Samsung a lansat smartphone-urile pliabile Galaxy Z Fold6 și Z Flip6, iar de mâine vor ieși din etapa de precomandă. Sunt produsele cu care compania sud-coreeană și-a propus să mențină fotoliul de lider pe această nișă. 

Pe lângă faptul că au primit hardware actualizat și câteva elemente noi, sunt și funcții AI ce acum vin din fabrică pe Z Fold6 și Z Flip6. Au primit cumva tratamentul de care s-a bucurat Galaxy S24 Ultra la început de an. 

Z Fold6 mi se pare un dispozitiv conceput mai ales pentru segmentul business, iar funcțiile AI aduse aici se potrivesc cumva precum o mănușă. Z Flip6 accesează partea de fashion, dar AI-ul și pe acest device poate îmbunătăți experiența de utilizare (editare de fotografii și video etc). 

Am putea spune că versatilitatea smartphone-urilor pliabile și funcțiile AI fac din Z Fold6 și Z Flip6, telefoane mobile cu o productivitate și mai bine pusă la punct. Trebuie să punctez că am testat Z Fold6 pentru câteva zile, iar un articol dedicat va sosi în viitorul apropiat. 

În rândurile următoare veți descoperi o listă cu 15 noutăți și funcții AI integrate de către Samsung în cea mai nouă linie de smartphone-uri pliabile din portofoliu. 

1. Design îmbunătățit

La prima vedere ești înclinat să crezi că Samsung a păstrat fix designul de la generația anterioară și nu sunt cine știe ce noutăți. Nu ai greșit în mod neapărat, dar vă recomand să mergeți într-un magazin și să le faceți un hands-on. Veți descoperi că este altceva. Nu doar designul rectangular le recomandă, dar au reușit să le facă mai ușoare, iar rezistența structurală mi s-a părut a fi mai bună. Z Fold6 mi s-a părut cel mai solid smartphone pliabil pe acest format din ce a adus Samsung până acum în piață. 

Balamaua mi s-a părut a inspira ideea de rezistență la utilizare în timp. Balamaua Dual Rail aduce această impresie, iar marginea de pliere a fost întărită spre a rezista la impact fizic, iar straturile de pe ecranul principal sunt cumva mai bine puse la punct spre a face față plierilor și deplierilor. 

Z Fold6 cântărește 239 gr. vs 253 gr. la Z Fold5, iar dimensiunile sale sunt de 153.5 x 12.6 x 5.6 mm când este deschis și 153.5 x 68.1 x 12.1 mm când este pliat vs Z Fold5 cu 154.9 x 129.9 x 6.1 mm când este deschis și 154.9 x 67.1 x 13.4 mm când este pliat. 

Au lucrat la optimizarea spațiului interior și la creșterea rezistenței display-ului pliabil, a balamalei etc. 

Z Fold6 păstrează dimensiunile generației anterioare cu doar 0.2 mm mai subțire când este pliat, dar cântărește în continuare 187 gr. la o baterie mai mare cu 300 mAh (de la 3700 mAh face pasul spre 4000 mAh). 

2. Qualcomm Snapdragon 8 Gen3 

Samsung nu face rabat din acest punct de vedere, iar pe Z Fold6 și Z Flip 6 au adus cel mai bun hardware disponibil pentru un telefon Android. Nu au făcut concesii precum alte companii. Este și o platformă concepută din start să antameze funcții AI. 

Qualcomm Snapdragon 8 Gen3 de pe Samsung Galaxy Z Fold6 și  Z Flip6 a fost dezvoltat pe 4nm și are o structură destul de complexă cu 1 x Cortex-X4 la 3.39 GHz + 3 x Cortex-A720 la 3.1 GHz, 2 x Cortex-A720 la 2.9 GHz și 2 x Cortex-A520 la 2.2 GHz + Adreno 750 la 1 GHz în rol de GPU. Este însoțit de 12 GB RAM și 256 / 512 GB  stocare de tip UFS 4.0 la Z Flip6, iar la Z Fold6 este și opțiunea de 1 TB stocare. 

3. Răcire mai bună 

Camera de vapori de pe Z Fold 6 funcționează mai bine. Am repetat scenariul de test de la Z Fold5, iar acolo unde obțineam peste 52 – 53 grade Celsius în imaginile termice pe predecesor, la Z Fold6 s-a oprit pe la 46 – 47 grade Celsius. Pot să confirm că telefonul este ceva mai rece în utilizare intensivă, iar camera de vapori crescută de 1.6x chiar își face treaba. 

