ZTE a încercat cumva să se diferenţieze în 2015 prin linia de smartphone-uri premium “Axon”. Aceasta este formată din ZTE Axon, ZTE Axon Elite, ZTE Axon Mini şi ZTE Axon Lux. Marea mândrie a producătorului chinez este ZTE Axon, telefon oferit cadou de China în diverse întâlniri oficiale cu reprezentanţii altor ţări.
ZTE Axon este un terminal dedicat în special pieţei americane, în timp ce ZTE Axon Elite este o versiune uşor modificată pentru a fi comercializată la nivel global, inclusiv Europa. Din acest punct de vedere putem înţelege de ce gearbest.com, retailerul care ne-a oferit în teste acest smartphone, are un preţ excelent valabil pentru depozitul european. Nu există costuri legate de transport din China deoarece ZTE îl livrează direct în depozitul retailerul chinez din Marea Britanie.
Spuneam că ZTE Axon Elite reprezintă o versiune modificată a terminalului ZTE Axon. Ca plusuri am putea vorbi de senzorul de amprentă de pe spate, tehnologiile de scanare a irisului şi de recunoaştere vocală sau construcţia metalică cu acele zone sus / jos ce imită pielea. La capitolul minusuri aş putea scoate în evidenţă cei 3 GB RAM vs 4 GB RAM şi display FullHD vs QHD (deşi cel FullHD cred că este mai puţin gurmand la capitolul consum de energie decât cel QHD).
Acum că am aflat cine este ZTE Axon Elite şi ce vrea ZTE de la acest smartphone, vă las în cele ce urmează cu impresiile formate de unul dintre cele mai reuşite telefoane chinezeşti testate în ultima perioadă.
Specificaţii ZTE Axon Elite:
Design
ZTE Axon Elite vine într-un pachet de retail destul de contrastant: în exterior regăsim o cutie de carton banală, fără elemente care să reamintească de un smartphone premium, în timp ce în interior dăm peste o pereche de căşti in-ear împachetate în stilul Apple, cablul microUSB – USB 2.0, încărcătorul de 1.5A, manuale de instrucţiuni şi o cheiţă pentru lăcaşul sloturilor nanoSIM îmbracată în cauciuc şi agăţătoare tip breloc. Căştile şi cheiţa chiar arată că ZTE Axon Elite este un device dintr-o gamă de preţ superioară.
Telefonul este construit la înalte standarde de calitate, iar ZTE afirmă că aliajul aluminiu – magneziu utilizat în fabricarea smartphone-ului este similar cu cel utilizat în construirea avionului Boeing 787. Acest aliaj este cu până la 80% mai rezistent şi cu până la 30% mai uşor decât un mix aluminiu – magneziu obişnuit. Trebuie să recunosc că deşi ca dimensiuni este destul de mare, ZTE Axon Elite stă bine în mână, nu se simte foarte greu, însă alunecă destul de uşor.
În zonele superioare ale device-ului (sus/jos) există porţiuni de aproximativ 2 cm grosime realizate dintr-un material care imită pielea. Acest material este finisat atât de bine, încât în primă instanţă (vezi unboxing) chiar am crezut că este piele naturală. Când pui mâna pe ea se simte exact ca pielea, singurul mod în care îţi dai seama că este imitaţie este atunci când observi că toată acea zonă este construită dintr-o singură bucată, nu există îmbinări dintre piele şi metal.
La capitolul estetică aş putea spune că ZTE Axon Elite este un terminal ciudat. De ce spun lucrul acesta? Ei bine design-ul său nu este unul comun, ci unul al extremelor: poate să îţi placă la nebunie deoarece te scoate puţin din zona de confort, sau poată să ţi se pară cel mai kitsch smartphone produs vreodată. Personal mă aflu în tabăra celor îndragostiţi de telefon, însă nu mare mi-a fost mirarea când mai mulţi prieteni au strâmbat din nas când l-au văzut (acele grătărele frontale, camera foto duală sau imitaţia de piele au atras cele mai mari antipatii).
ZTE Axon Elite este bine finisat şi construit, însă oricât de puternic şi dotat ar fi acesta este un smartphone pe care nu îl poţi achiziţiona dacă nu îţi place (este acel tip de telefon unde aspectul reprezintă un factor decisiv). Dacă vrei să îţi cumperi ZTE Axon Elite trebuie neapărat să te atragă.
