Laptopul meu de bază este un ASUS ROG Strix Scar III cu placă grafică NVIDIA GeForce RTX 2070. Îl folosesc conectat la două monitoare și prin intermediul său îmi redactez articolele de pe site, editez materialele video, aici am instalate jocurile ce le parcurg ocazional etc. 

Mi se pare că NVIDIA are în continuare cele mai bune plăci grafice pentru laptopuri, iar dacă ești în căutarea unui dispozitiv portabil cu suficientă putere de procesare pentru școală / serviciu, dar și pentru jocuri în regim ocazional și nu numai, avem o alegere cumva naturală spre un notebook cu grafică GeForce. Mai ales că acum la început de școală sunt și câteva oferte interesante la PC Garage. 

Presupun că un termen din titlu a atras atenția – STEM. 

Trebuie să recunosc că nu știam despre el, dar STEM este acronimul de la Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică. Studenți ce sunt prinși în aceste domenii, au un motiv în plus spre a alege un notebook cu grafică NVIDIA. Sunt mai multe aplicații ce au fost optimizate, dar descoperiți despre ce este vorba în cele 10 motive. 

Apropo de școala online, că tot mai sunt doar câteva zile până când începe școala în regim clasic. Auspiciile nu sunt prea pozitive și peste câteva săptămâni s-ar putea să revină școala în format online. Am văzut că majoritatea elevilor accesa Classroom de pe telefonul mobil și puțini de pe tabletă, chiar și mai puțini de pe un laptop sau desktop PC. 

Știu că uneori poate fi un efort mare, dar notebook-ul sau PC-ul mi se par a fi dispozitivul cumva recomandat, pentru că tastatura, touchpad-ul sau mouse-ul, ecranul mai mare et ajută în a înțelege mai bine o lecție online. Bineînțeles, dacă îți permiți un notebook cu ceva specificații mai răsărite și experiența de utilizare va fi la cote mai bune. 

Plus că așa îi poți deschide universul jocurilor pe PC, are putere de procesare și dacă dorește să editeze fotografii sau materiale video pentru YouTube, TikTok, să facă streaming pe Twitch, dar mai ales pentru un student în STEM să ruleze aplicații ce necesită cu adevărat putere de procesare din partea ansamblului CPU + GPU. 

  1. Avantajele aduse de către Max-Q Design – laptopuri subțiri și ușoare (1.81 kg și sub 20 mm pentru unele modele);

Vremea când un laptop de gaming cântărea peste 3 kg și avea în talie de la 30 mm în sus a trecut, iar specificațiile aduse de către NVIDIA în Max-Q Design a permis producătorilor să livreze laptopuri compacte și ușoare. Eu până și pe al meu îl consider compact, deși discutăm despre un model în generație 2019 cu 2.4 kg și 26 mm în talie. Unul sub 2 kg și cu sub 20 mm aproape că nu-l simți în rucsac. 

  1. Avantajele aduse de plăcile grafice din seria RTX;

M-aș referi la câteva soluții proprietare dezvoltate de către NVIDIA: Ray Tracing, DLSS, Reflex Latency Analyzer. Competiția se află cu 1 – 2 generații în spate, iar NVIDIA dezvoltă soluțiile mai sus amintite și de la an la an sunt din ce în ce mai bine puse la punct etc. 

Spre exemplu, seria RTX 30 este un upgrade serios față de RTX 20 pe partea de putere de procesare, autonomie etc. Nu mai spun dacă comparația se face cu un laptop de gaming dintr-o generație mai veche. 

NVIDIA are cel mai larg portofoliu pe partea de disponibilitate a unor jocuri cu ray tracing (simulează comportamentul din realitate al luminii pentru o grafică la nivel cinematografic). Sunt deja la a doua generație de plăci grafice din acest punct de vedere. DLSS este o tehnologie bazat pe AI ce mărește fps-ul de până la 1.5 ori. 

  1. NVIDIA Broadcast;

Este o soluție bazată pe AI ce îmbunătățește procesul de învățare prin anularea zgomotului și a ecoului din încăpere atunci când se desfășoară o conferință. Îți permite și schimbarea fundalului într-un unul virtual etc. 

O puteți descărca de aici. Sunt și ceva cerințe de sistem (NVIDIA GeForce RTX 2060, Quadro RTX 3000, TITAN RTX sau o versiune mai recentă, 8 GB RAM sau mai mult, Intel Core i5 8600, AMD Ryzen R5 2600 sau iterații mai recente. Trebuie instalate și driverele NVIDIA Studio și Game Ready. 

