Am testat destul de multe produse de imagistică de la ViewSonic de-a lungul vremii și nu-mi amintesc ca vreunul până acum să fi dezamăgit, ba din contră. Fără să vreau să mă antepronunț, recunosc chiar de la bun început că același a fost cazul și cu ViewSonic X2-4K, proiector DLP cu sursă de lumină LED, rezoluție 4K și ideal pentru gaming. De fapt, acest proiector a fost dezvoltat pentru a se potrivi de minune cu consolele Xbox. Se pare, din ce informații am găsit, că este chiar singurul proiector certificat Xbox pentru gaming 1440p cu 120Hz. Nu am consolă Xbox, dar l-am testat pe ViewSonic X2-4K alături de un PC capabil de jocuri 2K, dar și prin platforma NVIDIA GeForce Now. Vorbim despre experiențele în gaming la capitolul imagine, până acolo avem însă de parcurs specificațiile și partea de design.

Specificații proiector ViewSonic X2-4K

Date tehnice

Proiector
ViewSonic X2-4K
Sistem de proiecțieDLP, 0.65 inch 4K-UHD
Sursă luminăLED, 60.000 de ore durată de viață în mod Normal
Luminozitate maximă2.000 ANSI Lumens
2.900 LED Lumens
Culori1.07 miliarde
Rată contrast3.000.000:1 dinamic
Rezoluție nativă3840 x 2160 pixeli, aspect 16:9
Raport proiecție0.69 - 0.83, zoom optic 1.2X
Dimensiuni diagonală proiecțieDe la 60 la 120 inch
ConectivitateWi-Fi 5 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 / 5 GHz, Bluetooth 4.2, 2 x HDMI 2.0 HDCP 2.2, 2 x USB-A 2.0, 1 x USB-C, 1 x jack de 3.5 mm ieșire sunet, 1 x RS232
Sunet2 x 6W
Consum energie236W Normal
Greutate3.6 kg
Dimensiuni355 x 251 x 121 mm (L x l x h)

Pachet, design și construcție

Proiector ViewSonic X2-4K - review

🔺Accentele verzi se asortează cu console Xbox, pentru care ViewSonic X2-4K are certificare de gaming 1440p @ 120Hz.

Am primit proiectorul în cutia de retail, în care am mai găsit telecomanda cu baterii compatibile, cablu USB-C cu suport DisplayPort, două cabluri de alimentare (unul pentru prize de Europa, celălalt pentru cele tipice UK) și mai multe pliante, printre care și ghid de pornire rapidă:

ViewSonic X2-4K nu vine cu elemente atipice unui proiector clasic. Este de culoare neagră, deci se încadrează bine într-un living sau în orice altă cameră de acasă. Dacă nu avea accentele de un verde aprins, l-aș fi putut numi un proiector elegant. Evident că acele accente au mare legătură cu suportul Xbox, tocmai pentru o asortare între cele două gadgeturi.

Lentila nu are un capac sau vreo protecție de orice fel, însă vedem un capac culisant pe zona de sus, acolo unde sunt rotițele pentru reglarea focusului și a zoom-ului, precum și butoanele pentru acces și configurarea meniului OSD.

Nu mi-a plăcut că reglajul pe înălțime, înclinare mai exact, nu poate fi făcut prea exact. Sunt de fapt doar două trepte la care poți fixa acel picior care permite ridicarea ușoară a părții față. Aș fi apreciat o ajustare clasică, cu înșurubarea / deșurubarea picioarelor, așa cum este mai mereu la proiectoare. Nu este ceva pentru care să refuzi a cumpăra acest proiector, dar trebuia specificat.

În rest, nu ar fi prea multe de adăugat vis-a-vis de designul lui ViewSonic X2-4K, puteți afla mai multe și mai ușor prin imagini:

Telecomanda cu care vine la pachet ViewSonic X2-4K este micuță, dar aduce toate butoanele care îți permit parcurgerea nu doar a meniului OSD, cât și navigarea prin interfața smart. Mi-a plăcut că telecomanda are și iluminare a celor mai importante butoane, ideal pentru controlul unui proiector, care se presupune că va fi folosit preponderent în spații întunecate.

Trebuie spus că ViewSonic X2-4K este foarte bine construit, un proiector care nu dezamăgește la calitatea de fabricație. Nimic nu lasă impresia unui produs ieftin și este foarte bine asta, întrucât, așa cum vedea spre final, ViewSonic X2-4K vine la un preț care îl duce spre segmentul high-end. 

Imagine

🔺ViewSonic excelează la calitatea imaginii, cu orice fel de conținut, iar în gaming este de neîntrecut.

