Deși testez de ceva vreme televizoare și am încercat diverse modele de la cei mai renumiți producători din domeniu, ca Samsung, LG, Sony sau Panasonic și până la altele de la companii precum Allview, Horizon, Vortex sau Gazer, printre altele, nu am avut până acum șansa de a vedea la lucru un TV Hisense. 

După ce am petrecut mai bine de 3 săptămâni alături de Hisense 55U8QF, pot spune că ar fi fost excelent dacă v-aș fi putut prezenta mai devreme un așa televizor. Fără a fi perfect afirm de la bun început că am fost plăcut impresionat de acest model de smart TV.

Review video

Specificații pentru televizorul Hisense 55U8QF

Specificatii televizor Hisense 55U8QF

Design 

Televizor Hisense 55U8QF

La mine a ajuns televizorul în cutia de retail sigilată în care am mai găsit standul cu șuruburile aferente, telecomanda cu baterii compatibile, manual de utilizare și certificat de garanție, printre alte câteva pliante.

Hai să încep cu partea mai puțin plăcută a acestui capitol. Standul din metal, greu și solid, se atașează imediat televizorului. Care este atunci minusul lui? Faptul că nu oferă deloc o bună stabilitate și că la cea mai mică atingere televizorul se balansează serios. Mai mult, nu trebuie să împingi deloc tare spre a-l face să cadă pe spate. Oricum standul ține ușor aplecat televizorul către spate, așa că nu-l pot aprecia deloc.

 

Însă doar aceasta este singura nemulțumire din cadrul prezentului capitol. În rest, absolut nimic de reproșat. Designul este printre cele mai reușite, cu margini extrem de înguste pe laturile de sus și de pe laterale. Aici, avem sticla parcă aplicată pe un șasiu metalic fin, finisat pe o fâșie îngustă precum inoxul. Arată foarte bine, dă un aer premium acestui televizor și, totodată, asigură o bună rigiditate structurală.

Marginea de sub ecran este ceva mai lată, este acoperită cu o pânză fină ce acoperă cele două grile din fața difuzoarelor JBL. Cunoscutul brandul audio apare pe o siglă în colțul din stânga-jos, în timp ce denumirea producătorului televizorului este pe centru.

Televizor Hisense 55U8QF

Nici spatele televizorului nu arată deloc rău. Aici, o bună parte este din metal, ce a primit un model interesant, cu pătrate dispuse pe diagonală, ce au in înterior câteva linii drepte.

Fără a părea un sistem foarte elaborat, dar care se dovedește destul de eficient, Hisense 55U8QF propune și management al cablurilor. Printr-un ”șanț” cu cleme poți duce firele către centrul televizorului sau către celalată parte, în funcție de nevoi.

Cred că am discutat cam mult despre designul unui televizor, dar când unul merită să o fac atunci îi dedic ceva mai multe cuvinte decât de obicei. Nu pot să închei fără a apreciez calitatea de fabricație, a materialelor și finisărilor, toate la standarde înalte.

Ecran

Test culori dupa calibrare ecran televizor Hisense 55U8QF

Hisense 55U8QF aduce un panou VA cu iluminare din spate de tip DLED (Direct LED), cu nu mai puțin de 132 zone individuale de backlight. Asta ar trebui să însemne o distribuție uniformă a iluminării pe o suprafață cât mai extinsă a ecranului. După cum se poate observa mai jos, Hisense 55U8QF se descurcă excelent din această direcție.

Distribuție luminozitate ecran televizor Hisense 55U8QF:

Distributie luminozitate ecran televizor Hisense 55U8QF

Dacă tot suntem la luminozitate, atunci trebuie să vă amintesc că din fișa tehnică sunt promiși până la 1000 nits în peak, dar eu am măsurat chiar 1097 cd/mp, în anumite condiții și pentru scurte perioade.

Pe partea de culori, Hisense 55U8QF ajunge la client destul de bine reglat direct din fabrică, mai ales când ne referim la modurile predefinite de imagine Cinema Day și Cinema Night. Celelalte – Standard, Sports și Dynamic, sunt destul de departe ca reprezentare corectă a nuanțelor, dar aduc niște culori intense și un constrast ridicat.

