Cubot X16 – review

04/05/2016

După circa o lună de la primul review al unui smartphone Cubot, revenim cu un material pentru alt model interesant din gama producătorului chinez. Dacă data trecută am vorbit despre X15, iar acum îl prezentăm pe Cubot X16, logica ne-ar spune că testăm succesorul primului model.

Nu este tocmai așa, fiindcă telefonul de azi este în fapt un Cubot X15 care trece de la o diagonală de 5.5 inch la una de ”numai” 5 inch, păstrând în rest aproape toate elementele hardware neschimbate. De fapt, haideți pentru început să vedem ce are de oferit Cubot X16.

Specificații pentru Cubot X16:

Specificatii Cubot X16

Design

Cubot X16 (2)

Ca și la Cubot X15, pachetul de retail conține ceva mai multe accesorii decât primim în mod obișnuit, cu toate că, pe de altă parte, nu avem căști. Așadar, în cutie, pe lângă smartphone, mai găsim un încărcător pe USB, un cablu microUSB – USB 2.0, o sticlă securizată de protecție pentru ecran + 2 șervețele necesare în procesul de aplicare, o husă din plastic tare, transparent, o agrafă pentru accesul la slotul combo și un mic ghid de utilizare.

Cubot X16 (19)

Fiindcă avem un terminal cu ecran de 5 inch, de la bun început mă așteptam la un corp compact pentru Cubot X16. În mare parte chiar așa ceva am primit, cu toate că lungimea de 143.4 mm nu este tocmai printre cele mai mici la un telefon cu ecran de 5 inch. În schimb, lățimea este de doar 69.4 mm, ceea ce-i conferă lui Cubot X16 un aspect interesant, cu marginile laterale extrem de subțiri.

Sticla ce protejează ecranul este una ușor curbată către extremități, de tip 2.5D, iar asta contribuie din plin la o senzație de produs premium. Asta plus construcția realizată în cea mai mare parte din sticlă (pe fața și spatele dispozitivului) și metal (șasiul din magneziu).

Totul pare la o primă privire excelent realizat, chiar mi-a plăcut extrem de tare cum se prezintă Cubot X16, doar că la o analiză mai amănunțită apar și câteva elemente finisate mai în ”grabă”. Vorbesc despre led flash-ul dual a cărui ramă a fost poziționată ușor strâmb față de carcasă și de îmbinarea sticlei cu marginea de metal în dreptul jack-ului de 3.5 mm, îmbinare realizată nu tocmai perfect.

Totuși, aceste două mici scăpări la nivel de finisare nu sunt atât de grave și pot fi observate numai dacă analizezi în detaliu terminalul. În rest, grosimea redusă și sticla de pe spate, mai ales la varianta de culoare neagră, lasă o impresie de eleganță maximă.

Recunosc că, pentru prețul său, Cubot X16 chiar m-a impresionat la cum arată și cum se simte în mână. Fără micile scăpări de care am vorbit, ai putea foarte bine să așezi un logo al unei companii A-list în locul unde stă scris Cubot și să crești prețul cu câteva sute de lei.

Un element ce merită menționat este senzorul principal de 16 Megapixeli de pe spatele dispozitivului, în colțul din stânga – sus, care nu iese deloc din linia generală a smartphone-ului. Astfel, profilul nu are de suferit, iar, odată așezat telefonul cu spatele pe o suprafață plană, lentilele camerei principale nu ar avea de suferit în mod special.

Dacă montăm și husa de protecție plus sticla securizată pe ecran, atunci Cubot X16 va fi protejat și mai bine. Păcat doar că acel capac din plastic transparent este foarte greu de îndepărtat odată ce l-ai așezat la locul lui și nu este nici el prea bine finisat. Marginile laterale sunt ușor tăioase și ar fi meritat o șlefuire mai atentă.

Una peste alta, Cubot X16 este un smartphone foarte elegant, solid construit cu materiale extrem de plăcute și care lasă o impresie generală bună.

Ecran și sunet

Cubot X16 (7)

Dacă despre design am avut cuvinte de laudă, stați să vedeți ce zic de ecran. La fel ca la X15, Cubot a ales și pentru X16 un panel de calitate superioară, ce ar fi putut foarte bine să fie montat pe un flagship chiar și de anul trecut.