Ecran și sunet
IPS de 5.5 inci cu rezoluţie FullHD (1920 x 1080 pixeli), densitate a pixelilor de 401 ppi şi protecţie cu sticlă Corning Gorilla Glass 2.5D, cam aşa am putea caracteriza teoretic ecranul acestui smartphone. În practică vorbim cu siguranţă de cel mai bun display testat de mine pe un smartphone chinezesc. Este suficient de luminos, are unghiuri de vizualizare largi, reproduce excelent naturaleţea culorilor, un contrast foarte bun, echilibrat, iar sticla uşor curbată pe laterale parcă îi oferă un aspect şi mai premium. Dacă aş vrea să fiu puţin cârcotaş aş putea spune că se putea lucra mai bine la reflecția spațiului ambiant sub acțiunea razelor solare, deoarece la lumină puternică din exterior lizibilitatea ecranului scade foarte mult. În rest, jos pălăria.
Mare mi-a fost mirarea când am observat că ZTE Axon Elite nu are difuzoare duale frontale. Cele două grătărele aflate pe faţa telefonului m-au dus în eroare şi trebuie să recunosc că preţ de câteva secunde am fost dezamăgit. În realitate există un singur difuzor poziţionat la baza telefonului (uşor dreapta sub cele 3 taste capacitive), iar acesta nu reuşeşte să ofere performanţe lăudabile. La 75-80% din volum sunetul este clar, fără elemente intruzive.
Chiar dacă utilizează tehnologie Dolby Digital, efectele acesteia nu se simt în micul difuzor frontal, ci mai mult prin jack-ul de 3.5 mm. Cu setări corecte şi căştile in-ear din pachet poţi avea o audiţie excelentă, iar cu setări corecte şi căşti de top poţi avea o audiţie impecabilă. Depinde dacă sunteţi dispuşi să investiţi într-o pereche de căşti premium, dacă nu cele din pachet sunt mai mult decât suficiente. Reglarea volumului se face din lateral stânga prin intermediul tastelor de volum poziţionate destul de confortabil.
Hardware, sistem de operare și aplicații
ZTE Axon Elite vine echipat cu una dintre cele mai bune soluţii hardware ale anului 2015: procesor Qualcomm Snapdragon 810 (MSM8994) pe 64 biţi de tip octa-core pe arhitectură big.LITTLE cu 4 x ARM Cortex-A57 la 2 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.5 GHz, Adreno 430 GPU, 3 GB RAM LPDDR 3, 32 GB spaţiu de stocare şi suport pentru card microSD de până la 128 GB (slot combo). Spaţiul intern de stocare real este de 22.85 GB, suficient pentru aplicaţii, muzică şi jocuri (cei pretenţioşi îşi pot achiziţiona un card microSD).
Din punct de vedere software ZTE Axon Elite utilizează sistemul de operare Android 5.0.2 Lollipop puternic customizat de interfaţa MiFavor UI 3.2, iar ZTE a promis într-un viitor nu foarte îndepărtat update către Android 6.0 Marshmallow. Aceasta din urmă seamănă foarte mult cu Emotion UI de la Huawei sau MIUI de la Xiaomi deoarece are toate aplicaţiile şi widgeturile pe ecranul de start (nu există meniu principal cu aplicaţii). Se pot crea foldere pe ecran astfel încât să nu simţiţi lipsa unei alte organizări. Iniţial mi s-a părut cam haotică interfaţa, însă după ce ajungi să o cunoşti mai bine poate deveni chiar prietenoasă.
MiFavor UI 3.2 permite utilizatorului să îşi customizeze ecranul în foarte multe modalităţi şi poţi trece uşor de la culori închise către cele deschise, poţi modifica aspectul iconiţelor, culoarea meniului, tranziţia între diferite ecrane de start, funcţiile butoanelor capacitive, wallpapere etc. Te poţi juca foarte mult cu această interfaţă astfel încât să o desenezi după bunul plac. Mi-a lipsit foarte mult funcţia Double Tap care din păcate nu există pe ZTE Axon Elite, însă pe întreaga perioadă a testelor smartphone-ul s-a mişcat impecabil la nivel software (ar fi fost foarte dezamăgitor să existe lag sau întârzieri în meniu cu asemenea hardware potent).
ZTE Axon Elite pare a fi în teorie smartphone-ul cu cele mai multe elemente de securitate: senzor de amprentă, scanner de iris şi recunoaştere vocală. Din păcate acesta a fost capitolul la care m-am declarat cel mai nemulţumit. Dacă senzorul de amprentă funcţionează impecabil (timp de răspuns scurt, recunoaştere la 360 de grade), celelalte elemente de securitate nu se ridică la înălțimea așteptărilor.