Deviații Delta E în modurile predefinite de imagine de pe Hisense 55U8QF:

După calibrare, Hisense 55U8QF dovedește că a primit un panou de foarte bună calitate, ce poate afișa deviații medii scăzute, de numai 0.8 după standardul Delta E94, respectiv de 1.5 după Delta E2000. Deviația maximă Delta E94 este de doar 1.5, în timp ce pe Delta E2000 avem un maxim de 4.1 pe nuanța blue.

Deviații Delta E după calibrare televizor Hisense 55U8QF:

Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Contrastul nu este uriaș, dar avem parte de un negru intens, poate uneori prea intens. Asta face ca detaliile din unele scene întunecate să fie complet pierdute. Poți recupera ceva informație din zonele întunecate prin reglarea fină a contrastului și a luminozității, însă nu aș spune că intervalul dinamic este punctul forte al acestui ecran. Pe de altă parte nici nu ot afirma că avem deficiențe din această direcție.

Când ne referim la procesarea imaginilor de către Hisense 55U8QF, atunci stăm bine pe partea de sharpness, cu o conturare ridicată a detaliilor și un upscaling reușit de la conținut HD către rezoluție 4K. De la imagine SD nu se pot face minuni.

Unde greșește uneori destul de tare Hisense 55U8QF este la procesarea scenelor cu mișcări rapide. Nu poți scăpa de artefactele de imagine precum pixelare în jurul subiectului în mișcare, de ușoare întreruperi, de fenomene gen umbre false (să le zic așa) oricât ai regla setările din Ultra Smooth Motion (cu reglaje Off, Smooth, Standard, Clear și Film) sau activarea modului Clear Motion. Este adevărat că poți găsi un echilibru, dar niciodată artefactele din jurul subiecților în mișcare rapidă nu dispar complet.

Un ultim aspect despre care vreau să vorbesc aici se referă la unghiurile de vizualizare. Având un panou VA, Hisense 55U8QF nu avea cum să impresioneze aici. Până pe la 30 de grade față de perfect perpendicular pe ecran nu sunt deloc probleme, dar peste acest unghi apar ușoare fenomene de halou și ceva pierderi pe partea de contrast. Nimic cu adevărat deranjant până însă pe la 45 de grade, când deja nu mai poți fi mulțumit de calitatea generală a imaginii.

Acum, ca o concluzie scurtă aici: raportat la câte mici scăpări am remarcat, poate părea că Hisense 55U8QF nu oferă o imagine bună, însă recunosc că am fost foarte exigent în analiză. Hisense 55U8QF este poziționat din punct de vedere al prețului undeva în zona de jos a segmentului mid-range, iar aici nu-i poți cere mai mult. Ba din contră, imaginea este impresionant de bună când o raportăm la cost.

Sunet

Uneori alăturarea dintre un brand cu renume pe partea audio și unul de televizoare nu aduce beneficii reale pentru client. Însă în cazul Hisense 55U8QF, JBL chiar a făcut treabă bună. Nu spun că nu mai ai nevoie de un soundbar sau de un sistem dedicat de sunet, dar cele două difuzoare integrate în acest televizor sunt nu numai decente, ci chiar bune. 

Sunetul este plin, cu mult bass, care este și surprinzător de adânc, de cald. Dinamica este și ea ridicată, cu medii clare și înalte ascuțite.

Sunt mai multe preseturi pentru egalizatorul de sunet care chiar fac diferența și merită încercate fiecare în funcție de conținut.

Volumul maxim este și el surprinzător față de ce te-ai aștepta de la cei 20W putere maximă anunțată în fișa tehnică.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Nu am găsit informații legate de ansamblul hardware, așă că aici rămânem cu un mare semn de întrebare.

Dacă vorbim despre partea smart, atunci vorbim despre sistemul de operare VIDAA U 4.0. Acesta rulează excelent indiferent de cerințe, nu am sesizat întârzieri sau lag evident, absolut nimic deranjant.

Interfața VIDAA U 4.0 pune accent pe simplitate, pe ușurință în utlizare. Este foarte ușor de parcurs din telecomandă, totul este suficient de intuitiv, dar nu avem la dispoziție prea multe opțiuni și nici aplicații. În total, în magazinul de aplicații sunt disponibile undeva la 150, împărțite pe categorii precum Movies & TV, Internet TV, Games, Kids, Sports, Music și News & Weather.

