BlackBerry Z3 – review

03/02/2015

Emil s-a gândit că ar fi mai bine să testez eu un BlackBerry Z3, deoarece oricum folosesc un model de-al companiei canadiene și anume un Q10. Bine, asta când mai apuc să mă întorc asupra lui, atâta timp când mai mereu utilizez alt smartphone pentru a-i scrie recenzia pe gadget.ro. Ca o mențiune, vă mărturisesc că sunt fan al sistemului de operare BlackBerry OS 10 și de fiecare dată mă întorc cu drag către al meu BlackBerry Q10.

Smartphone-ul ce-l analizăm astăzi reprezintă o altă încercare din partea producătorului canadian prin care acesta a dorit să intre în luptă cu telefoanele dotate doar cu touchscreen. S-au gândit să renunțe la celebra lor tastatură QWERTY, cum au făcut și cu BlackBerry Z10 sau Z30. Acum, însă, ultimele două modele (Passport și Classic) au revenit la elementul ce le-a asigurat o poziție fruntașă printre producătorii de smartphone-uri.

Totuși, să vedem cum se comportă acest terminal și începem ca de obicei prin

Specificațiile detaliate pentru BlackBerry Z3:

Specificatii BlackBerry Z3

Design

BlackBerry Z3

În primul rând vă prezint conținutul pentru cutia venită la review: smartphone, încărcător, cablu microUSB – USB 2.0, căști și câteva hârtii ce oferă anumite informații, un ghid rapid și certificatul de garanție.

Design-ul lui BlackBerry Z3 este simplu și sobru. Negrul este cuvântul de ordine și doar numele producătorului de sub ecran și logo-ul acestuia de pe spatele device-ului ies puțin în evidență. Colțurile sunt drepte ca și marginile de sus și de jos. Cele stânga – dreapta prezintă trei laturi (ca o jumătate de hexagon) care dau o formă rotunjită dinspre display către spatele telefonului. Carcasa este de tip unibody, ceea ce înseamnă că nu avem acces la baterie.

Materialele sunt reprezentate în totalitate de plastic cu diferite texturi – lucioase, mate sau cauciucate. Spatele lui BlackBerry Z3 este realizat dintr-un plastic deosebit de aderent care mai prezintă și niște mici adâncituri rotunde. Acest ansamblu contribuie la un grip excelent, unul dintre cele mai bune pe care le-am întâlnit până acum.

Senzația pe care o ai când ții acest smartphone în mână este de lucru zdravăn, robust și bine fabricat. Nu îți lasă impresia de premium și nici nu cred că își propune acest lucru la prețul la care este acum spre vânzare.

În concluzie, BlackBerry Z3 nu este un terminal de la care să ai așteptări mari în materie de design și materiale, dar nu se prezintă în nici un caz rău la aceste capitole.

Ecran și sunet

BlackBerry Z3

Ecranul de 5 inci nu este unul prea pretențios. Cu rezoluție qHD 540 X 960 pixeli și panel TFT simplu, nu IPS sau AMOLED, display-ul nu este piesa de rezistență a smartphone-ului. Luminozitatea și culorile se prezintă bine spre foarte bine, dar unghiurile de vizualizare sunt mai slabe. Exact cum te-ai aștepta de la un astfel de panel.

Chiar dacă densitatea pixelilor este de numai 220 ppi, nu sunt prea multe momente deranjante. Sigur, imaginile și textele mai mici apar mai slab conturate, dar este un lucru cu care se poate trăi. În final, ecranul de pe BlackBerry Z3 nu este deloc rău, dar nu impresionează la nici un capitol.

Sticla ce acoperă display-ul reflectă destul de tare mediul ambiant, așa că lizibilitatea în lumina naturală are de suferit. În plus, mi-ar fi plăcut să avem parte de o protecție de orice fel împotriva zgârieturilor pentru ecran, deoarece nu am găsit informații cum că BlackBerry Z3 ar beneficia de așa ceva.

Difuzorul extern, ce se află în colțul din stânga-jos pe spatele telefonului, redă un sunt bun atât din punct de vedere calitativ cât și ca intensitate. Nu este extraordinar, dar bun, ușor peste media din această categorie de preț.

Prin jack-ul de 3.5 mm, în schimb, avem un sound grozav, care în combinație cu niște căști de calitate îi va mulțumi și pe cei mai pretenționși. Căștile din pachet sunt clasice, nu de tip intraauricular, dar se descurcă destul de bine. Pentru mulți vor fi suficiente dacă ascultă muzică ocazional.

