Încep acest review prin a vă anunța că Nokia Lumia 830 este printre ultimele smartphone-uri Lumia sub numele Nokia. De acum înainte vor veni probabil la test modele marca Microsoft Lumia, ceea ce pentru mine nu reprezintă neapărat o problemă. Aștept însă pentru review și următoarele dispozitive Nokia, ca tableta N1, de exemplu. Destul cu informații de genul acesta, să începem review-ul prin
Specificațiile detaliate pentru Nokia Lumia 830:
Design
Pachetul în care a venit Nokia Lumia 830 conține telefonul, bateria, încărcătorul, cablul micro USB – USB 2.0 și câteva mici manuale de utilizare. Nici unul dintre acestea nu este în limba română. Cred că este cazul doar pentru exemplarul venit la test și nu cred că se va întâmpla la fel și pentru modelele destinate comercializării în țara noastră.
Nokia asamblează în general toate telefoanele cu grijă, iar Lumia 830 nu se putea prezenta altfel. Mai ales că vorbim de un smartphone din zona superioară de preț. Materialele sunt bune, iar finisarea peste acestea.
Exemplarul pe care l-am testat a venit în culoarea verde, dar se mai poate cumpăra și alb, negru sau portocaliu. Marginile sunt realizate din metal, după textură probabil aluminiu. Colțurile sunt aproape drepte, dar ce mi-a plăcut în mod special este modul în care ecranul se curbează foarte ușor către margini. Este greu de observat, dar se simte la atingere.
Unul dintre puținele elemente de design ce nu mi-au plăcut este dat de modul cum a fost integrată camera foto principală. Aceasta este inclusă într-un rotund mare și negru pe spatele dispozitivului. Nu asta este marea problemă, ci faptul că iese puțin în relief și astfel este predispusă la zgârieturi. Când așezi Nokia Lumia 830 pe o suprafață orizontală, acesta se va sprijini pe zona unde se află lentilele camerei foto.
O impresie mai bună despre cum se prezintă ca aspect Nokia Lumia 830 vă puteți face din imaginile incluse în galeria de la sfârșitul acestui articol. Eu o să pun accentul mai mult pe cum se simte în mână. Chiar dacă spatele nu oferă un grip prea bun, marginile aproape drepte fac telefonul să se așeze bine în palmă. Nu am simțit niciodată că mi-ar scăpa din mâini.
În final, trebuie să spun că Nokia Lumia 830 arată și se simte așa cum ar trebui să o facă un smartphone încadrat în această categorie de preț: materiale și finisări bune, solid în construcție.
Ecran și sunet
Ecran IPS cu tehnologie ClearBlack, având diagonala de 5 inci și rezoluție HD. Un display superb, cu luminozitate foarte bună și culori aprinse. Unghiurile de vizualizare sunt și ele bune, dar ecranul reflectă foarte tare mediul ambiant și astfel se poate crede că din anumite unghiuri se pierde din vizibilitate. Tot reflecția ecranului duce la observarea mai dificilă a detaliilor de pe display în bătaia directă a soarelui. Luminozitatea este excelentă, dar din cauza reflecțiilor ce apar, lizibilitatea în lumină naturală are de suferit.
Cea mai mare problemă a ecranului pare să fie rezoluția de 720 x 1280 pixeli, care asigură o densitate de doar 294 ppi. Aceasta este o problemă doar pe hârtie, pentru că în realitate calitatea display-ului spune altceva. Ca un exemplu: am avut în același timp la test și un smartphone cu ecran de 5 inci și rezoluție FullHD 1080p. Nu am observat nicio diferență între modul în care se vedeau pixelii pe acela sau pe Nokia Lumia 830. Asta înseamnă un display de calitate.
Sunetul redat de difuzorul de pe spatele telefonului nu se ridică la nivelul ecranului. Nici intensitatea nu este grozavă și nici calitatea. În general se aude bine, dar la acest preț parcă ar fi trebuit să ofere și ceva bass. Nu este foarte grav, dar mă așteptam ca prin marea grilă de pe spatele smartphone-ului să iasă un sound mai bun.