Înțeleg că și Z Flip6 a primit prima cameră cu vapori, iar temperaturile și acolo ar trebui cumva să fie ținute mai bine sub control. Un procesor precum Qualcomm Snapdragon 8 Gen3 cu o structură atât de complexă are nevoie de răcire cât mai bună, iar la un telefon pliabil asta se dovedește un challenge. Pur și simplu, ai mai puțin spațiu de joacă cu ghilimelele de rigoare. Trebuie să ții cont de balama, de componentele internet și baterie, de rezistența structurală etc. 

4. Z Flip6 primește un senzor wide nou

🔺Z Flip6 a primit un senzor wide de 50 Megapixeli cu OIS

Z Flip6 a scăpat de senzorul de 12 Megapixeli de la Z Flip5 și a primit un senzor wide de 50 Megapixeli cu f/1.8, echivalent 23mm și cu dual pixel PDAF și OIS. Teoretic, ar trebui să livreze imagini de mai bună calitate, iar cei interesați pot face fotografii la rezoluție mai mare. 

Pe lângă bateria cu 300 mAh, noul procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen3, senzorul de 50 Megapixeli este o altă noutate adusă pe cel mai vândut smartphone pliabil. 

5. Luminozitate mai mare pe ecranele integrate pe Z Fold6 și Z Flip6

Z Flip6 primește luminozitate în peak de până la 2600 nits pe ecranul pliabil și 1600 nits pe cel extern vs 1750 nits la generația anterioară (nu am găsit informații de la producător, dar eu am măsurat în jur de 700 nits și ar fi ajuns în dinamic și pe la 1000 nits pentru câteva secunde). 

Z Fold6 are acum până la 2600 nits în peak, atât pe ecranul intern pliabil, cât și pe display-ul extern.

Un plus de luminozitate nu strică spre a avea lizibilitate cât mai bună sub acțiunea razelor de soare. La Samsung apreciez și slider-ul adus pentru a activa lumimozitatea maximă suplimentară, nu te mai bazezi pe ce descoperă algoritmul telefonului și senzorul de proximitate. 

6. Samsung Knox – ceam ai bună platformă de securitate din segment

Nu este neapărat o noutate că Samsung Knox este preinstalat pe smartphone-urile premium de la Samsung. Noutate în 2024 ar fi adusă de funcțiile AI ce necesită și o securitate bine pusă la punct, iar Samsung oferă  control total către utilizator pentru datele înregistrate pe device. 

Samsung Knox este și unul dintre motivele pentru care smartphone-urile Samsung sunt recomandate și folosite în multe companii ce pun preț pe confidențialitate datelor și o securitate sporită. 

7. Cel mai bun suport software din universul Android

Am folosit Galaxy S23 Ultra drept daily driver pentru o bună perioadă de timp și mă gândesc serios să trec de la Pixel 8 Pro spre Galaxy S24 Ultra pentru că suportul software de pe Samsung mi se pare a fi chiar mai bun față de ce aduce Google pe telefoanele sale. Mă rog, nu doar asta. S24 Ultra este un telefon overall mai bun față de Pixel 8 Pro, iar cu software-ul Samsung mi s-a părut că mă împac mai bine. 

În fiecare lună primești cele mai noi patch-uri de securitate, îmbunătățiri, iar trecerea spre o nouă iterație Android mi se pare că se face din ce în ce mai rapid. Nu mai sunt perioadele de așteptare din trecut. Aș spune că Samsung a evoluat mult aici, iar dovada că au ajuns exemple de bune practici este că și alte branduri le copiază UI-ul. 

Sunt 7 ani de upgrade-uri OIS și actualizări de securitate, iar alte companii când sunt întrebate de un suport similar, spun că un telefon nu este folosit pe atât de mulți ani. O explicație puerilă în opinia mea. 

8. Sustenabilitate

Pe lângă suportul software extins, partea de sustenabilitate la Z Fold6 și Z Flip6 este adusă și de către utilizarea de materiale reciclate. Este crezut greșit că utilizarea de materiale reciclate este mai ieftină față de cele ce ar fi la prima utilizare. Costurile sunt mai mari, iar companii precum Samsung încearcă să folosească cât mai multe materiale reciclate spre a genera creștere în această direcție și a ajuta pe cât se poate la o mai bună exploatare a resurselor de pe Terra. 

