iOcean M6752 Rock – review

08/05/2015

După ce au trecut prin testele specifice gadget.ro smartphone-uri mai puțin cunoscute, precum M-Horse S60 sau Doogee Turbo Mini F1, acum este la rând un iOcean M6752 Rock. Dacă pe primele două le-am primit direct din China, de la magazine online sau direct de la producător, cel pe care-l vom analiza acum vine de la cel mai important magazin online din țara noastră – eMAG.

Despre iOcean M6752 Rock ați primit deja câteva informații la momentul în care era anunțată disponibilitatea pentru precomandă. Iată că la puțin timp după acest articol suntem în măsură să vă oferim un review pentru un smartphone cu raport preț/specificații excelent.

Specificații iOcean M6752 Rock:

Specificatii iOcean M6752 Rock

Design

iOcean M6752 Rock

Cutia în care a venit iOcean M6752 Rock mai conține și bateria de 2300 mAh, un încărcător și un cablu microUSB – USB 2.0, ambele de culoare albă, o carcasă de protecție (capac) din plastic tare și certificatul de garanție. Smartphone-ul este un sample de teste, iar în pachetul de retail se prea poate să găsim și un manual de utilizare.

Înainte de design-ul propriu-zis, vreau să vorbesc puțin despre denumirea aleasă. Aceasta se referă la două aspecte: M6752 face trimitere directă către procesorul octa-core MediaTek MT6752, iar Rock vrea să atragă atenția către textura și aspectul capacului spate. Da, acesta se simte la atingere exact ca o piatră rugoasă, aș putea spune chiar prăfuită, dar care ajută enorm la gripul oferit. Seamănă puțin chiar cu un glașpapir foarte fin.

Husa din pachet (mai mult un capac din plastic tare) se fixează și se desface foarte ușor, dar contribuie la o protecție suplimentară pentru phablet. Acoperă marginile laterale complet (în afară de zona cu butoanele power și de volum), dar lateralele sus și jos sunt lăsate libere. Tot aici vă mai spun că pe ecran este gata montată o folie de protecție.

Capacul spate se întinde și pe laterale, până aproape de zona display-ului. Între acestea două este o micuță fâșie de metal cromat ce aduce un plus de stil. Chiar dacă din poze nu se poate observa prea bine, zona ce înconjoară ecranul nu este albă, ci mai degrabă un gri deschis. Nu prezintă taste capacitive pe partea din față, acestea fiind înlocuite de touch buttons direct pe display.

Ca aspect nu arată deloc rău, doar că nici nu reușește să aducă nimic spectaculos. Oricum, nu cred că și-au propus vreun moment să facă asta.

Materialele sunt corecte pentru segmentul său de preț, însă construcția și finisările nu mi s-au părut cel mai bine executate. Nu mă înțelegeți greșit, nu pare că se va dezmembra prea ușor, doar că atenția la detalii lasă uneori de dorit. Nu atât la exterior, cât mai ales când desfacem capacul spate. Aici sunt mici probleme. Una dintre ele se poate observa și într-o poză din galeria de la final. Difuzorul din dreapta nu este tocmai poziționat corect (este strâmb așezat). Poate că fiind vorba de un sample pentru teste au mai fost și astfel de scăpări, care ar fi bine să nu existe la variantele destinate comerțului.

Una peste alta, iOcean M6752 Rock nu-și trădează prețul scăzut decât când analizăm în detaliu fiecare aspect legat de design. Nu are puncte slabe evidente, dar aspectul, construcția, materialele și finisările nu pot fi trecute la puncte pro.

Ecran și sunet

iOcean M6752 Rock

Că tot am rămas la puncte pro la capitolul anterior, atunci să vorbim despre ecran, care spre deosebire de design este cu adevărat una dintre piesele de rezistență. Acum să nu credeți că se poate compara cu ce găsim pe anumite flagship-uri, dar în această categorie de preț va fi greu să găsiți unul care să-l întreacă.

De la culori aprinse, vii, dar plăcute, care nu deranjează, la luminozitate ridicată și unghiuri de vizualizare largi, totul este bine reprezentat de panelul IPS de pe iOcean M6752 Rock. Chiar și lizibilitatea în lumină naturală puternică este satisfăcătoare. Rezoluția Full HD, care pe o diagonală de 5.5 inci aduce o densitate de aprox. 400 ppi, este suficientă pentru a contura imagini și texte clare.