Hardware, sistem de operare și aplicații

BlackBerry Z3

BlackBerry Z3 este lansat încă din urmă cu un an, dar nici la început de 2014 nu se putea lăuda cu un hardware prea performant. Procesorul este de tip dual-core la 1.2 GHz, un Qualcomm Snapdragon 400 pe Krait 200. Memoria RAM este de 1.5 GB, ceea ce mai salvează din aparențe, ca și acceleratorul grafic Adreno 305, suficient în majoritatea jocurilor. Spațiul de stocare este de doar 8 GB, dar poate fi extins printr-un card microSD de până la 32 de GB.

Sistemul de operare este foarte bine optimizat pentru acest ansamblu hardware și nu există practic nicio întârziere prin meniu. Totul decurge fluent și plăcut. Acesta este unul dintre atuurile smartphone-ului, plus update-uri garantate pentru o perioadă lungă de timp.

Totul se bazează pe gesturi de tip swipe în meniul lui BlackBerry Z3 și de fapt la orice BlackBerry cu versiunea OS 10. Aș putea să vorbesc mult și bine despre cum se procedează prin meniul smartphone-ului, dar sunt destule tutoriale pe internet, incusiv pe youtube.

Ideea de bază este că totul poate ajunge să-ți placă, dar nu de la început. După două săptămâni de utilizare, o să dai swipe de jos în sus pe orice dispozitiv ca să ieși dintr-o aplicație, însă nu va funcționa. Doar la BlackBerry OS 10 avem parte de așa ceva.

Un alt aspect deosebit de plăcut este faptul că putem instala orice aplicație .apk, adică cele disponibile pentru Android. Am pus 1Mobile Market și practic am avut acces la cele mai importante programe și jocuri din Google Play. Ceea ce este extraordinar. Nu mai poate zice nimeni că sistemul de operare deși este grozav, totuși nu ai aplicații de unde să alegi. Ba ai și chiar o mulțime, dar nu în BlackBerry World.

BlackBerry Hub și tastatura virtuală de pe BlackBerry Z3 sunt alte elemente care nu au cum să nu-ți placă. Primul reprezintă o reunire pentru toate notificările într-un singur loc. Toate: apeluri, SMS-uri, mail-uri, Facebook, Twitter ș.a.m.d sunt disponibile cu un swipe de jos în sus și spre dreapta. Oriunde te-ai afla, în orice aplicație, un ”L” întors scris pe ecran, dar spre dreapta (⌈), te duce în BlackBerry Hub.

Tastatura mi-a permis să scriu mult mai repede chiar și decât pe Q10-le meu. Asta în primul rând datorită mânilor mele cam mari pentru micuța tastatură fizică. Pe ecranul lui BlackBerry Z3 este o plăcere să folosești taste mari ce răspund perfect și ajung să învețe stilul de scris al utilizatorului.

Browser-ul preinstalat este foarte rapid și nu ai nevoie de un altul. Ar mai fi multe de spus, dar văd că deja am exagerat cu SO-ul și trebuie să închei.

Cum să concluzionez prezentarea sistemului de operare? Pentru mine este aproape perfect, adică pentru ceea ce folosesc eu în majoritatea situaților: mail, navigare internet și puțin pe rețele de socializare. Și jocuri precum Asphalt 8 Airborne sunt redate decent, dar nu pentru așa ceva vei cumpăra BlackBerry Z3.

Lista aplicațiilor preinstalate pe acest smarrtphone este destul de lungă, dar în special vorbim de unele uzuale precum YouTube, Facebook, Skype, Linkedin, Foursquare, Adobe Reader, Meteo, Dropbox, Docs To Go, Evernote ș.a. La acestea se adaugă BlackBerry Hub, BBM, BlackBerry World (Google Play-ul de la BlackBerry), Muzică, Clipuri video sau Calculator.

Multe dintre ele pot fi foarte ușor dezinstalate, ținând apăsat aproape două secunde pe icon după care atingem coșul de gunoi ce apare în colțul din dreapta-sus al fiecărei aplicații. În acest fel putem face loc pentru alte aplicații dacă pe cele preinstalate nu le folosim.

Performanță

Teste benchmark BlackBerry Z3

A trecut prin câteva teste de benchmark și BlackBerry Z3, iar rezultatele le-am reunit în tabelul de mai jos. Primele două teste de benchmark din tabel au fost descărcate din BlackBerry World, restul din 1Mobile Market, adresându-se în special smartphone-urilor cu Android.

Teste benchmark BlackBerry Z3

Conectivitate

BlackBerry Z3

BlackBerry Z3 este un smartphone de tip single sim ce oferă conectivitate 3G HSPA+, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, microUSB și jack de 3.5 mm.

Cu o carcasă unibody, BlackBerry Z3 oferă acces către cartela micro sim și cardul microSD printr-o fantă de pe laterala din dreapta.. Aceasta este acoperită de un căpăcel care nu necesită vreo agrafă sau alt instrument petru a fi desfăcută. Doar cu unghia este suficient.