Z Fold6 și Z Flip6 includ o gamă extinsă de materiale reciclate, de la sticlă reciclată, aluminiu, plastic, cobalt și alte materiale. 

9. Z Fold6 – S Pen și scurtături către Smart Select și Sketch to Image

După cum știți, ecranul pliabil de pe Z Fold6 poate fi controlat cu un S Pen, iar cea mai nouă generație de stylus a primit scurtături către Smart Select și Sketch to Image + alte acțiuni sugerate, direct pe ecranul de start. 

Este mare lucru că un ecran din plastic poate fi folosit cu S Pen și asta fără a afecta integritatea sa. 

Nu am fost utilizator extensiv de stylus la S23 Ultra, dar știu destule persoane ce l-au inclus în rutina zilnică de utilizare, iar pe ecranul mare pliabil de la Z Fold6 vine cumva la fix. 

10. Funcții AI pe Z Fold6: Note Assist și Samsung Keyboard Composer 

🔺Note Assist pe Samsung Galaxy Z Fold6

Printre funcțiile AI de pe Samsung Galaxy Z Fold6 m-aș referi la Note Assist și la Keyboard Composer ce a fost integrat în tastatură. Note Assist ajută pe partea de șabloane și creare de coperte, a primit suport pentru Transcript Assist și suport PDF. 

Keyboard Composer generează și sugerează text pe baza cuvintelor cheie simple și te ajută în aplicații precum Gmail, Instagram etc. 

11. Colaborarea dintre Google și Samsung = Google Gemini pe Z Fold6 și Z Flip6

Google și Samsung colaborează de la lansarea primului smartphone Android, iar pe smartphone-urile pliabile au lucrat împreună spre a avea o interfață optimizată, dar și spre a aduce cele mai noutăți AI de la compania americană. 

Gemini are funcție de overlay pe orice ecran pentru partea de învățare, scriere și planificare. Aș mai aminti și de Circle to Search pe trebuie să recunosc că o găsesc utilă, nu doar inedită. 

12. Creativitate pe Samsung Galaxy Z Fold6: ProVisual Engine cu AI, Photo Assist, Portrait Studio, Instant Slow-Mo

Funcțiile AI ajută pe partea de creativitate, iar pe Z Fold6 a poposit o suită întreagă. M-aș referi aici la: 

  • ProVisual Engine dezvoltat pe AI ce ajută în avea o experiență de utilizare mai bună cu camera foto;
  • Photo Assist ce folosește AI spre a îmbunătăți imaginile;
  • Portrait Studio ce promite să livreze portrete și selfie-uri similare cu cele dintr-un studio profesionist. Pot fi generate imagini în stil desen sau acuarelă;
  • Instant slow-mo generează cadre suplimentare pentru a obține materiale video de efect. 

13. Z Flip6: FlexWindow cu AI

🔺Flex Window a primit o selecție mai mare de widgets

Sunt permise funcții asistate de AI fără a deschide dispozitivul: 

  • Suggested replies oferă sugestii bazându-se pe cele mai recente mesaje; 
  • Mai multe widgeturi disponibile, inclusiv Samsung Health;
  • Photo Ambient schimbă efectele de fundal ținând cont de timp și vreme;
  • Schimbarea aspectului ecranului se face și pe baza imaginii selectate, mutarea ceasului sau culoarea cadrului spre a se potrivi cu imaginea de fundal. 

14. Z Flip6: Creativitate prin FlexCam

Z Flip6 prin FlexCam se bazează pe AI spre a descoperi cel mai un într-o fotografie și face asta prin detectarea subiectului și zoom in / out pentru ajustări. 

ProVisual bazat pe AI și Nightography + zoom optic 2x din senzorul de 50 Megapixeli ar trebui să ajute Z Flip6 spre a primi un boost sesizabil la nivel de cameră foto și video. 

15. Z Fold6 și Z Flip6 – cel mai bun software de pe un telefon pliabil

🔺Samsung a reușit cea mai bună integrare de funcții AI de până acum

Mi se pare că Samsung are cel mai bun software pe telefoanele pliabile în formatele flip și fold, iar de la o generație la alta îmbunătășesc rețeta. Acum fac un pas serios în materie de AI și sunt sigur că nu se vor opri aici. 

Cel mai bun software este ajutat și de un hardware de top, fără compromis din acest punct de vedere. 

Acest articol este susținut de către Samsung. Opiniile exprimate aparțin autorului. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.