Sunetul extern este emis prin intermediul a două difuzoare de pe spatele phablet-ului, în partea de jos. Oferă un sound destul de bun calitativ și cu o intensitate peste medie. Mă așteptam la mai mult când am văzut că există chiar două difuzoare și că nu este o grilă în plus pe capacul spate, care doar să dea bine ca simetrie în design.

Prin jack-ul de 3.5 mm avem parte de un sunet foarte bun, iar intensitatea la volum maxim va fi suficientă pentru majoritatea utilizatorilor. Cu niște căști de calitate veți putea asculta muzică la iOcean M6752 Rock ca  la un mp3 player bun.

Hardware, sistem de operare și aplicații

iOcean M6752 Rock

Procesorul MediaTek MT6752 64-bit de tip octa-core la 1.70 GHz pe Cortex-A53 se achită onorabil de toate sarcinile care i se impun. Acceleratorul grafic Mali-T760 MP2 face ca jocurile cu cerințe grafice complexe să fie rulate aproape perfect.

Pentru prețul la care este propus iOcean M6752 Rock mulți producători abia dacă oferă 2 GB de RAM, ca să nu zic chiar 1 GB. Ei bine, în cazul de față, avem parte de nu mai puțin de 3 GB de RAM. Alături de celelalte componente enumerate mai sus, se formează o echipă redutabilă, ce nu dă semne de oboseală nici atunci când sunt deschise multe aplicații în fundal. Practic, mă întreb câți dintre utilizatori au vreodată nevoie de mai mult decât oferă iOcean M6752 Rock.

Spațiul de stocare de 16 GB este în mod real undeva la 12.77 GB, dar mai poate fi extins printr-un card microSD de până la 64 GB.

Sistemul de operare ce rulează în spatele lui iOcean M6752 Rock este Android 4.4.4 KitKat. Sunt disponibile 6 teme ce pot schimba destul de tare modul în care se prezintă interfața sistemului. Din fericire, există una care aduce totul aproape de stadiul nativ. Inclusiv zona de notificări și cea de setări rapide se schimbă prin selectarea unor teme diferite.

Zona de setări este împărțită în Quick Settings și General Settings, iar alte modificări substanțiale nu am găsit. Cel mai important este însă că totul rulează fără pic de lag, fără să agațe pe undeva sau să ne confruntăm cu alte probleme.

Menționez aici că în momentul în care l-am conectat prima dată pe iOcean M6752 Rock la internet am primit o notificare ce mă anunța că o nouă versiune software este disponibilă. Avea aproximativ 75 de MB și promitea optimizări ale softului camerei foto, un mai bun management pentru siguranță și rezolvarea altor bug-uri. Mai multe detalii în galeria de screenshot-uri din cadrul acestui capitol.

Cei de la iOcean au promis pentru anul acesta chiar și un update către Android 5.0 Lollipop pentru modelul M6752 Rock.

Aplicațiile preinstalate sunt foarte puține la număr și nici măcar toate cele de la Google nu sunt puse de la început smartphone. Lipsesc chiar și Gmail, Chrome Browser, Chioșc Play și alte asemenea. Din fericire, avem Play Store preinstalat și astfel putem alege de aici orice aplicație dorim. Mai avem: Flashlight, Facebook, Safe Manager, Themes, Update System, Wallpapers.

Totodată, pe ecranele de start există două widget-uri asemănătoare cu cele pe care le-am întâlnit la Oppo Find 7a. Unul este player de muzică și arată precum un pick-up, iar al doilea îți permite să captezi poze fără să mai deschizi aplicația dedicată a camerei foto. Faci poza direct de pe ecranul curent.

Performanță

Teste benchmark iOcean M6752 Rock

Tabelul de mai jos reunește toate rezultatele testelor de benchmark prin care a trecut iOcean M6752 Rock:

Tabel teste benchmark iOcean M6752 Rock

Conectivitate

iOcean M6752 Rock

iOcean M6752 Rock este un phablet dual-sim ce acceptă două cartele de tip micro sim. Beneficiază de conectivitate 4G LTE, de Wi-Fi a/b/g/n/ac dual-band 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, GLONASS și Beidou, microUSB 2.0 și jack de 3.5 mm. Îi mai lipsea NFC și le avea pe toate. Iarăși surprinzător pentru ce preț afișează iOcean M6752 Rock.

