În ultimele 2 săptămâni m-am jucat, printre altele, și cu tableta Vodafone Smart Tab 4G. Este una dintre cele mai ieftine tablete cu conectivitate 4G în țara noastră, la început de 2015. Prețul se ridică la 199 euro, fără semnarea unui contract și ajunge a fi 134 euro cu abonamentul Smart Net Online / 12 euro pe lună sau gratuită cu rată de 7 euro pe 2 ani + abonamentul amintit pe aceeași perioadă contractuală.
Tableta Vodafone Smart Tab 4G este produsă de către TCT Mobile Limited, o divizie a TCL – compania chineză ce a achiziționat și brandul Alcatel. Un alt aspect interesant la device-ul Vodafone cu 4G este dat de procesorul integrat, unul de generație nouă bazat pe ARM Cortex-A53, evoluția ARM Cortex-A7 / CPU low-power din categoria entry-level, doar că acum știe și conectivitate 4G.
Specificații complete pentru Vodafone Smart Tab 4G:
Design
În pachet dați de tabletă, cablu microUSB – USB 2.0 și încărcător pe USB 2.0, ghid de utilizare rapidă. Nu sunt prea multe de spus la acest capitol, carcasă din plastic, unul mat care nu adună amprentele rapid în partea spate.
Colțurile sunt rotunjite mai pronunțat și marginile device-ului sunt destul de înguste. Aș spune că pentru un display de 8 inch au reușit să ofere impresia dată de tabletele de 7 inch lansate în 2014. Apreciez marginile înguste din partea superioară și inferioară, nici lateralele nu sunt exagerate. Camera de 5 Megapixeli se profilează dincolo de linia generală și există riscul în a zgâria senzorul, o husă s-ar dovedi de bun augur.
Plasticul se întinde și pe lateral, fără elemente metalice. Totuși, dă impresia de rigiditate, de rezistență în timp la utilizare îndelungată. Logo-ul Vodafone îl regăsiți pe spate, stilizat fără a fi intruziv, lipsă în partea frontală. Apreciez că au mers pe o astfel de soluție.
Vodafone Smart Tab 4G este o tabletă corectă ca design pentru categoria sa de preț, plăcută și cu materiale ce dau un feeling bun. Vorbim de un device ce se dorește a fi inclus în categoria best-buy și trece examenul primului capitol din review, chiar cu brio.
Ecran și sunet
IPS de 8 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli, fără taste capacitive sau fizice la bază, controale direct pe display, așa-numitele touch buttons. Display-ul adună amprentele rapid, un tratament olefobic era de dorit, luminozitatea se putea situa la un nivel mai bun. Dacă aș face o comparație cu Nexus 7 2012 aș poziționa Smart Tab-ul la jumătate față de ce poate tableta ASUS lansată în urmă cu aproape 3 ani de zile, mă refer la nivelul maxim.
Culorile sunt plăcute, fără a fi suprasaturate. Touch-ul răspunde precis la comenzi.
Sunetul este livrat de un speaker poziționat pe spatele tabletei. Nu impresionează prin volum și nici prin partea de bass. Aduce un sunet ușor pițigăiat, prea mult treble încorporat. Mă rog, pe jack-ul de 3.5 mm sau prin conexiunea bluetooth puteți adăuga o micuță boxă care să se descurge mult mai bine.
Jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. În funcție de căștile utilizate și sunetul se desfășoară mai bine sau mai puțin bine.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Qualcomm Snapdragon 410 + Adreno 306 + 1 GB RAM + 8 GB spațiu de stocare din care 4.76 GB în mod real + slot pentru microSD de până la 64 GB = hardware-ul implementat pe Vodafone Smart Tab 4G.
Se descurcă destul de bine pe partea de socializare, jocuri cu grafică elaborată, cu unele excepții. Se simte în meniu că vorbim de un CPU low-power și sunt momente în care ai impresia că procesorul este gâtuit și livrează o întârziere în meniu, perceptibilă când tableta face mai multe sarcini în mod simultan (Exemplu: rulezi un joc și tableta face update pentru unele aplicații prin intermediul Google Play).
Rulează Android 4.4 KitKat fără vreo modificare la nivel de interfață grafică și cu ceva aplicații preinstalate. Totuși, multe din aplicațiile preinstalate pot fi dezinstalate și nu ești obligat să le menții pe tabletă. Vodafone Tab 4G are și port infraroșu ce transformă tabletă în telecomandă ad-hoc, o adiție inedită și utilă.