Alta este situația când vorbim de sunetul emis prin jack-ul de 3.5 mm. Cu tehnologie Dolby, sound-ul redat de amplificatorul intern este excelent. Poate înlocui cu succes un mp3 player de calitate. Toate frecvențele sunt redate superb, singurul minus fiind dat de intensitatea volumului. Nokia Lumia 830 nu-ți va distruge urechile, oricât de mult timp ai asculta muzică la maxim.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Procesor Qualcomm Snapdragon 400 quad-core la 1.2 GHz pe Cortex-A7 cu GPU Adreno 305 și 1 GB de RAM poți găsi la telefoane mult, mult mai ieftine. Acesta este marele minus pentru Nokia Lumia 830: ansamblul hardware este slab raportat la prețul de comercializare.
Sistemul de operare se mișcă excelent, nu ai lag sau agățări prin meniu, dar la aproape orice aplicație sau joc nou deschise există un moment de încărcare. În funcție de complexitatea soft-ului ce-l accesezi, momentul poate ajunge și la câteva secunde bune.
Nokia Lumia 830 rulează Windows Phone 8.1 cu update-ul Denim. Cel mai mare avantaj al smartphone-urilor ce se bazează pe sistemul de operare de la Microsoft este dat de garanția că vei avea update-uri pentru o perioadă lungă de timp. În plus, sistemul rulează excelent pe orice hardware.
Nu există nicio diferență între Windows Phone 8.1 instalat pe Nokia Lumia 830, față de oricare alt smartphone cu acest sistem de operare. Nu sunt nici prea multe opțiuni de customizare pentru meniuri, dar poate nu toată lumea își dorește așa ceva.
Nu insist prea mult pe sistemul de operare, fiind același pe toate smartphone-urile cu Windows Phone. Mă agăț totuși de un aspect. Meniul de setări cuprinde 49 (patruzeci și nouă) de submeniuri! Cum de nu s-au gândit cei de la Microsoft să le grupeze în 5-6 categorii. De exemplu: ”start+temă”, ”ecran de blocare”, ”luminozitate”, ”rotire ecran”, ”proiectați ecranul”, ”atingere”, ”ecran verificare rapidă” și ”afișare” sunt toate în meniul general de setări. Oare nu puteau fi grupate într-un meniu denumit Ecran? La fel și pentru sunete, conectivitate ș.a.m.d. Toate sunt parcă aruncate în meniul setări, ajungând să însumeze 49 de submeniuri.
Și aplicațiile preinstalate în Windows Phone 8.1 sunt destul de numeroase. Asta nu este o problemă pentru sistemul de operare, ce nu este încurcat de ele și se mișcă foarte bine.
Dintre aplicațiile preinstalate, amintesc: Călătorii, Culinar, Economisire baterie, Finanțe, Hărți, HERE Drive+, HERE Maps, Internet Explorer, Lumia Cinemagraph, Lumia Creative Studio, Lumia Storyteller, Lumia: Ajutor+Sfaturi, Meteo, Muzică, Nokia Camera, Office, OneDrive, OneNote, Outlook, Podcasturi, Portofel, Sănătate și fitness, Shazam, Sport, Stocare inteligentă, Știri, Twitter, Video. Destul de multe, nu?
Performanță
A trecut prin câteva teste de benchmark și Nokia Lumia 830, iar aproape toate rezultatele le găsiți în tabelul de mai jos:
Conectivitate
Nokia Lumia 830 este un telefon single-sim ce dispune de conectivitate 4G LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n dual-band, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, GLONASS, Beidou, NFC, Radio FM, micro USB 2.0 și jack de 3.5 mm. Are cam tot ce-i trebuie unui smartphone din 2015.
Elementele de conectivitate sunt dispuse doar pe două laterale ale telefonului. În partea de sus este portul micro USB și jack-ul de 3.5 mm, iar pe dreapta se află tastele pentru reglarea volumului și cea power, dar și butonul dedicat pentru declanșarea camerei foto. Acesta este în două trepte: apăsat ușor va face focus în imagine, iar apăsat în continuare până la capăt va capta poza.
