Mai sunt doar câteva zile până la 1 iunie 2021, data de la care Google Photos încetează a mai oferi backup gratuit nelimitat pentru pozele utilizatorilor. Mă văd deci nevoit să încep și acest review la fel cum am început recenzia pentru NAS-ul Synology DS720+, reafirmând că un NAS este una dintre alternativele la serviciul Google.

Sigur că un NAS înseamnă o investiție inițială destul de serioasă, dar pentru unii s-ar putea să reprezinte varianta mai bună, în dauna unui serviciu de cloud ce va presupune plata lunară sau anuală a unui abonament.

Totuși, pe Synology DiskStation DS920+ nu-l pot recomanda ca o alternativă la Google Photos din cauză că este un NAS mult prea performant și care este capabil de mult mai multe pe lângă un simplu backup al pozelor de pe mobil.

Specificații pentru NAS Synology DiskStation DS920+

Specificatii NAS Synology DiskStation DS920+

Design

NAS Synology DiskStation DS920+

Am primit unitatea NAS Synology DiskStation DS920+ în cutia de retail alături de toate accesoriile: adaptor de alimentare cu cablul compatibil, două cabluri ethernet, cheițe pentru blocarea sertarelor, câteva șuruburi pentru fixarea unităților interne și un ghid rapid de instalare:

Synology DiskStation DS920+ nu se diferențiază aproape deloc ca aspect de NAS-urile de la același producător pe care le-am mai testat de-a lungul timpului. Ba chiar trebuie să spun că este în mare parte la fel cu modelul DS720+, cu principala diferență din dreptul dimensiunilor, fiindcă modelul inferior era cu 2 bay-uri, față de cel analizat azi, ce propune 4 locașuri pentru unități de stocare.

Sertarele se deschid ușor, glisează fără efort, iar schimbarea unităților este joacă de copil grație modului de fixare a acestora, ce nu presupune intervenția cu instrumente speciale, neavând nevoie nici măcar de o simplă șurubelniță.

Exemplarul Synology DiskStation DS920+ ajuns la noi a venit alături de 2 HDD-uri Synology HAT5300-8T. Sunt unități precum cele despre care v-am scris atunci când au fost anunțate oficial de Synology, special dezvoltate pentru sarcini tip NAS.

Din nou la fel ca la DS720+, pe partea de jos sunt două sloturi pentru SSD-uri în format M.2 2280, ce pot fi folosite pentru crearea unei memorii cache. Astfel de unități pot fi inserate și fixate la rândul lor fără a fi nevoie de altceva în afară de propriile mâini.

Synology DiskStation DS920+ este un NAS solid, extrem de bine fabricat, ce lasă impresia unui produs de cea mai bună calitate, pe care te poți baza mult timp.

Instalare și utilizare

După ce ai terminat toate operațiunile ce țin de partea hardware, respectiv montarea unităților de stocare, conectarea cablurilor LAN și a celui de alimentare, poți trece la instalarea inițială.

Pentru a putea începe să folosești NAS-ul Synology DiskStation DS920+ ai nevoie de un mic progrămel numit Synology Assistant. Este nevoie ca PC-ul pe care rulează această aplicație să fie în aceeași rețea cu NAS-ul pentru ca apoi Synology DiskStation DS920+ să fie automat descoperit și să înceapă instalarea sistemului de operare DSM pe unitățile de stocare.

Instalare inițială DSM pe Synology DiskStation DS920+:

După ce procesul de instalare s-a finalizat cu succes, ești întâmpinat de interfața DSM, ce a ajuns pentru Synology DiskStation DS920+ la versiunea 6.2.4.

DSM 6.2.4 este același sistem de operare ce rulează direct în browser-ul favorit și a cărui interfață este pe cât de prietenoasă cu utilizartorul, pe atât de plină de opțiuni, setări și posibilități de personalizare.

Capturi de ecran din interfața DSM 6.2.4 pe Synology DiskStation DS920+:

Un utilizator neexperimentat poate lăsa mare parte din setări pe modul default, dar Synology DiskStation DS920+ nu este tocmai un NAS pentru începători, ci mai degrabă pentru experți. Aceștia au la dispoziție extrem de multe funcții utile, ce pot trasnforma NAS-ul într-un server cu multiple facilități.

Am descoperit că tot mai multe aplicații apar a fi disponibile, semn că dezvoltarea nu stă pe loc și că Synology își dorește să ducă și mai departe posibilitățile de utilizare a produselor sale.

Aplicații disponibile în DSM 6.2.4 pe Synology DiskStation DS920+:

Din păcate, aplicațiile de mobil, și ele multe la număr, ce pot fi descărcate atât din Google Play Store, cât și din Apple App Store, nici acum nu sunt cel mai bine optimizate. Unele dintre ele merită ceva mai multă atenție, fiindcă rămân blocate, anumite funcții nu răspund așa cum ar trebui și în general experiența de utilizare nu se ridică la nivelul așteptărilor creat de DSM în versiunea pentru desktop.

Conectivitate

NAS Synology DiskStation DS920+

Fără a exagera cu posibilitățile de conectivitate, Synology DiskStation DS920+ nu dezamăgește. Ca de obicei nu am cum să nu apreciez cele două porturi LAN cu suport Link Aggregation și Failover, funcții deosebit de importante pentru un NAS destinat și companiilor, nu numai utilizatorilor casnici.

Există și două porturi USB Type-A 3.0, unul pe partea față, deasupra butonului Power, celălalt pe spate. Tot aici mai vedem și un port eSATA, sub care este portul propietar pentru alimentarea cu energie electrică.

Referitor la cele două sloturi pentru SSD-uri în format M.2 2280, nu mai repet ceea ce am spus și în cadrul review-ului modelului Synology DS720+, ci o să vă rog să parcurgeți capitolul respectiv spre a afla la ce mă refer.

Preț

NAS Synology DiskStation DS920+2.900 de lei pe eMAG.ro sau 2.950 de lei pe PCGarage.ro (prețuri valabile la data publicării acestui review).

Concluzii

NAS Synology DiskStation DS920+

Ca de fiecare dată când analizăm NAS-uri Synology, și pentru modelul DiskStation DS920+ rămân valabile aceleași calități, ce transformă oricare astfel de produs într-unul pe care te poți baza, cu prea puține minusuri reale. Prețurile nu sunt niciodată cele mai avantajoase în cazul NAS-urilor Synology, dar calitatea și experiența de utilizare la nivel înalt au costul lor.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru NAS-ul Synology DiskStation DS920+:

PRO

  • calitate înaltă de fabricație, carcasă solidă, ergonomie bună, instalare și înlocuire a unităților extrem de facilă;
  • sistemul de operare DSM este foarte bine pus la punct, oferă avantaje reale în utilizare plus multe opțiuni și aplicații;
  • cele două porturi LAN aduc suport Link Aggregation și Failover.

CONTRA

  • aplicațiile de mobil (testate de mine doar cele pentru Android) încă nu sunt cel mai bine optimizate, mai necesită atenție din partea dezvoltatorilor.