Dispunerea elementelor de conectivitate este următoarea: portul microUSB este jos, jack-ul de 3.5 mm – sus, iar pe laterala din dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel power. Aceasta din urmă se află poziționată aproximativ la jumătatea phablet-ului și nu este mereu cel mai ușor de atins. Te obișnuiești totuși după ceva timp.

Nu am întâmpinat probleme cu niciunul dintre elementele de conectivitate, iar calitatea în apelurile de voce este medie.

Cameră foto și video

iOcean M6752 Rock

Deși anunță un senzor de 14 Megapixeli pentru camera principală, iar pozele se văd superb pe ecranul lui iOcean M6752 Rock, în realitate rezultatele nu sunt tocmai grozave. Pozele nu sunt rele, dar parcă aș fi vrut detalii mai clare și chiar o mai bună reprezentare a culorilor.

Fotografile sunt până la urmă decente și în același ton se prezintă și clipurile video Full HD captate cu iOcean M6752 Rock.

În galeria foto de mai jos am încercat să las prima poză la o rezoluție cât mai mare. Din păcate, dimensiunea maximă de 2 MB pe care o pot urca pe site m-a limitat la o rezoluție de 3722 X 2792 pixeli.

Autonomie

iOcean M6752 Rock

Acumulatorul de 2300 mAh încorporat de iOcean M6752 Rock se dovedește insuficient într-o utilizare intensă. În acest scenariu s-ar putea să fie epuizat în mai puțin de trei sferturi de zi.

Totuși, procesorul MediaTek MT6752 este unul destul de bine optimizat pentru consum redus de energie. Astfel, dacă în principal folosiți phablet-ul pentru navigare pe internet, rețele de socializare și alte astfel de task-uri mai simple, s-ar putea să prindeți și o zi întreagă de autonomie. Dacă însă vă plac jocurile și folosiți aplicații complexe nici măcar la jumătatea zilei nu veți ajunge.

Ecranul este principalul consumator. În funcție de cât la sută din luminozitatea acestuia folosiți, veți avea parte de o autonomie invers proporțională.

Oricum ar fi, o baterie de minimum 3000 mAh ar fi fost exact ceea ce era recomandat în cazul lui iOcean M6752 Rock.

Preț

iOcean M6752 Rock – urmează să fie listat la eMAG, la un preț necunoscut la momentul actual. Revin cu detalii & link din momentul în care-l zăresc listat.

Concluzii

iOcean M6752 Rock

iOcean M6752 Rock este un phablet excelent dacă prețul său nu va trece de 900 – 1000 lei.

Din fericire, mare parte din specificațiile de pe hârtie au susținere și în utilizarea de zi cu zi și nu rămân blocate doar într-un tabel. Cu mici excepții, cum ar fi camera foto (nu-i rea, doar că te aștepți la mai mult când vezi 14 Megapixeli) și autonomia, nu ai mare lucru pe care să-l reproșezi.

Ecranul este foarte bun, ansamblul hardware chiar performant, iar elementele de conectivitate sunt prezente aproape în formație completă. În plus, am văzut că iOcean stau destul de bine și pe partea de update software,  fiind promis chiar și Android Lollipop pentru iOcean M6752 Rock în cursul lui 2015.

Mai este rezolvată și o problemă care ar fi putut să vă facă să dați înapoi când era vorba de produse chinezești, să le spunem, ”no name”. Până acum, acestea trebuiau comandate direct din China sau de la magazine online de la noi ce nu prezentau prea mare încredere. În viitorul apropiat, puteți cumpăra chiar din oferta eMAG un iOcean M6752 Rock cu garanție și posibilitate de retur fără întrebări.

Iată în sfârșit și o grupare a principalelor puncte PRO sau CONTRA pentru iOcean M6752 Rock:

PRO

– ecran bun, cu luminozitate ridicată, culori plăcute și unghiuri largi de vizualizare;

– ansamblu hardware performant, suficient pentru orice aplicație sau joc din Play Store;

– sistem de operare ce rulează excelent;

– raport bun preț/specificații, dacă nu trece de pragul a 900 – 1000 lei;

– update promis la Android 5.0 Lollipop;

– aproape tot arsenalul de elemente de conectivitate este prezent (lipsește doar NFC).

CONTRA

– mici scăpări la finisări (pot fi puse totuși pe seama exemplarului sosit la test, fiind vorba de un sample);

– autonomia redusă oferită de acumulatorul de 2300 mAh.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.