Nu au existat nici un fel de probleme cu elementele de conectivitate, recepția semnalului GSM, Wi-Fi, bluetooth sau GPS fiind puternică și stabilă. În apeluri, Nokia Lumia 830 s-a descurcat impecabil, cu un sunet foarte clar și puternic în cască. Nici microfonul nu a făcut probleme, ba chiar a transmis foarte bine sunetele către partenerul de discuții.
Cameră foto și video
Camera principală de pe Nokia Lumia 830 nu se laudă cu prea mulți Megapixeli. Oricum, aceștia contează mai puțin decât rezultatele finale obținute. 10 Megapixeli cu stabilizare optică de imagine și tehnologie PureView Carl Zeiss, asigură poze și filmulețe de foarte bună calitate. Chiar și în condiții de iluminare mai puțin perfectă, senzorul de pe Nokia Lumia 830 reușește fotografii decente. LED flash-ul din dotare este foarte puternic și face față chiar și mai departe de 2 metri.
Mai jos aveți un link către un clip video realizat cu Nokia Lumia 830, dar și o galerie de imagini din care puteți trage mai multe concluzii referitoare la calitatea camerei foto. Prima poză din galerie este aproape de rezoluția maximă pentru pozele ce pot fi făcute cu Nokia Lumia 830.
Clip video făcut cu Nokia Lumia 830
Autonomie
Bateria de 2200 mAh nu ar părea suficientă la o primă privire. După câteva zile în care am folosit Nokia Lumia 830, mi-am dat seama cât de mult contează optimizarea bună a sistemului de operare. Un smartphone cu Android, cu aceleași specificații și aceeași baterie nu cred că s-ar fi descurcat la fel de bine.
În practică, nu prea ai cum să închei ziua fără ceva baterie rămasă. Singurul mod ar fi dacă ai sta foarte mult pe jocuri complexe, ce forțează ansamblul procesor + GPU. În rest, numai cu navigare web, mail-uri, facebook, apeluri și SMS-uri, dar cu luminozitatea la 50%, acumulatorul va rezista cu brio pentru întreaga zi.
Să nu vă sperie faptul că ecranul trebuie reglat la jumătate din capacitatea de iluminare, pentru că oricum așa este suficient. Sunt smartphone-uri care la maxim nu se apropie de ceea ce oferă display-ul lui Lumia 830 la 50%.
Preț
Nokia Lumia 830 – 1219 lei varianta black la eMAG, cu reducere 23%, 1549 lei varianta White
Concluzii
Nokia Lumia 830 este un smartphone ce nu are puncte slabe atât de evidente. Prețul cu reducere la care este propusă varianta Black reprezintă chiar o afacere bună. Singurul minus adevărat l-aș considera ca fiind ansamblul hardware format din procesor + GPU + 1 GB de RAM. Nu este foarte slab, dar pare puțin depășit în anumite situații și mai ales pentru prețul cerut.
Un fan Android nu își va îndrepta privirea către un terminal cu Windows Phone, dar există mulți utilizatori care vor aprecia sistemul de operare de la Microsoft. Acesta se mișcă incredibil de bine, iar magazinul de aplicații a crescut mult în ultimul timp.
Nokia Lumia 830 mai are o problemă: există și Nokia Lumia 730/735. Cu același hardware și baterie, o cameră cu mai puțini Megapixeli, dar tot cu optică Carl Zeiss și cu un ecran HD de 4.7 inci de tip OLED, poate fi soluția mai bună și mai ieftină.
Până la urmă, cumpărarea unui Nokia Lumia 830 ține doar de voi, iar după ce ați parcurs acest review sper să vă fi făcut o idee mai bună dacă este sau nu ceea ce căutați.
Principalele elemente PRO sau CONTRA le-am trecut mai jos:
PRO
– ecran foarte bun, cu luminozitate ridicată și culori aprinse;
– construcție solidă, cu materiale și finisări bune;
– cameră foto ce captează imagini și filme foarte reușite;
– autonomie bună a bateriei;
– sistem de operare ce rulează excelent și vine cu garanția primirii de update-uri de la Microsoft.
CONTRA
– ansamblul procesor + GPU + 1 GB de RAM nu se pretează în această categorie de preț.
httpvh://youtu.be/TTC4YzbCnAw