Aplicații preinstalate pe Vodafone Smart Tab 4G:
Cinemagia – nu cred că are nevoie de o descriere, programul cinematografelor din țară, trailere ale noilor filme etc;
Smart Weather – vremea și prognoza meteo pe anumite perioade de timp;
Vodafone Cloud – spațiu de stocare în cloud by operatorul telecom;
Zonga – muzică stocată în cloud;
Automarket – unul dintre cele mai citite site-uri de profil din țara noastră, aplicația dedicată pentru telefoanele și tabletel cu Android;
GT Racing 2 – joc din Google Play, poate fi dezinstalat;
Facebook, Twitter – rețele de socializare;
Kingsoft Office – suită pentru documentele în format Word, Excel, PowerPoint;
Peel Smart Remote;
SwiftKey – una dintre cele mai utilizare tastaturi touch din Google Play;
În rest dați de aplicațiile Google (Gmail, căutare prin Google, YouTube etc). O idee să vă mai spun: rulează mai toate aplicațiile cu o mică reținere pentru jocurile cu grafică complexă / cele care au peste 1 GB. Pe de altă parte, vorbim de o tabletă 4G achiziționată mai degrabă pentru internet, mail, socializare on-the-go.
Performanță
A trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele sunt compilate în tabel și vizibile în capturile de ecran:
Conectivitate
Aici aș spune că se află unul dintre punctele sale PRO: 4G cu viteze în download de până la 150 Mbps și de 50 Mbps la upload, 3G și viteze de până la 42 Mbps, acoperire în tot spectrul de frecvențe de pe meleagurile autohtone. Există și un punct mai slab: inexistența posibilității de a efectua apeluri de voce de pe tabletă. Ai acces la 4G și beneficiile aferente, dară fără apelurile clasice. S-ar fi dovedit util, în contextul în care mergea a fi cuplat Smart Tab 4G cu un headset bluetooth.
În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și portul infraroșu, în lateral dreapta se află butonul de pornire și controlul dedicat pentru reglarea volumului, la bază se află portul microUSB, iar în lateral stângă sub un element de protecție din plastic cauciucat se află sloturile pentru microSIM și pentru cardul microSD de până la 64 GB.
Nu locuiesc într-o arie cu acoperire 4G, iar cartela Vodafone sosită alături cu tableta 4G nu m-a ajutat din acest punct de vedere. Pot să confirm că s-a descurcat excelent și pe 3G, de multe ori din lene am ales să merg pe sim-ul 3G și să nu mai activez Wi-Fi-ul decât atunci când treceam pe YouTube la modul intensiv.
Cameră foto și video
5 Megapixeli, fără LED flash, autofocus și cameră frontală de 2 Megapixeli. Aplicația camerei foto & video mizează pe simplitate, face focus rapid, iar fotografiile mi s-au părut decente.
Fotografii făcute cu Vodafone Smart Tab 4G:
Autonomie
Display IPS cu rezoluție 1280×800 pixeli, procesor Qualcomm eficientizat energetic și baterie de 4080 mAh – combinație care aduce autonomie foarte bună. Pe luminozitate maximă și cu utilizare intensivă pe partea de notificări, jocuri s-a dus spre 3 sferturi de zi. Cu siguranță rezistă de dimineață până seara, cu mici pauze.
Preț
Preț fără semnarea unui contract – 199 euro pe Vodafone.ro.
Concluzii
Vodafone Smart Tab 4G se descurcă destul de bine pentru o tabletă cu 4G și întotdeauna mă raportez la prețul său de comercializare. Mi-ar fi plăcut să includă și partea de apeluri via 4G, ar fi ajutat destul de mult. Am structurat punctele PRO și CONTRA.
PRO
– design plăcut, finisare destul de ok raportat la cei 199 euro plătiți pe device;
– ansamblu hardware destul de bun pentru majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play;
– Android 4.4 KitKat fără modificări la nivel de interfață grafică;
– 4G;
– autonomie bună;
CONTRA
– lipsa posibilității de a efectua apeluri de voce;
– momente în care tableta oferă o ușoară întârziere în meniu, mai ales când intră în multitasking.
Partea de unboxing și primele impresii:
httpvh://youtu.be/-oSWaB9oiYc