Opinie

La începutul acestei luni vă informam că prima sesiune a programului Rabla pentru electrocasnice ediţia 2022 va începe pe 17 iunie. Anul acesta avem un buget total alocat de 100 de milioane lei, suficient cât să mulţumească pe toată lumea.

După ce am citit acest articol al lui Radu Dumitru mi-am dat seama că raţionamentul său este cât se poate de logic, de aici şi ideea celor 3 aspecte care nu îmi plac la programul Rabla pentru electrocasnice de anul acesta:

  • Au fost scoase televizoarele – surprinzător sau nu cunosc foarte multe persoane care folosesc încă televizoare cu tub. E drept că sunt mai în vârstă, însă sunt sigur că mai era loc pentru această categorie şi în 2022;
  • Pentru laptop sau tabletă nu poţi da la schimb un alt laptop sau tabletă – înţeleg logica din spate şi anume reducerea consumului de energie, însă până la urmă cum la celelalte categorii se merge pe schimb cu acelaşi tip de echipament (cu mici excepţii cunoscute), cred că se putea implementa acelaşi lucru şi în acest caz. În cadrul acestui program nu toate schimburile aduc eficienţă energetică: spre exemplu dacă vreau să îmi cumpăr un uscător de rufe, pot da la schimb un aspirator oricât de mare sau mic ar fi. Oare care consumă mai mult ?;
  • Selecţia voucherelor pentru aparatele de aer condiţionat a fost pusă în ultima etapă, 08 – 14 iulie – la o verificare simplă descoperim că voucherele vor fi generate undeva pe 15 sau 18 iulie (este un weekend la mijloc), iar valabilitatea acestora este de 7 zile. Practic un român îşi va putea cumpăra un aer condiţionat cu reducere pănă pe 25 iulie. Acea perioadă este una de vârf pentru montări, astfel că în cel mai optimist caz aparatul de aer condiţionat va fi funcţional pe la mijloc de august. Nu ar fi fost mai util ca această categorie să fie în prima etapă ? Nu mai zic că vor fi probleme cu stocurile şi cu…, preţurile.