Scannerul de iris mi s-a părut ceva inovator şi a fost primul pe care l-am încercat. Din păcate acesta nu funcţionează foarte bine, având un procent de 40-50% de reuşită. Aceste procente scad şi mai mult atunci când porţi ochelari. În acest caz aproximez că doar 1 din 10 încercări este finalizată cu succes. De foarte multe ori am fost nevoit să îmi dau ochelarii jos pentru că nu îmi recunoaştea amprenta irisului. În plus întregul proces este greoi şi durează câteva secunde bune până când se deblochează telefonul.
Dacă scannerul de iris mai funcţionează din când în când, recunoaşterea vocală este inutilizabilă. Am încercat să mă înregistrez în toate modurile posibile şi imposibile, am dat-o pe engleză, română, chiar şi ceva chineză (cu ajutorul Google Translate), însă niciodată nu am reuşit deblocarea ecranului. Am citit şi alte recenzii pe site-urile de specialitate şi am observat că mai toţi s-au plâns de ineficienţa acestei funcţii. Se pare că este o problemă generală şi sper că o vor rezolva printr-un viitor update.
ZTE Axon Elite are ceva aplicaţii preinstalate încă din fabrică, dar trebuie să recunosc că fără vreo 2-3 exemple toate sunt utile. Am regăsit pachetul de aplicaţii standard oferit de Google şi alte funcţii ajutătoare precum alarmă, mail, calculator, lanternă, manager de fişiere sau galerie foto. Cum spuneam există câteva aplicaţii ale producătorului precum AliveShare ce permite transferul de fişiere între dispozitive, Mi-Assistant care ajută la curăţarea sistemului şi a memoriei şi ZTE Cares unde poţi pune întrebări legate de smartphone, dar şi aplicaţii precum WPS Office sau AccuWeather. Nu este mult bloatware, iar ce există deja nu afectează prea mult buna funcţionare a telefonului.
Presupun că nu mai este nevoie să vă spun că duce orice există la ora actuală în Goole Play la capitolul jocuri şi oferă cele mai fine şi mai clare efecte grafice posibile. Estimez că cel puţin 2 ani de acum înainte va rula cam tot ce va fi lansat în magazinul de aplicaţii.
Performanță
ZTE Axon Elite a obţinut rezultate foarte bune şi în testele de benchmark uzuale.
Conectivitate
Din punct de vedere al elementelor de conectivitate ZTE Axon Elite este un smartphone aproape complet: 4G LTE TDD + FDD cu viteze în download de până la 150 Mbps, slot combo, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, dual-band, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, NFC, A-GPS, GPS, radio FM şi chiar cele 3 funcţii de securitate: senzor de amprentă, scanner de iris şi recunoaştere vocală. Am spus aproape perfect deoarece mi-aş fi dorit suport pentru dual-sim + card microSD separat şi un port infraroşu. Chiar şi aşa oferă pachetul complet pentru majoritatea utilizatorilor.
În exterior regăsim la bază portul microUSB şi un microfon, lateral stânga avem tastele de volum şi lăcaşul pentru slotul combo, lateral dreapta se găseşte tasta power, iar în zona superioară jack-ul de 3.5 mm şi un alt microfon pentru anularea zgomotului de fundal. Ce mi s-a părut deranjant la acest capitol a fost difuzorul pentru apeluri. În mod normal acesta este poziţionat central, însă în cazul ZTE Axon Elite se poate regăsi mult spre dreapta. Această aşezare este supărătoare pentru că interlocutorul se aude foarte slab dacă nu muţi telefonul spre exteriorul feţei, iar dacă porţi ochelari ca mine îţi atinge rama şi devine frustrant.
Trecând peste acest neajuns menţionez că aproape mereu calitatea apelurilor de voce a fost la cote înalte, iar conexiunea la internet via Wi-Fi sau 3G / 4G a funcţionat excelent (ZTE Axon Elite ştie 4G TDD compatibil cu 4G-ul celor de la RCS & RDS). GPS-ul a fost destul de exact în momentul în care l-am utilizat.
Test 4G în reţeaua RCS & RDS
Cameră foto și video
ZTE Axon Elite vine cu o combinaţie mai rar întâlnită pe smartphone-urile din ziua de astăzi: cameră foto duală de 13 megapixeli cu senzor SONY IMX214, autofocus, dual-LED flash, cu filmare în format 4K + 2 megapixeli şi cameră frontală de 8 megapixeli cu filmare la 1080p.
De foarte mult timp spun că senzorul SONY IMX214 poate obţine rezultate mai mult decât decente dacă vine la pachet cu un software bine calibrat, iar ZTE Axon Elite este dovada acestui lucru. Nu este cea mai bună cameră foto pe un terminal premium, însă cu lumină suficientă poate obţine fotografii interesante.
ZTE Axon Elite vine cu un meniu destul de complex pentru camera foto, iar cei pasionaţi îşi pot face propriile setări manuele pentru rezultate pe măsură.
