în premieră internațională. Pe niciun alt site din world wide web ni găsiți informații legate de B8430U.

Prețurile urmează a fi cuprinse între 5300 – 6300 lei.

ASUS PRO B8430UA cu 120 GB de tip SSD – aprox. 5300 lei;

ASUS PRO B8430UA  cu 120 GB SSD + HDD de 1 TB – în jur de 5600 lei;

ASUS PRO B8430UA cu 240 GB SSD + HDD de 1 TB – 6300 lei.

Concluzii

ASUS-PRO-B8430UA (26)

ASUS PRO B8430U este gândit spre a se plia pe clientela business sau din organizațiile guvernamentale, un produs conceput să ofere un nivel ridicat de protecție a datelor, dar și cu dorința de a oferi suficientă putere de procesare, deși nu are o placă grafică dedicată. Pentru mediul business, procesorul Intel Core i7 Skylake + 12 GB RAM = mega-suficient.

PRO

  • materiale de bună calitate, design ce nu se demonetizează, inspiră ideea de fiabilitate, rezistență în timp;
  • Windows 10 și o experiență în utilizare fără cusur;
  • sunet clar, bine definit;
  • gândit pentru mediul business, multiple opțiuni de securizare a datelor;
  • autonomie mare.

CONTRA

  • lipsă HDMI;
  • luminozitate display relativ modestă

Galerie de imagini cu ASUS PRO B8403UA:

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.