  1. NVIDIA Optimus și Battery Boost;

La un laptop este importantă autonomia, mai ales când petreci mult timp în afara biroului propriu-zis, lucrezi on the go etc. NVIDIA Optimus promite putere de procesare și grafică în condiții bune la nivel grafică dedicată, iar consumul de energie similar cu cel obținut de grafica integrată. În momentul în care deschizi o aplicație ce are nevoie de GPU, NVIDIA îl trezește din modul de așteptare și când ai nevoie, îți aduce randarea respectivă. De fapt este o soluție ce permite o mai bună colaboare între grafica dedicată și grafica integrată (De la Intel). 

Battery Boost promite o experiență de joc la 30 fps, iar autonomia este de până la 2 ori mai mare în timpul jocurilor. Funcționează în mod automat, când laptopul nu este alimentat de la priză și este rulat un joc. 

  1. Silențiozitate;

Înțeleg că au evoluat mult și aici. Trebuie să recunosc că Strix Scar III-ul meu este gălăgios în modurile Performance și Turbo, dar m-am obișnuit. NVIDIA a adus WhisperMode 2.0 ce folosește AI pentru a menține un laptop silențios și rece. 

De fapt este un algoritm ce se folosește de CPU, GPU, analizează temperaturile de sistem și vitezele ventilatoarele spre a oferi un nivel de zgomot cât mai redus și o performanță cât mai ridicată cu putință. 

  1. Excelente pentru studenții STEM;

Cum spuneam și mai sus, STEM = Știință, Tehnologie, Inginere și Matematică. Laptopurile cu plăci grafice RTX oferă accelerare pe baza procesorului grafic într-o sumedenie de aplicații folosite în disciplinele STEM. 

Poți face randare și modelare 3D la viteze mai ridicate, analiză rapidă a unor seturi mari de date, antrenare pentru deep learning etc. 

Printre aplicațiile suportate sunt Solidworks, ANSYS Discovery, Matlab, TensorFlow / ResNet50, Rapids, AutoDesk Revit, Blender, Creo, PyTorch, Unreal Engine, Windows ML, SIMULINK, Rhino 7, Unity etc.

În SolidWorks ai valori cu până de 20 ori mai bune, în ANSYS Descovery de până la 4 ori mai sprinten, în MATLAB de până la 5 ori mai rapid. Mai multe detalii aveți pe site-ul NVIDIA

  1. Prețurile pornesc de la 3798 lei;

Oferta PC Garage o găsiți aici

Cel mai ieftin notebook din această serie cu RTX 30 este ASUS TUF F15. Folosește un procesor Intel Core i5-11400H dezvoltat pe 10nm, 6 nuclee tactate la 2.7 GHz ce urcă la maxim 4.5 GHz, 8 GB memorie RAM de tip DDR4 și suport de până la 32 GB, SSD de tip M.2 PCIe de 512 GB, placă grafică dedicată NVIDIA GeForce RTX 3050 cu 4 GB GDDR6, Wi-Fi ax și rețea gigabit, bluetooth 5.2,  baterie de 48Whr cu adaptor la 180W, conectivitate asigurată de 3 x USB 3.0, 1 x USB Type-C 4, 1 x RJ-45, 1 x HDMI, jack combo de 3.5 mm și ThunderBolt 4 via USB-C. 

La polul opus se află ASUS ROG Strix SCAR 15 cu procesor AMD Ryzen 9 5900HX, 32 GB memorie RAM de tip DDR4, 2 x SSD de 1 TB, placă grafică NVIDIA GeForce RTX 3080 (130W cu Dynamic Boost), baterie de 90Whr cu alimentare la 240W. 

Are multă putere de procesare, dar și casa de marcat se oprește la…, 13198 lei. 

Dacă ar fi să aleg unul din listă m-aș opri la ASUS ROG G14 în varianta cu preț de 6898 lei. Nu doar pentru specificațiile și puterea de procesare adusă la pachet l-aș alege, cât mai ales pentru dimensiunile sale compacte – 1.6 kg și 17.9 mm grosime. 

Încorporează un display IPS de 14 inci cu rată de refresh la 144Hz, procesor AMD Ryzen 9 5900HS cu 8 nuclee și dezvoltat pe 7nm, SSD M.2 PCIe de 1 TB, placă grafică NVIDIA RTX 3060 cu 8 GB, Wi-Fi ax, baterie de 76Whr cu alimentare la 180W etc. 

Care este preferatul vostru?

Secțiunea de comentarii vă stă la dispoziție. 

Acest articol este susținut de către NVIDIA. Opiniile exprimate aparțin autorului. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.