Capturi de ecran cu setările camerei foto
Spuneam că ZTE Axon Elite este dotat cu o cameră foto duală. Dacă cea de 13 megapixeli ştim ce face, cea secundară de 2 megapixeli adună informaţii adiţionale utile pentru post-procesare şi efecte. Există şi un mod de fotografiere denumit Bokeh care într-un limbaj fotografic nespecializat reprezintă acea parte nefocalizată a unei imagini (rămâne în ceaţă după realizarea fotografiei). În acest mod puteţi seta o deschidere mai mare (de la f/1.0 până la f/8.0) însă rezultatele nu diferă foarte mult din punct de vedere calitativ. Ştiu că ZTE a încercat să se diferenţieze cumva de competiţie prin această cameră foto duală, însă tehnologia din spate mai are nevoie de maturizare.
Fotografii realizate în modul Bokeh
Un alt aspect unde ZTE Axon Elite stă bine este cel legat de filmare. În condiţii de lumină suficientă puteţi obţine rezultate mulţumitoare. Smartphone-ul ştie să filmeze atât în format 4K, cât şi în slow motion la 720p. Camera frontală de 8 megapixeli se descurcă la rândul său decent, însă performanţele sale scad direct proporţional cu cantitatea de lumină primită de senzor.
Galerie de poze realizate cu ZTE Axon Elite
Autonomie
Autonomia nu este o caracteristică definitorie pentru ZTE Axon Elite. Chiar dacă pe smartphone regăsim un acumulator de 3000 mAh, hardware-ul gurmand îşi face simţită prezenţa şi descarcă energia pe repede înainte. Poţi obţine fără prea mare greutate o zi de autonomie, însă dacă te consideri un utilizator activ s-ar putea să fi nevoit să îl legi la priză până la apusul soarelui. Rezultatul îl consider mediu pentru un flagship din 2015.
Îmbucurător este faptul că device-ul vine echipat cu tehnologia Quick Charge 2.0, iar aceasta funcţionează remarcabil. De la 5% până la 100% telefonul se încarcă în aproximativ 1 oră şi 15 minute, iar în 10 minute de încărcare se obţin aproximativ 13 procente suficiente pentru 2-3 ore de funcţionare.
În testul nostru standard (luminozitate 100%, redare continuă a playlist-ului unboxing de pe canalul nostru de youtube şi conexiune Wi-Fi la internet) ZTE Axon Elite a obţinut un rezultat de 4 ore şi 22 minute.
Preț
Marele avantaj pentru ZTE Axon Elite este dat de preţul său. Îl găsiţi pe gearbest.com la 299.99 dolari cu livrare din depozit european. La această sumă mai adăugaţi 6.4 dolari transportul, iar cu un total de aproximativ 1200 lei primiţi un adevărat flagship. Personal îl consider un veritabil best-buy.
Concluzii
ZTE Axon Elite este un smartphone de top al anului 2015 care performează foarte bine. Chiar dacă are şi el minusurile sale, pentru aproximativ 1200 lei îţi poţi achiziţiona un terminal echilibrat şi destul de complet. ZTE a încercat multe cu acest device (cameră foto duală, scanner de iris sau recunoaştere vocală) însă aceste caracteristici au demonstrat că sunt încă la început şi mai au nevoie de maturizare tehnologică.
De asemenea design-ul său este destul de contrastant: fie îţi place şi îl doreşti cu ardoare, fie te face să spui pas. La capitolul hardware, software stă excelent. Dacă vrei un terminal de tip best-buy cu valenţe premium, ZTE Axon Elite poate fi una dintre cele mai bune afaceri.
PRO
- display cu performanţe excelente;
- sunet în căştile de 3.5 mm impecabil;
- hardware de top şi suport software din partea ZTE;
- rezultate grafice deosebite în cele mai solicitante jocuri din Google Play
- design diferit care mă atrage foarte mult;
- conectivitate completă şi 4G compatibil cu reţeaua RCS & RDS;
- meniul camerei foto oferă o gamă largă de setări manuale;
- încărcare rapidă pentru bateria de 3000 mAh;
- construcţe şi finisare premium;
- raport calitate-pret de tip best-buy.
CONTRA
- lipsa garanției pe meleagurile autohtone;
- sunet slab prin difuzorul extern;
- scannerul de iris şi recunoaşterea vocală sunt tehnologii aflate încă la pubertate;
- autonomie modestă pentru un smartphone de top;
- cameră foto cu rezultate medii;
- imitaţia de piele de pe spate dă impresia de kitsch.
Material de tip unboxing;
httpvh://youtu.be/KjfkMmUOhzM