Și da, nu doar ca specificații ViewSonic X2-4K este un proiector de top, ci și când analizăm imaginea. Pur și simplu nu mă așteptam ca totul să fie la superlativ, dar chiar așa este. Avem o luminozitate anunțată de 2000 ANSI Lumens, care poate că nu pare atât de ridicată, dar care reușește cumva să fie mai mult decât suficientă inclusiv într-o încăpere cu lumină ambientală din plin. Sigur că astfel de condiții nu sunt de preferat de niciun proiector și nici ViewSonic X2-4K nu face excepție de la regulă, dar ideea este că poți folosi acest proiector și ziua în amiaza mare fără să te plângi că imaginea este de slabă calitate.

Însă, vei aprecia la maxim ViewSonic X2-4K când închizi jaluzelele sau tragi draperiile, ca să nu mai vorbesc de momentele în care proiectezi într-o cameră cufundată în întuneric complet. Nu prea contează ce fel de conținut este redat prin intermediul lui ViewSonic X2-4K, se descurcă impecabil în toate situațiile.

Mai ales cu conținut nativ 4K uimește. Nu-mi aduc aminte să mai fi văzut până acum o imagine atât de precisă, cu detalii atât de fin conturate, precum la ViewSonic X2-4K. Iar această definiție se păstrează la fel chiar și la diagonală de 100 inch. Apropo de asta, la o distanță de proiectare de 1 metru, avem o diagonală de circa 1.5 metri la zoom optic 1X și de aproximativ 1.8 metri cu zoom 1.2X. Diagonală de 2.5 metri se obține deja de pe la 1.5 metri distanță de proiectare, ceea ce-l face pe ViewSonic X2-4K un proiector bun inclusiv în camere mici.

Revenind la calitatea imaginii, culorile mi se par și ele unele dintre cele mai vii, cele mai vibrante. Este clar că avem de-a face cu lentile de cea mai bună calitate. În esență, un sistem de proiecție extrem de bine realizat. Acesta produce și un contrast excelent, cu un negru foarte adânc, probabil cel mai bun de la toate proiectoarele testate de mine. Sigur că acest negru este redat perfect doar într-o încăpere întunecată.

Sunt 6 moduri de imagine predefinite: Brightest, TV, Gaming, Movie, User și Low Blue Light. Pentru filme evident că modul Movie este cel mai potrivit, din partea mea cel mai exact atât pe partea de redare a culorilor, cât și la balans de alb și interval dinamic. Apropo de acest, avem un dynamic range foarte extins. Și modul de imagine TV mi se pare foarte reușit, având însă un balans de alb dus mai spre zona rece, dar cumva mai potrivit întocmai pentru programe TV și, mai ales, pentru camere în care este și ceva lumină ambientală.

Exemple de imagini redate de ViewSonic X2-4K:

Acum, ajungem și la gaming. Spuneam că am testat ViewSonic X2-4K alături de un PC de gaming light, precum și prin serviciul GeForce NOW. În ambele cazuri am descoperit o imagine absolut senzațională. Nu cred că am văzut proiector care să se descurce atât de bine ca imagine în gaming, cu un timp de răspuns și un input lag atât de scăzut. Nu pot decât să recomand acest proiector amatorilor de gaming care vor să se joace pe o diagonală uriașă, care poate ajunge la 3 metri, fără pierderi calitative.

Sunet

🔺Boxele integrate, cu semnătură Harman Kardon, produc o calitate foarte bună, dar volumul maxim nu convinge.

ViewSonic X2-4K integrează două difuzoare Harman Kardon, cu o putere de 6W fiecare. Nu pot să spun că volumul maxim se ridică la așteptările pe care le aveam, dar calitatea… Calitatea este excelentă, atât cât se poate obține de la un proiector. Este printre puținele proiectoare la care pot spune că poți folosi difuzoarele integrate fără griji. Acum, raportat la calitatea imaginii, sigur că ideal ar fi un sistem de sunet Home Cinema, cu cât mai multe difuzoare și canale. Dar pentru ceva clipuri pe YouTube și chiar gaming de distracție, sunetul din proiector este peste așteptări.

Avem și bass bine definit, nu forțat și sigur că nu foarte adânc, medii extrem de clare și înalte ascuțite. Volumul  maxim, repet, nu este cel mai ridicat și, ciudat, reglarea lui nu este cea mai omogenă. La maxim se ajunge la treapta 20, dar de pe la 7 – 8 intensitatea crește din ce în ce mai ușor, nu mai este acel „avânt” ca de la 1 la 6. Când am reglat pentru prima dată volumul, care pleca de la 2, am crezut că voi descoperi o intensitate uriașă, dar de la 7 sliderul se mișca spre dreapta fără ca volumul să mai crească proporțional.

Prin jack-ul audio de 3.5 mm situația este ok, dar nu chiar cea mai roz. Nu avem parte de un sunet cu adevărat bun, așa că, din partea mea, indicat ar fi ca partea audio să iasă din proiector spre sistemul de sunet prin HDMI.

