5 motive să alegi un NAS Synology

30/06/2023

De câteva săptămâni folosesc un NAS Synology. Este modelul NAS Synology DiskStation DS920+ pe care Darius l-a testat pentru Gadget.ro în urmă cu ceva timp. Pentru început l-am dotat cu 2 HDD-uri de 2 TB și 1 SSD pentru cache. 

1. Soluție in-house spre a păstra fotografiile și materialele video strânse de-a lungul timpului

Cochetez cu ideea unui NAS de o bună perioadă de timp. Pur și simplu, am strâns câteva HDD-uri și SSD-uri externe cu imagini, video etc. Am un abonament de 200 GB la Google Foto și mă uitam că deja și acolo am ajuns la 70% din stocarea dată de planul tarifar ales. 

NAS-ul este o investiție mai mare, dar timp de câțiva ani de zile pot să stai liniștit în ce privește stocarea celor mai importante fotografii, materiale video, documente etc. Aș spune că dacă le aplici un mic resize și faci upgrade spre stocare mai mare, poți sta liniștit și o decadă, dacă nu și mai mult. 

Spre exemplu, modelul ales de către mine poate să stocheze până la 64 TB. Cred că mi-ar ajunge pe 15 – 20 ani de acum încolo. Asta dacă nu ajungem la cine știe ce standarde de înregistrare video între timp. 

Plus că așa scapi de plata unui plan tarifar lunar către Google sau alt vendor ce oferă stocare online. 

2. Synology are software pentru desktop, mobil și o mulțime de soluții de personalizare 

Nu o să repet ce a scris Darius în review pe partea de software. Synology este una dintre companiile cu renume în domeniu, unul dintre cei mai importanți jucători din piață. NAS-urile sale beneficiază de un software optimizat în timp, poți opera cu ușurință indiferent că îl accesezi de pe PC / laptop sau de pe un smartphone. 

Sunt conștient că sunt un începător, iar multe alte funcții ale NAS-ului urmează să le descopăr pe parcurs. Așa cum un expert poate găsi ce îl interesează pe aici și un începător poate să facă operațiunile de bază, să-și aducă amintirile favorite într-un mediu nou de stocare și asta fără prea mare bătaie de cap. 

Mi-a fost destul de simplu să setez NAS-ul, deși nu am avut vreunul până acum și nici nu discutăm despre o propunere din segmentul entry. Sunt cum am spus, o sumedenie de funcții pe care am să le descopăr în timp. Destul de simplu poți să accesezi sloturile pentru HDD și SSD, să-l conectezi la internet etc. 

Să nu vă gândiți că este bătaie de cap dacă nu ați mai avut unul până acum și dacă din start treceți pe un model mai avansat precum DiskStation DS920+

3. NAS-ul permite transferul de fișiere în mod facil și nu depinde de conexiunea la internet

Poți să permiți accesul și către alte persoane, de fapt este conceput și optimizat pentru asta. Am de gând ca aici să stochez și unele fișiere de care mai am nevoie de-a lungul timpului și nu sunt legat de conexiunea la internet spre a le avea la îndemână. 

În cazul meu, o să-l folosesc atât pentru amintiri, chestii personale, dar și pentru a ține o parte din arhiva generată de munca desfășurată pentru Gadget.ro. 

Poți să-l setezi astfel încât să-l poți accesa de oriunde, nu doar din confortul propriei locuințe, dar și on the go când vrei să accesezi un fișiere anume. 

4. Backup al datelor, securitate sporită și multitudine de aplicații ce-i sporesc funcționalitatea

NAS Synology DiskStation DS920+

NAS-urile Synology sunt concepute din start în a oferi soluții de backup pentru datele stocate, iar securitate joacă un rol important. 

Când intrați în aplicațiile disponibile spre a fi instalate pe NAS veți descoperi de la aplicații de multimedia precum Moments sau Photo Station până la cele de business precum RADIU Server, Presto File Server, SSO Server, Surveillance Station. Sunt zeci și zeci de aplicații ce se lasă descoperite. 

Poți să sincronizezi camerele video din jurul locuinței spre a stoca conținut direct pe NAS și așa scapi de grijă că nu ai spațiu de stocare suficient. Poți avea înregistrări întinse pe săptămâni întregi. 

NAS-ul nu este doar un sistem de stocare de fișiere, ci un fel de mini PC pe care-l ai la îndemână indiferent că îl accesezi de pe notebook sau smartphone. 

5. Investiție făcută o dată, fără planuri tarifare recurente specifice serviciilor de stocare în cloud 

NAS Synology DiskStation DS920+

Pur și simplu, mi se pare că aloci o sumă la un moment dat și gata, fără bătăi de cap, fără plăți recurente făcute către Google Foto, Drive sau Dropbox. Poți mări spațiul de stocare, înveți o sumă de chestii noi etc. 

Synology are soluții ce pornesc de la câteva sute de lei și până la modele din segmentul entuziaștilor ce depășesc pragul a mii bune de lei. Fiecare cumpără în funcție de necesitățile personale. 

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.