Folosesc Samsung Galaxy Tab S9 Ulltra de câteva săptămâni și alături de o husă cu tastatură am înlocuit laptopul pe care-l folosesc de obicei când lucrez în deplasare / on the go, să zic așa.
Samsung Galaxy Tab S9 Ultra este una dintre cele mai performante tablete Android din piață. A fost lansată în august 2023 și folosește un display de 14.5 inci cu rată de refresh la 120Hz și raport display / corp de 90.7%, procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen2, 12 GB RAM și 512 GB stocare și slot pentru cardurile microSD (sunt variante ce urcă până la 16 GB RAM și 1 TB stocare), 5G + Wi-Fi 6e, tri-band, 4 difuzoare stereo, USB Type-C 3.2 + conector magnetic, bluetooth 5.3 și cititor de amprentă integrat în display, certificare IP68 în ce privește contactul cu apa și praful. Bateria sa este de 11200 mAh și se încarcă la 45W pe fir.
Am ales 7 motive pentru care consider că această tabletă din segmentul premium impresionează în utilizarea de zi cu zi, cu accentul pe partea de productivitate.
1. Cea mai bună integrare a unui stylus în universul Android;
În pachet veți găsi pe lângă tabletă și un stylus cu bluetooth, latență de 2.8 ms. Pur și simplu, experiența de utilizare de pe Galaxy S23 Ultra (telefonul meu de zi cu z), a fost replicată pe o tabletă de 14.5 inci. Ecranul mare face ca stylus-ul să fie cu adevărat util, iar pe smartphone deși nu-l prea folosesc, aici a intrat din prima zi în scenariile de utilizare derulate. Spre exemplu, schița lecției este mai ușor de realizat & salvat în notițe. Samsung a și reușit să ofere un feedback similar cu cel al unui instrument de scris. Mi se pare mai facil de scris pe tabletă versus o tablă cu marker.
Eu sunt singur că nu pot realiza 100% din ce poate stylus-ul respectiv. Sunt aplicații ce-l pun la lucru în valoare, dar și persoane creative capabile la nevoie să facă chiar și opere de artă pe Tab S9 Ultra. Sunt suficiente materiale ce dovedesc aceste capacități.
Este cumva mai natural să folosești stylus-ul spre a lua notițe vs inputul dat printr-o tastatură. Bineînțeles, poți alege să folosești și tastatura la nevoie. Ai o sumedenie de opțiuni și asta nu poate să fie decât bine pentru utilizatorul final.
2. Samsung DeX;
Pe Samsung Galaxy Tab S9 Ultra poți activa Samsung DeX by default, de câte ori conectezi husa cu tastatura. Am văzut că sunt două moduri pentru interfața DeX. Este cea clasică pe care o cunoașteți de ceva vreme și una mai nouă, ce amintește mai degrabă de UI-ul existent pe smartphone-urile pliabile pe formatul fold, cu taskbar și aplicațiile recente la bază etc.
DeX este o interfață concepută spre a lucra cu tastatura, touchpad sau mouse. Și este cea mai bună iterație de acest fel din ceea ce găsești pe produsele Android. Sunt și alte companii ce au venit cu ceva similar, dar Samsung a fost primul și a tot dezvoltat de la o generație la alta.
Teama mea era să nu am parte de lag, mai ales când sunt mai multe aplicații deschise etc. Și da, nu ai parte de așa ceva, iar utilizarea și cu DeX activat mi s-a părut cumva normală, fluidă, similar cu ceea ce primești pe tabletă și în modul normal, să zic așa.
Un alt aspect care mi-a plăcut este că poți extrem de facil să aduci două aplicații pe ecranul de start. Mă refer în a alea avea deschise concomitent. Poți să te uiți la o sursă de informații și să faci un rezumat sau să inserezi info-ul într-o altă aplicație etc. Multi-Window este la locul său pe un display de 14.5 inci în diagonală, despre care discutăm la punctul 3.
3. Display-ul superb de 14.5 inci;
Pe o tabletă de dimensiunile lui Tab S9 Ultra, de fapt ai un display cu hardware și baterie, iar display-ul chiar contează. Samsung nu a făcut rabat și a pus unul dintre cele mai bune ecran pe formatul de 14.5 inci, din ce am văzut până acum.