Display-ul de 5 inch cu rezoluție Full HD 1920 x 1080 pixeli se prezintă excelent la toate capitolele de analiză. Luminozitate mult peste medie, culori foarte plăcute, extrem de vii, dar fără să devină deranjante, unghiuri largi de vizualizare și lizibilitate bună în lumină naturală. La toate astea adăugăm un bun contrast și un alb aproape perfect, cu doar o ușoară nuanță de gri.

Densitatea de 441 ppi ne garantează fonturi și imagini foarte bine conturate, cărora practic nu ai cum să le găsești defecte. Totul arată excelent pe ecranul lui Cubot X16 și cu siguranță acest element este cel mai important punct pro al telefonului.

Sunetul extern este redat printr-un difuzor de pe spatele dispozitivului, acoperit de o grilă de mici dimensiuni, în colțul din stânga jos. Calitatea este medie, la volum maxim apar ușoare distorsiuni, nu avem bass mai deloc, iar intensitatea putea fi mai ridicată. Pentru costul afișat, nu-i nimic de speriat aici.

În schimb, prin jack-ul de 3.5 mm avem parte de un sunet bine calibrat, iar cu niște căști de calitate vom fi încântați de cum sună Cubot X16.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Cubot X16 (8)

Aici diferențele sunt minime între Cubot X16 și varianta ce am testat-o anterior – X15. Dacă analizăm întreaga gamă de smartphone-uri a producătorului chinez observăm că acesta are o atracție deosebită față de chipset-ul MediaTek MT6753A ce folosește un procesor quad-core pe 64-bit tactat la 1.3 GHz. Nu reprezintă nici pe departe una dintre cele mai performante soluții, însă acompaniat de o memorie RAM de 2 GB se descurcă decent, în special în aplicații simple, dar uzuale: Facebook, mail, browsing, YouTube etc.

Spațiul de stocare de 16 GB (aproape 12 GB disponibili utilizatorului) poate fi suplimentat cu un card microSD de până la 32 GB, însă cu mențiunea că telefonul devine atunci unul single sim.

Jocurile complexe sunt rulate decent, doar că nu cu detalii maxime. Aplicațiile complicate necesită ceva mai mult timp de procesare.

Sistemul de operare din spatele lui Cubot X16 este un Android 5.1 Lollipop lăsat aproape în stadiu nativ de către producător. Au fost doar adăugate câteva funcții prin meniul de setări, cum ar fi posibilitatea de a trece telefonul în stand by, deci de a stinge ecranul, prin dubla atingere a butonului capacitiv cu rol de Home. De asemenea, poți trezi ecranul la viață prin dublu tap pe ecranul stins.

Cel mai mult mi-a plăcut că sistemul de operare se mișcă mai tot timpul fără lag, fără să agațe și cu tranziții fluide între ecrane. Asta bineînțeles dacă nu forțăm nota în multitasking, atunci când pot apărea sincope în funcționare.

Totodată, am apreciat și faptul că smartphone-ul este lăsat liber de bloatware. Foarte puține aplicații preinstalate, nici măcar toate de la Google, după cum puteți observa și singuri din galeria de screenshot-uri ce urmează:

Performanță

Teste benchmark Cubot X16 (8)

Rezultatele testelor de benchmark prin care a trecut Cubot X16 le-am structurat în tabelul următor:

Tabel teste benchmark Cubot X16

Conectivitate

Cubot X16 (15)

Fără a impresiona la acest capitol, Cubot X16 oferă cam tot ce ai nevoie de la un smartphone entry level. Avem conectivitate dual sim fără card de memorie sau single sim când adăugăm un card microSD. Telefonul oferă și viteze 4G LTE în benzile B1/B3/B7/B20 (2100/1800/2600/800 MHz), dar numai în spectrul FDD, deci fără compatibilitate cu 4G-ul de la Digi Mobil.

Apoi avem Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, hotknot, radio FM, port microUSB pe laterala de jos și jack de 3.5 mm în partea de sus. Butoanele pentru reglarea volumului și cel power sunt amplasate pe laterala din dreapta.