Sunetul făcut de sistemul de răcire, mai exact de ventilator, este ceva cam ridicat. Dacă vei reda conținut doar video (prezentări și alte astfel de activități) este posibil să devină deranjant, dar cu filme, TV, gaming nu aș spune că se aude chiar atât de pregnant.

Hardware, sistem de operare și aplicații

🔺Sistemul de operare care aduce capabilități smart poiectorului, este foarte limitat.

ViewSonic X2-4K vine cu un sistem de operare prezent, unul foarte, dar foarte light. Adică, ceva care îți dă acces la câteva aplicații, care, din păcate, nu acoperă prea mare parte nici măcar dintre cele de streaming. Am găsit Netflix, Kodi și Hulu, dintre cele mai cunoscute, dar cam atât. Nici măcar YouTube nu este prezent, așa că foarte limitat. Mai mult, chiar și Netflix am găsit că uneori se închide subit, semn că cel mai bine ar fi să folosești proiectorul legat la diferite surse – dongle smart, media box, PC, consolă gaming etc.

Interfața sistemului de operare al proiectorului ViewSonic X2-4K:

În ceea ce privește meniul OSD, acesta este simplu de parcurs. Sunt 7 meniuri principale, sub care se deschid submeniurile. Acestea sunt aranjate logic, nu este nimic complicat. Sunt suficiente opțiuni disponibile, inclusiv pentru reglarea în detaliu a imaginii, în cazul în care niciunul dintre cele 6 moduri prestabilite nu-ți convine. Pentru sunet, în schimb, nu există un egalizator, doar câteva moduri prestabilite. 

Meniul OSD al proiectorului ViewSonic X2-4K:

Conectivitate

🔺Deloc rău ca porturi fizice, dar limitat pe zona wireless.

Deși este un model nou în gama producătorului, ViewSonic X2-4K spune pass conexiunii Wi-Fi 6, fiind limitat la modul ac. La fel și pentru Bluetooth, care a rămas la versiunea 4.2, ceea ce este păcat, mai ales că, la cât de bine sună difuzoarele integrate, ar fi meritat să conectezi un smartphone la proiector și să redai muzică.

Prin contact direct aș spune că sunt destule porturi. Poate ar fi meritat încă un HDMI, pe lângă cele două deja prezente, dar avem suport video și prin portul USB-C, așa că nu este nimic grav. Deși sunt două porturi USB-A, unul este rezervat strict pentru intervenții service, așa că doar al doilea este funcțional, să zicem așa. La acesta poți lega un stick USB sau chiar un HDD extern de pe care să redai direct conținut. Portul serial RS232 poate fi folosit pentru a controla diferite accesorii (ecran de proiectare rulabil electric, jaluzele cu control electric etc).

Preț

Proiector ViewSonic X2-4K – 7.500 de lei pe Altex.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

ViewSonic X2-4K
3.9 / 5 Gadget Score
Pro
  • calitate înaltă de fabricație;
  • durată foarte lungă de viață pentru sursa de lumină, iar asta pe modul Normal, nu pe cel Eco;
  • imagine aproape impecabilă pentru orice fel de conținut, cu culori vibrante, contrast înalt și luminozitate asemenea;
  • excelent pentru gaming la rezoluție 2K, dar și pe 4K nu este deloc rău, ba din contră;
  • sunet de bună calitate (vezi și puncte contra).
Contra
  • ajustarea pe înclinare a proiecției este limitată, doar două trepte în loc de picioare cu reglaj fin, prin înșurubare / deșurubare;
  • volumul maxim prin difuzoarele integrate nu se ridică la nivelul așteptărilor;
  • sistemul de operare instalat este foarte limitat, cu puține aplicații dintre care poți alege;
  • fără Wi-Fi 6, iar Bluetooth este doar în versiune 4.2;
Concluzii

ViewSonic X2-4K este un proiector excelent din multe privințe. Este ideal atât pentru filme, cât și pentru TV și, mai ales, aș spune, pentru gaming. Așadar, un fel de proiector all-in-one, care, pe deasupra, mai aduce și un sunet bun și o durată de viață a sursei de lumină cu multe peste medie. Adică, sunt garantate 60.000 de ore pe modul Normal de funcționare, în condițiile în care alte proiectoare abia dacă ating de 3 ori mai puțin pe modul Eco. Prețul nu este mic deloc, dar, raportat la tot ce oferă Proiector ViewSonic X2-4K mi se pare că poate fi văzut ca o investiție cu durată lungă de folosire.

Design
Display
Sunet
Hardware & Conectivitate
Software
Pret / Specificatii

Proiectorul ViewSonic X2-4K a fost testat timp de 9 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.