Câteva specificații legate de display-ul lui Samsung Galaxy Tab S9 Ultra. Este un panel de tip Dynamic AMOLED 2X, cu rată la refresh de 120Hz, rezoluție de 2960 x 1848 pixeli, aspect 16:10, raport display / corp de 90.7%, protecție Corning Gorilla Glass. Tableta are structură de rezistență din aluminiu și spate din aluminiu.
Este un display ce reflectă destul de puțin spațiul ambiant, iar în rest oferă o experiență de utilizare foarte bună. Este suficient de luminos și pentru utilizarea într-o sală de clasă, într-o ședință sau la birou. Culorile nu sunt suprasaturate la maxim și oricând poți alege un mod cu culori mai naturale etc.
Raportul display / corp de 90.7% fac ca tableta să fie ceva mai compactă față de cât te-ai aștepta când afli diagonala produsului, iar asta ne duce la punctul 4.
4. Portabilitate și autonomie;
Samsung Galaxy Tab S9 Ultra cântărește 732 de gr. și dimensiunile sale sunt de 326.4 x 208.6 x 5.5 mm în talie. Nici nu o simți în geantă sau rucsac. Husa cu tastatură mai adaugă câteva grame în mix.
Au reușit să integreze o baterie mare de 11200 mAh ce se încarcă pe fir la 45W. Și nu doar că primești portabilitate, dar și automomia pot spune că impresionează. Poți avea 1 zi de utilizare de dimineața până seara, fără aproape nicio problemă.
5. Funcții AI + suport software pe termen lung;
De când o folosesc a și primit update de câteva zile la OneUI 6.1 ce preia funcțiile AI lansate alături de seria Galaxy S24. Samsung nu a vrut să le păstreze strict pentru generația nouă de smartphone-uri flagship și le-a adus și pe alte modele. Acum am OneUI 6.1, atât pe tabletă, cât și pe smarphone-ul Galaxy S23 Ultra.
Aș aminti aici de Circle to Search (încercuiești un item și se face o căutare automată pe Google), traducere a apelurilor telefonice în timp real, traducere în timp ce este purtată o conversație, funcția de a face rezumat a unui text de dimensiuni mari, sintetizare și traducere a înregistrărilor vocale, mutare a subiecților dintr-o imagine în alta, accelerare sau încetinire a unor părți dintr-un clip etc.
Pe lângă funcțiile AI pe care Samsung le-a pus pe smartphone-uri și tablete cu OneUI 6.1, discutăm și despre suportul software. Tab S9 Ultra a făcut pasul de la Android 13 spre Android 14 și va mai primi încă 3 versiuni de Android, iar suportul pe partea de firmware va fi adus pentru încă 4 ani (4 + 5 la momentul debutului). Niciun alt producător Android nu oferă un suport software pe o perioadă atât de lungă pe această nișă.
Trebuie notat că Tab S9 Ultra oferă acces la aplicații de productivitate precum GoodNotes, dar și la ArcSite ce facilitează accesul la fișiere CAD / CAM.
6. Samsung Knox;
Este o altă soluție powered by Samsung ce cred că este pusă cu adevărat în valoare de către tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra. Discutăm despre un plus de securitate a datelor ce cumva este recomandat dacă tableta este folosită în mediul corporate.
Knox pe lângă partea software în sine este dezvoltat de la zero, de la integrarea hardware. Așa se face că datele biometrice, codurile PIN sau informațiile ce permit identificarea personală sunt stocate în spații securizate, izolate și de aici un plus la eventualele amenințări cu pierderea datelor importante.
Sunt folosite tehnologii criptografice standardizate la nivel internațional. Patch-urile de securitate livrate în regim lunar ajută în prevenirea și rezolvarea unor probleme pe partea de securitate a datelor.
7. Conectivitate în ecosistemul de produse Samsung;
Folosesc tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra alături de Galaxy S23 Ultra și căștile Buds 2 Pro. Totul este conceput din start să funcționeze bine împreună. Samsung Notes îl pot accesa atât pe smartphone, cât și pe tabletă. Căștile fac trecerea instant între smartphone sau tabletă.
Nu mai spun că folosind interfața OneUI pe smartphone, extensia ei pe tabletă să zic așa mi se pare și mai ușor de înțeles etc.
Samsung Galaxy Tab S9 Ultra nu este doar o tabletă Android ci o adevărată unealtă de lucru ce livrează o experiență de utilizare similară cu un PC.
Acest articol este susținut de către Samsung. Opiniile exprimate aparțin strict autorului.