5G în Germania – abordare deschisă sau listă de furnizori restrânsă politic?

13/07/2020

Germania are cea mai puternică economie din Uniunea Europeană, iar în ce privește 5G-ul aș spune că se află cu un pas în fața altor mari puteri europene. 

Au realizat licitația pentru spectru 5G în iunie 2019, iar primele rețele 5G sunt deja disponibile. Deutsche Telekom are o rețea 5G întinsă în peste 1000 de orașe și deservește peste 16 milioane de persoane, iar până la mijlocul lui iulie 2020 vor ajunge la…, 40 milioane persoane. Într-o declarație recentă au afirmat că de la 12.000 de antene în 5G vor ajunge la 40.000 până la sfârșit de an. 

Vodafone Germania folosește 8000 de antene 5G în 2800 de locații. Spațiul pe care-l acoperă depășește țări precum Olanda sau Danemarca. Se axează pe șosele naționale și autostrăzi (un corolar pentru implementarea condusului autonom în viitor, latența redusă oferită de 5G va ajuta mult). 

Deutsche Telekom și Vodafone au precizat că folosesc echipamente Huawei în rețeaua 5G incipientă din Germania. 

Se discută de un proces de certificare pentru componentele critice din rețea, iar Huawei Cyber Security Innovation Lab din Germania lucrează în colaborare cu BSI din acest punct de vedere, dar și în stabilirea standardelor de securitate. Laboratorul Huawei a fost deschis la Bonn, în 2018. Colaborează cu companii, institute de cercetare și autorități de reglementare germane. 

SUA nu s-a ferit să facă publice măsurile de presiune asupra Germaniei în a nu folosi infrastructură dezvoltată de Huawei. Guvernul și parlamentul german nu s-au speriat și au declarat că nu vor îndepărta un furnizor fără un motiv clar, că vor dezvolta standarde ce trebuiesc respectate de către toate companiile implicate, că nu vor să piardă un avantaj competitiv etc. Am putea scrie o carte de geopolitică în ce privește dinamica relației dintre Germania și SUA de când Donald Trump este la conducere. Au fost câteva meciuri destul de serioase la nivel oficial. 

Germania ar putea deveni un model pentru restul țărilor din Uniunea Europeană, ghidul lor de bune practici ar ajuta pe viitor la o abordare unitară în cadrul alianței. Standardele de securitate urmează a fi definite în această vară și vor trece prin Bundestag la deschiderea sesiuni din toamnă.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.