Toate elementele de conectivitate s-au comportat normal, nu au creat probleme. Semnalul GSM este recepționat corect, dar fără a impresiona. În cască, sunetul în apeluri este clar și are un volum maxim suficient chiar pentru convorbirile în medii zgomotoase.

Cameră foto și video

Cubot X16 (3)

Iarăși facem o paralelă cu modelul X15, întrucât Cubot X16 anunță aceiași senzori pentru cele două camere. Astfel, avem 16 Megapixeli pentru camera de pe spate și 8 Megapixeli pentru cea frontală. În ambele cazuri vorbim despre o interpolare, care, pentru camera principală, se face de la 13 Megapixeli.

Rezultatele oferite de ambele camere sunt decente, dar numai dacă ne gândim la nivelul de preț în care concurează Cubot X16.

Pe ecranul telefonului pozele par extrem de reușite, cu detalii din belșug și culori vii. Analizate pe monitor, observăm că detaliile se mai pierd, iar nuanțele sunt de multe ori departe de realitate, în sensul că sunt suprasaturate.

Mai mult, nu de puține ori camera alege setări neinspirate și supraexpune imaginile. Aveți două exemple în acest sens în galeria următoare.

Clip video Full HD făcut cu Cubot X16

Autonomie

Cubot X16 (6)

Bateria de 2500 mAh pe care o încorporează Cubot X16 și la care utilizatorul nu are acces se dovedește suficientă pentru o zi de utilizare în condiții medii spre intense. Asta dacă aveți grijă ca luminozitatea ecranului să nu treacă de 60%, oricum mai mult decât suficient în majoritatea cazurilor.

Forțat ceva mai tare, Cubot X16 nu va duce mai mult de 6 – 8 ore de funcționare continuă, dar cu sarcini simple și ceva atenție din partea utilizatorului poate atinge și o zi jumătate, poate chiar două. Depinde extrem de mult de scenariul în care este folosit terminalul.

Ca să vă faceți o idee mai bună, am realizat testul specific Gadget.ro, în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al site-ului, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet. Cubot X16 a rezistat 4 ore și 20 de minute de la o baterie încărcată la 100% și până la 9% din capacitate. Nu-i deloc extraordinar, dar se încadrează într-o zonă normală pentru telefoane entry level.

Preț

Cubot X16 – 699 de lei pe CamereDigitale.ro

Concluzii

Cubot X16 (1)

Pentru circa 700 de lei vă garantez că primiți un smartphone arătos, elegant, realizat din materiale pretențioase. Cubot X16, cel puțin exemplarul primit de mine, nu este perfect finisat, dar cât poți să ceri în acest preț.

Aș spune că nu avem practic prea multe elemente care să-l tragă în jos pe Cubot X16 și că primim destul în cei 700 de lei. Se poate mai bine? Aproape de fiecare dată se poate mai bine, dar dacă vă place cum arată acest telefon și folosiți în special aplicații simple, atunci Cubot X16 se va descurca mai mult decât decent, ba chiar va impresiona.

Ceea ce garantez eu este că acest smartphone arată și se simte mai scump decât este în realitate. Ecranul l-aș numi extraordinar pentru acest preț, iar camerele, chiar dacă departe de a fi performante, oferă rezultate satisfăcătoare mai ales pentru upload pe rețelele de socializare.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Cubot X16:

PRO

  • ecran de foarte bună calitate, ce impresionează la fiecare capitol de analiză;
  • sistem de operare lăsat aproape în stadiu nativ, ce rulează bine în majoritatea timpului, fără a fi încărcat de bloatware;
  • design plăcut (margini laterale aproape inexistente, sticlă frontală ușor curbată către margini, de tip 2.5D, grosime de numai 6.2 mm), construcție solidă cu materiale de calitate – sticlă și metal;
  • accesorii de protecție (sticlă securizată pentru ecran și husă din plastic tare) direct în pachetul de retail.

CONTRA

  • mici scăpări la finisarea în detaliu, observate atât la telefonul în sine, cât și la carcasa de protecție din plastic.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.