5 funcții / specificații utile ce au dispărut de pe smartphone-urile premium din 2022

28/10/2022

Am compilat o listă de 5 elemente sau funcții ce au dispărut de pe smartphone-urile premium lansate în 2022. Este doar un punct de start pentru o discuție pe această temă, iar utilitate sau inutilitatea funcțiilor respective poate fi dezbătută în secțiunea de comentarii.

1. Slotul pentru microSD;

Samsung Galaxy S7 Edge avea și slot pentru microSD și jack de 3.5 mm;

Dacă îți doreai să suplinești spațiul de stocare era suficient să cumperi un microSD. Majoritatea producătorilor de smartphone-uri au renunțat la acest slot și au adus stocare mai mare. Minimul din 2022 pe segmentul așa-zis premium este de 128 / 256 GB. Găsiți și smartphone-uri cu 512 GB / 1 TB, dar și prețurile urcă vertiginos.

Culmea este că 256 GB era arhisuficient în urmă cu 2 – 3 ani, dar acum deja este cumva la limită. Dacă înregistrezi 4K / 60 fps, dimensiunea clipurilor ajunge la câțiva GB buni, iar jocurile de top din Android au ajuns să aibă și peste 10 GB. Aș spune că slotul pentru microSD s-ar fi dovedit util în anumite scenarii de utilare.

2. Jack-ul de 3.5 mm;

Sony este printre puținele companii ce a păstrat jack-ul de 3.5 mm și slotul pentru microSD, inclusiv pe modele lansate în 2022;

Am mai testat smartphone-uri cu jack de 3.5mm, dar aproape exclusiv a rămas în sectorul entry. Culmea este că sunt multe căști bune pe jack de 3.5 mm, iar dacă vrei să le folosești trebuie să apelezi la un adaptor de la USB Type-C la jack + sunt deja căști bluetooth ieftine la orice colț de drum.

Repet, sunt multe căști bune pe jack de 3.5 mm, iar modul în care se aud chiar și conectate cu un smartphone ieftin mi-a lăsat așa o mică nostalgie față de acest conector ce a dispărut în ultimii ani din segmentul premium.

3. Accesul la bateria smartphone-ului;

LG G4 îți aducea acces la bateria de 3000 mAh;

Nu trebuia să mergi în service ca să schimbi bateria smartphone-ului precum se întâmplă în prezent la smartphone-urile cu carcasă unibody. Plus că operațiunea în sine era mult mai ieftină, găseai bateriile originale la preț bun etc.

4. Camera retractabilă;

ASUS Zenfone 7 Pro a fost unul dintre smartphone-urile cu camera retractabilă;

Au fost mai multe soluții la un moment dat: în stilul Zenfone cu cameră principală ce se rotește și transformă în cameră frontală sau, pur și simplu, o cameră frontală de selfie-uri ce era pe un mecanism ce permite retragerea sa în carcasă.

Mi s-a părut un feature inedit, dar și util. Pe de altă parte, sunt sigur că s-a adunat feedback, iar componentele în mișcare se puteau defecta în timp, lovi în mod accidental sau, pur și simplu, erau scumpe de introdus într-un smartphone.

Xiaomi ascundea camera frontală sub un mecanism de tip slider;

Mai era și opțiunea unui smartphone slider. Xiaomi a avut un astfel de telefon în oferta sa locală.

5. Butonul fizic pentru cameră;

Xperia 1 III încă mai venea cu un astfel de feature;

Cred că doar Sony s-a încăpățânat să păstreze acest buton. Era util la un moment dat, dar între timp ne-am obișnuit să folosim un telefon în captarea de fotografii și video fără control dedicat, mai ales că acum am trecut de la fotografiatul și filmatul în mod landscape spre cel în portrait mode pentru TikTok, story-urile pe Instagram etc.

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.