Avem o suită de informații legate de câteva modele de telefoane mobile din categoria premium, iar fiecare în parte crește în dimensiuni față de generația anterioară. 

Huawei P10 – 5.5 inch vs 5.2 inch la Huawei P9;

Samsung GALAXY S8 – 5.8 inch vs 5.1 inch la Samsung GALAXY S7;

LG G6 – 5.7 inch vs 5.3 inch la LG G5.

Totuși, haideți să ne uităm în perioada 2010 – 2016 și să vedem cum au evoluat display-urile smartphone-urilor, dar și raportul display / corp. Încep cu compania ce reușește a comercializa cele mai multe telefoane Android din categoria premium.

Evoluția dimensiunii display-urilor la smartphone-urile Samsung din categoria flagship;

S8-ul, repet, se spune că ar trece la 5.8 inch. O să spuneți că S7 Edge era la 5.5 inch, dar S8 Plus urcă la 6.2 inch. Niciun Samsung din această categorie de preț nu a abordat o diagonală atât de mare. Cred că Samsung vrea să prindă pe unele piețe din Asia, acolo unde Xiaomi Mi Max în 2016 a prins destul de bine la public.

Cert este că în 2017, Samsung crește diagonala – de la 5.1 inch păstrat din 2014 la o dimensiune mai mare.

Evoluția dimensiunii display-urilor la smartphone-urile LG din categoria flagship;

La LG G6 se știe sigur că urmează să integreze un ecran de 5.7 inch cu rezoluție 2880×1440 pixeli. Observați că politica companiei sud-coreene a oscilat, impresionează prin LG G2 în 2013, dar la generațiile următoare se ajunge ca raportul display / corp să fie din ce în ce mai slab. La LG G5 au și preferat să aducă un display mai mic față de G4 și G3.

Evoluția dimensiunii display-urilor la smartphone-urile HTC din categoria flagship;

Nu am nicio informație legată de urmașul lui HTC 10, dar s-ar putea să-l vedem că aderă din mers la acest trend. HTC a îmbunătățit raportul display / corp de la o generația la alta, dar fără a ajunge a fi un performer din acest punct de vedere.

Evoluția dimensiunii display-urilor la iPhone;

Mai este mult timp până când noua generație a iPhone-ului primește botezul comercial, prin toamna lui 2017 dacă păstrează stereotipul format în ultimii ani. Totuși, observați că avem parte de o abordare mai clasică, nu avem creșteri spectaculoase în ce privește dimensiunea display-ului. Între 4.7 și cei 5.5 inch ai Plus-ului aș spune că este un spațiu destul de generos. Nu m-aș mira dacă Tim Cook aduce iPhone 8 cu display de 5 – 5.2 inch și împachetează această mișcare într-un marketing agresiv etc.

Raportul display / corp ajută smartphone-urile să fie ceva mai compacte, dar ecranele mari rămân ecrane mari și nimic mai mult. Au elemente practice – spațiu de lucru mai mare, excelente pentru gaming și multimedia, browsing, dar și părți negative – din ce în ce mai greu să le strecori în buzunarul pantalonilor, aproape că nu poți să-ți mai legi șireturile cu smartphone-ul în buzunar, rămân semne pe blue jeanși, display mare = consum mare de energie, șansa de a-l sparge mai ușor etc.

Îmi este clar că în 2017 trebuie să ne adaptăm la un ecran mai mare. Cine știe, poate o să avem și o adaptare a speciei umane, mâini pe măsură smartphone-urilor. Nu m-am putut abține să facă această glumă forțată. Știu că există alternative pentru toate gusturile. Mai puține, dar există.

Categorii: opinie

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.