Sunt preinstalate Netflix, YouTube, Prime Video, Voyo, Facebook Watch, Rakuten TV, NBA, Firework, UEFA.tv, RedBull TV, Deezer, KidDoodle TV, Plex, Live Now, AccuWeather, Antena Play, un Browser și alte câteva mai puțin cunoscute.

Capturi de ecran din interfața sistemului de operare VIDAA U4.0 de pe Hisense 55U8QF:

Nu sunt disponibile pentru moment aplicații ca Disney+ sau Apple TV, ceea ce pentru unii ar putea reprezenta dezvavantaje reale.

Dacă vorbim despre meniul OSD, atunci acesta este unul destul de clasic, care însă pune la dispoziția utilizatorului multe opțiuni, reglaje și setări. Totul este aranjat logic și găsești rapid ceea ce cauți 

Meniul OSD de pe televizorul Hisense 55U8QF:

Conectivitate

Televizor Hisense 55U8QF

Poate cel mai tare lipsește aici măcar un port HDMI 2.1, dar, când ne amintim zona de preț unde joacă Hisense 55U8QF, zic că putem trece cu vederea acest aspect.

Sunt în total 4 porturi HDMI 2.0, două USB-A 2.0 și alte conexiuni prin fir pe care nu are rost să le mai repet, întrucât sunt trecute toate în tabelul cu specificații de la început.

Pe partea wireless, Hisense 55U8QF stă bine. Avem Wi-Fi ac dual-band, pe 2.4 și 5 GHz, precum și Bluetooth pentru a conecta difuzoare în mod fără fir, dar și pentru a folosi difuzoarele televizorului ca sursă de redare de la dispozitive compatibile.

Telecomandă

Televizor Hisense 55U8QF

Telecomanda televizorului Hisense 55U8QF reprezintă un alt plus. Arată și se simte excelent în mână. Este îngustă, finuță și tot șasiul (adică tot ce ține de zona fără butoane) este realizat dintr-o mare bucată de aluminiu. 

Accesul la baterii se face prin apăsarea unui buton de pe spate, când din latura de ies iese la iveală un sertar.

Deși este foarte îngustă, telecomanda se dovedește foarte simplu de folosit, butoanele au dimensiuni cel puțin decente. Forma lor le face ușor de apăsat și de găsit fără a le privi.

Butoanele ce relevă faptul că avem de-a face cu telecomanda unui smart TV sunt poziționate pe ultimele două rânduri de jos. Aici sunt taste ce te duc direct în aplicațiile Netflix, YouTube, Prime Video și Rakuten TV.

Preț

Televizor Hisense 55U8QF – 2.800 de lei pe Altex.ro

Concluzii

Televizor Hisense 55U8QF

Hisense 55U8QF a reprezentat cu adevărat o surpriză extrem de plăcută. Vine cu un foarte bun raport între ceea ce primești pentru cât plătești, iar pentru mine acesta este unul dintre principalele motive de cumpărare.

Sunt multe plusuri de partea acestui TV și doar câteva puncte contra minore, care, din punctul meu de vedere nu ar trebui să te dea înpoi de a lua în calcul acest televizor dacă el se încadrează în buget potențialilor clienți. 

Cele mai importante puncte pro și contra pentru televizorul Hisense 55U8QF:

PRO

  • construcție de nivel premium, asamblare solidă, materiale de calitate și finisări atente;
  • imagine de top, echilibrată, cu o luminozitate extrem de ridicată și culori corect reglate direct din fabrică;
  • sunet cu semnătura JBL de foarte bună calitate;
  • sistemul de operare VIDAA U4.0 rulează mereu fluid și are o interfață simplu de parcurs;
  • telecomanda pare potrivită pentru un televizor premium, realizată în mare parte dintr-o singură bucată de aluminiu;
  • raport optim calitate / preț.

CONTRA

  • standul nu oferă cea mai bună stabilitate;
  • mici probleme pe partea de procesare a scenelor cu mișcări rapide;
  • unele aplicații, precum Disney+ și Apple TV, nu sunt disponibile.