Deblochează bootloaderul unui telefon HTC

Majoritatea telefoanelor HTC se comercializează cu bootloaderul blocat (locked), o măsura impusă mai mult pentru controlul garanției decât să te restricționeze în vreun fel, ținând cont că cei de la HTC îți oferă o metodă oficială și relativ simplă de a face unlock la bootloader.

Dar cu ce te poate ajuta deblocarea bootloaderului? Probabil cea mai importantă operație ce necesită deblocarea bootloaderului este instalarea unui custom recovery. Acesta deschide porțile spre obținerea accesului ROOT, mai ales pe terminalele cu versiuni de Android noi (4.4.x KitKat și 5.x Lollipop) ce nu sunt compatibile cu majoritatea aplicațiilor universale, dar și spre instalarea oricărui custom ROM disponibil pentru deviceul tău, a unui custom kernel și a oricăror alte modificări ce necesită instalarea (flashing) printr-un custom recovery.

Câteva aspecte de care să ții cont înainte de a merge mai departe:

  • Deblocarea bootloaderului poate duce la anularea garanției. Îți recomand să citești toate mesajele și avertismentele afișate pe HTCdev și pe ecranul telefonului în timpul procesului de deblocare.
  • Deblocarea bootloaderului nu este același lucru cu S-OFF. După deblocare telefonul își va păstra statusul anterior, S-ON sau S-OFF.
  • Deblocarea bootloaderului va șterge memoria internă a telefonului și îl va reseta la setările din fabrica. Înainte de a merge mai departe îți recomand să faci un backup al tuturor datelor personale importante. Mai multe detalii poți găsi aici.
  • Statusul inițial al bootloaderului este LOCKED. Odată deblocat, acesta se va schimba în UNLOCKED, iar blocarea lui îl va schimba în RE-LOCKED, și nu în statusul inițial. Există diferite metode pentru unele modele de a afișa din nou mesajul LOCKED, dar acestea necesită S-OFF și sunt disponibile pentru foarte puține modele.
  • Deblocarea bootloaderului oficială este disponibilă pentru aproape toate modelele HTC lansate după Septembrie 2011 dar si cateva modele lansate inainte de aceasta data.

De ce ai nevoie?

  • un device HTC cu bateria încărcată cel puțin pe jumătate
  • ultimele drivere ce pot fi instalate prin HTC Sync Manager
  • un cablu de date de calitate, de preferat cel original (OEM)
  • Android SDK Tools – link
  • cont HTCdev – îl poți crea făcând click aici
  • răbdare

1. Descarcă și dezarhivează SDK Tools într-un loc ușor accesibil (ex. Desktop). Deschide folderul sdk-tools, ține apăsată tasta SHIFT, fă click 2 (dreapta) oriunde în acesta (dar nu pe vreun fișier) și selectează Open command window here. Ți se va deschide o fereastră de command prompt, ca cea din imaginea de mai jos.

Deblocheaza bootloaderul unui telefon HTC

2. Dacă telefonul tău dispune de funcția Fast boot, va trebui să o dezactivezi accesând meniul Settings -> Power.

3. Închide telefonul și pornește-l în modul bootloader (fastboot). Pentru acest lucru va trebui să ții apăsate tastele Volum – și Power până acesta pornește. Odată ajuns în meniul de bootloader, selectează opțiunea FASTBOOT folosind tastele de volum și confirmă apăsând butonul Power.

4. Conectează telefonul la calculator folosind cablul de date și așteaptă câteva secunde ca acesta să fie recunoscut. În fereastra de command prompt deschisă la punctul 1 tastează și execută comanda fastboot oem get_identifier_token – aceasta va scoate din telefon codul unic fiecărui device necesar deblocării bootloaderului, asemănător celui din imaginea de mai jos.

Deblocheaza bootloaderul unui telefon HTC

5. Acum urmează partea ce necesită o atenție mai mare. Fă click 2 (dreapta) în interiorul ferestrei de command prompt și selectează opțiunea Mark. Acum selectează un chenar începând de la <<<< Identifier Token Start >>>> și terminând cu <<<<< Identifier Token End >>>>>, inclusiv aceste două linii, ca în imaginea de mai jos. Odată selectat acest text, fă click 2 (dreapta) pe el pentru a-l copia.

Deblocheaza bootloaderul unui telefon HTC

6. Folosind browserul calculatorului, mergi la adresa www.htcdev.com, autentifică-te cu numele de utilizator, fă click pe butonul Unlock Bootloader și după pe Get Started. În coloana din dreapta, alege modelul telefonului tău. Dacă acesta nu se afla în listă, alege All Other Supported Models. Pentru acest tutorial voi face unlock unui HTC Desire 500, model ce nu se află în listă, All Other… fiind varianta corectă in această situație. Odată selectat moelul, fă click pe butonul Begin Unlock Bootloader.

Deblocheaza bootloaderul unui telefon HTC

7. Vei fi avertizat că acest proces îți poate anula integral sau parțial garanția, faptul că cei de la HTC nu garantează nimic legat de instalarea unui custom ROM și faptul că datele persoane stocate în memoria acestui telefon vor fi șterse în timpul deblocării bootloaderului. Va trebui să accepți acești termeni apăsând Yes. Va urma altă fereastră în care va trebui să bifezi că ai ințeles cele menționate mai sus (ca orice alt license agreement) și va trebui să apeși butonul Proceed to Unlock Instructions. Prima pagină conține instrucțiunile ce ți le-am oferit mai sus, fapt pentru care te sfătuiesc să dai în josul paginii și să faci click pe butonul Proceed To Step 5.

8. Pe pagina următoare, mergi la Step 7, iar în fereastra My Device Identifier Tokenclick 2 (dreapta) și Paste la codul copiat la punctul 5, ca în imaginea de mai jos. Acum apasă butonul Submit.

Deblocheaza bootloaderul unui telefon HTC

9. Imediat după apăsaraea butonului Submit, HTC îți va trimite un email pe adresa folosită la crearea contului HTCdev ce va avea atașat un fișier numit Unlock_code.bin. Va trebui să descarci acest fișier în folderul sdk-tools, creat la punctul 1.

10. În fereastra de command prompt deschisă la punctul 1 va trebui să execuți comanda fastboot flash unlocktoken Unlock_code.bin – aceasta va scrie fișierul primit prin email în memoria internă a telefonului.

Deblocheaza bootloaderul unui telefon HTC

11. Pe ecranul telefonului vei primi un mesaj asemănător celui din imaginea de mai jos, cu aceleași avertismente ca mai sus. Folosește butoanele de VOLUM pentru a selecta opțiunea Yes și confirmă apăsând butonul POWER.

Deblocheaza bootloaderul unui telefon HTC

Asta a fost tot! În acest moment telefonul va reporni, se va reseta la setările din fabrică și va porni în modul normal. Va trebui să treci din nou prin pașii inițiali configurării acestuia, că atunci când acesta a fost proaspăt cumpărat.

Pentru a confirma că bootloaderul a fost deblocat, va trebui întâi să închizi telefonul. Acum pornește-l în modul bootloader ținând apăsate tastele Volum – și Power până acesta pornește. Vei observa că prima linie, unde inițial scria LOCKED, acum scrie UNLOCKED. Acum telefonul tău este pregătit să instalezi un custom recovery. Mai multe detalii despre acest proces găsești aici.

Echipa Gadget.ro
Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.