SSD extern Samsung T3 250 GB – review

09/10/2016

Despre seria T3 de la Samsung am vorbit pe site încă de la începutul acestui an, iar astăzi pot să vă împărtășesc câteva impresii despre modelul cu capacitate de 250 GB. Exemplarul pe care îl analizez acum a fost oferit ca premiu la un concurs organizat în cadrul evenimentului Samsung dedicat memoriilor și în special noilor SSD-uri 960 PRO și 960 EVO. În urma unei trageri la sorți am câștigat T3-ul ce face obiectul review-ului.

Trebuie spus de la bun început că SSD-urile externe și în special cele din gama T3 de la Samsung se adresează cu precădere profesioniștilor care au nevoie pentru soluțiile mobile de cele mai ridicate viteze de transfer. În plus, grație criptării excelente a datelor stocate, Samsung T3 poate fi un partener de nădejde pentru cei ce pun mare preț pe securitatea informațiilor pe care le dețin.

Specificații pentru Samsung T3 250 GB

  • capacitate reală de stocare de 232 GB;
  • viteze maxime de transfer de până la 450 MB/s;
  • criptare hardware AES pe 256-bit prin parolă de securitate;
  • conectivitate prin port USB-Type C 3.1;
  • rezistă la căderi de până la 2 metri înălțime, respectiv 1500 G;
  • dimensiuni (Lxlxh): 74 x 58 x 10.5 mm;
  • greutate: 42 grame;
  • garanție 36 luni.

Design

samsung-t3-250-gb-1

Pe Samsung T3 în varianta de 250 GB l-am primit în pachetul de retail, în care am mai găsit și un cablu USB Type-C 3.1 – USB 3.0 și un ghid de utilizare. Cutia în care vine produsul este de dimensiuni mult mai generoase decât ceea ce ar fi nevoie, întrucât Samsung T3 nu depășește 75 de mm pe cea mai lungă latură a sa.

Odată ce l-ai scos din cutie îți dai seama că acest gadget va fi foarte ușor de purtat după tine oriunde vei avea nevoie de el. Cele 42 de grame în greutate aproape că nici nu se simt în buzunar, iar rezistența mărită la șocuri te face să stai liniștit în orice împrejurare.

Forma simplă, pe care aș asocia-o într-un fel cu cea a unor baterii externe, însă de dimensiuni mult reduse, face ca Samsung T3 să nu iasă în evidență prea tare la capitolul design. Construcția pare rezistentă, finisările sunt bune, iar materialele de calitate. Avem metal de culoare argintie cu ușoare reflexii mov, în funcție de lumină, și un plastic cauciucat pe o suprafață mai mică.

Conectivitate

samsung-t3-250-gb-6

Nu avem decât portul USB Type-C 3.1 prin intermediul căruia SSD-ul extern Samsung T3 poate transfera date. Nu există niciun alt mod de a conecta gadgetul la alte aparate, dar asta nu este neapărat ceva rău.

Lângă portul USB Type-C există și un led ce ne anunță despre funcționarea SSD-ului extern. Odată conectat la laptop, televizor, telefon sau tabletă, led-ul  se aprinde în culoarea albastră, iar când sunt transferate fișiere pe sau de pe SSD acest led începe a clipi.

Performanță

viteza-transfer-cu-asus-rog

Am realizat câteva teste prin care să ne putem da seama despre cât de performant este Samsung T3 de 250 GB. Rezultatele au fost obținute folosind două laptopuri complet diferite. Unul este entry level, cu specificații de bază, iar celălalt este unul de gaming din seria ROG de la Asus.

Încep prin a prezenta rezultatele obținute de Samsung T3 de 250 GB legat la un laptop Asus X401U cu procesor AMD C-60 dual-core la 1 GHz, 2 GB de memorie RAM și HDD de 320 GB. Așa cum era de așteptat, CrystalDiskMark 5.1.2 nu afișează viteze către cele maxime anunțate de producător:

Într-un test practic realizat cu laptopul Asus X401U, un fișier tip ”.rar” de circa 1 GB a fost copiat de pe SSD în laptop în aproximativ 25 secunde și înapoi pe SSD în 30 de secunde.

În următoarele teste realizate cu CrystalDiskMark 5.1.2 vitezele maxime s-au apropiat destul de mult de cele promise de compania sud-coreeană. Asta fiindcă laptopul la care a fost conectat Samsung T3 a fost unul performant, așa cum este nevoie dacă vrei să beneficiezi de tot ce-ți poate oferi aceste SSD. Vorbim despre laptop-ul de zi cu zi al lui Emil Dragotă, un ASUS ROG G551JM-CN113D cu procesor Intel Core i7-4710HQ, 16 GB memorie RAM DDR3 și SSD de 256 GB. Cel din urmă a contat cel mai tare la obținerea vitezelor de vârf.

În practică, fișierul ”.rar” de 1 GB a fost copiat de pe Samsung T3 în mai puțin de 2 secunde, iar de pus la loc a fost nevoie de circa 5 secunde. Un folder de circa 7 GB cu peste 1600 de fișiere a fost mutat pe SSD-ul extern în aproximativ 1 minut, iar înapoi pe laptop în mai puțin de 45 de secunde.

Preț

Samsung T3 de 250 GB – 630 lei pe eMAG

Concluzii

samsung-t3-250-gb-9

Samsung T3 este un SSD extern foarte performant, realizat pe tehnologia Vertical NAND, cu protecție la supra încălzire, rezistent la șocuri puternice, compact și ușor. Desigur că toate acestea nu pot veni la un preț mic, iar versiunile de capacitate mare chiar ajung la cote înalte ale costurilor de comercializare. Din această cauză am spus de la bun început că acest tip de produs nu se adresează chiar oricui, ci mai degrabă celor care au într-adevăr nevoie de tot ceea ce-ți pune la dispoziție un SSD extern ca Samsung T3.

Las pentru final principalele puncte pro sau contra pentru Samsung T3 de 250 GB, cu mențiunea că cel negativ referitor la preț ar putea fi trecut cu vederea, întrucât atâta tehnologie nu poate veni la costuri modice. Nu deocamdată.

PRO

  • viteze foarte ridicate de transfer, mai ales când ne gândim la un SSD extern cu conectivitate pe USB;
  • rezistență la șocuri de până la 1500G;
  • dimensiuni compacte, greutate scăzută;
  • construcție solidă, materiale și finisări bune.

CONTRA

  • preț ridicat, mai ales pentru variantele de mare capacitate (Exemplu: modelul de 2 TB depășește 3.500 de lei).
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.