În partea de sus se află jack-ul de 3.5 mm, jos este portul microUSB, iar pe dreapta sunt tastele pentru reglarea volumului, între acestea cea pentru comanda vocală, iar mai sus este butonul power. Dimensiunile acestora sunt puțin cam mici și foarte apropiate unele de celelalte. Uneori poți să le mai încurci, dar după câteva zile te acomodezi.

Nicio conexiune nu mi-a creat probleme, toate undele sunt recepționate și transmise bine. Calitatea în apelurile de voce este medie, fără să creeze dificultăți, dar și fără să impresioneze în vreun fel.

Cameră foto și video

BlackBerry Z3

Deși anunță doar 5 Megapixeli pentru camera principală, BlackBerry Z3 se descurcă onorabil pe partea de fotografie, dar și la captarea filmelor. Mai bine decât să avem un senzor cu mulți Megapixeli care furnizează rezultate mediocre.

Nu mă înțelegeți greșit, camera principală nu este un etalon, dar reușește să nu dezamăgească. Detaliile sunt destul de bine conturate, calitatea generală fiind mulțumitoare. Doar reprezentarea culorilor este un pic problematică, BlackBerry Z3 suprasaturând destul de tare nuanțele puternice.

O impresie mai bună vă puteți face din galeria de imagini de mai jos, în care prima poză este lăsată la rezoluția maximă de 5 Megapixeli.

Autonomie

BlackBerry Z3

Un capitol la care BlackBerry Z3 se descurcă bine este acesta, al autonomiei oferite de acumulator. Cu ecran TFT ce oferă o rezoluție modestă, plus un sistem de operare bine optimizat și o baterie de 2500 mAh, BlackBerry Z3 trece ușor de o zi de lucru la intensitate destul de ridicată.

Bineînțeles, asta nu înseamnă că jucându-ne non-stop la smartphone ne va ajunge bateria mai mult de 5 – 6 ore. Oricum, cu 30 – 40 de minute de convorbiri, o oră – două de internet, alte minute bune de mail-uri și facebook, plus câteva task-uri simple și chiar cu luminozitatea maximă setată pentru ecran, BlackBerry Z3 trece lejer de 12 – 14 ore de folosință.

Preț

BlackBerry Z3 – 799 lei la eMAG.

Concluzii

BlackBerry Z3

Mi-am dorit încă de la început să tratez cât de obiectiv posibil acest review. Nu știu dacă am reușit pe deplin, eu fiind un fan al companiei canadiene, dar mai ales al BlackBerry OS 10. Dar nu sunt un fan orb, care nu vede niciun punct slab. Desigur ele există și poate că sunt chiar destule, dar pentru ceea ce folosesc eu cel mai mult la un smartphone, este perfect.

Sistemul de operare BlackBerry OS 10 nu ideal, totuși îmi oferă acel ceva pe care nu-l pot descrie exact, dar care mă face întotdeauna să mă întorc la al meu Q10 cu mare drag.

Asta se întâmplă și cu Z3. Nu are nimic extraordinar, nu impresionează cu adevărat la niciun capitol, dar cu toate astea mi-a plăcut. Și ce este poate cel mai important, prețul a ajuns să fie chiar convenabil pentru experiența în utilizare pe care o oferă.

Dacă sunteți în căutarea unui smartphone cu prețul în jur de 800 de lei și nu țineți neapărat să fie un Android, vă sugerez să-l luați în considerare și pe BlackBerry Z3. Aș putea spune că oferă ceva și din experiența sistemului de operare de la Google, mai ales că putem instala .apk-uri.

Chiar dacă pe hârtie nu anunță prea multe, cu procesor dual-core și cameră foto de 5 Megapixeli, nu doar asta contează în cazul BlackBerry Z3. Pachetul oferit este mult mai complet în realitate și eu spun că merită mai multă atenție din partea noastră.

Punctele PRO și CONTRA se regăsesc mai jos, iar la cele negative aș fi scris poate mai multe dacă BlackBerry Z3 ar fi fost mai scump. La 800 de lei putem trece peste ecranul de 5 inci cu rezoluție qHD sau camera foto de doar 5 Megapixeli. În rest:

PRO

– construcție solidă, robustă, ce pune accentul pe cum se simte în mână dispozitivul și nu pe cum arată în poze;

– autonomie bună a bateriei;

– sistem de operare stabil, ce rulează aproape perfect și care promite update-uri în timp;

– cost de achiziție destul de scăzut, ce duce la un raport calitate/preț foarte bun.

CONTRA

– ansamblu hardware care, deși se descurcă excelent prin sistemul de operare, are ceva dificultăți cu aplicațiile sau jocurile mai complexe.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.