iLikeIT: Despre ASUS Zenfone 3, Huawei Honor 8 și telefoane chinezești de la UMI și Ulefone

15/10/2016

Este a 9-a dată când am intrat în platoul emisiunii iLikeIT prezentată de către George Buhnici la PRO TV. Pe tag-ul iLikeIT găsiți materialele video. 

Am discutat despre telefoane mid-range cu veleitățile clare spre zona premium: ASUS Zenfone 3 și Huawei Honor 8, dar și despre liga C-list chinezească: UMI și Ulefone. Nu știu dacă am reușit să transmit ceea ce doream, dar sunt câteva idei pe care mi-aș dori să le subliniez aici.

1. Despre cei ce iau în derâdere ideea de smartphone chinezesc;

huawei-honor-8

Cred că 90% din smartphone-urile comericalizate global sunt fabricate în China, iar 100% au componente ce soesc din țara asiatică. Și când spun componente mă refer la elemente importante: procesor, memorie RAM, modul pentru camera foto și video, acumulator etc.

Pe de altă parte, Samsung a dovedit că scump = bun, nu mai este fezabil în 2016. Problema întâmpinată de către Samsung GALAXY Note7 a spart un mit, din păcate. Ar fi cazul ca mai toate companiile ce aleargă să lanseze produse pe bandă rulantă, să testeze, să testeze și să testeze, iar după aceea să iasă în față cu noutățile. Filozofia lui Elon Musk ce merge pe ideea de testare făcută în timp real și update oferit către utilizator pe feedback-ul primit în piață = neaplicabilă, dacă ne gândim în primul și în primul rând la siguranța utilizatorului.

Smartphone-urile chinezești au evoluat mult. Dovada sunt jucători A-list ce s-au ridicat puternic în ultimii ani.

2. Ierarhia companiilor chinezești;

oneplus-3-2

Acum a nu se subînțelege că orice produse made in China = calitate, raportul preț / specificații atractiv sosește și cu compromisuri destul de mari, unele companii adună feedback și inovează, iar altele ies din piață pe ușa din dos – Elephone spre exemplu.

Avem companii chinezești A-list cu prezență globală: Huawei, Lenovo, ZTE, OnePlus etc. Jucători ce tatonează ideea de a veni și în Europa, SUA – Xiaomi, Meizu – branduri ce le consider a fi deja consacrate, deși nu sunt așa cunoscute în mainstream-ul autohton. Sub aceste două niveluri sunt companiile C-list: UMI, Ulefone, Vernee ce adună feedback și deja încep a mușca serios din segmentele mid-range și low-cost. Avem și D-list – Ding Ding și alte nebunii de prin China, apariții meteorice în cea mai mare parte.

Mă hazardez să fac un pronostic, peste 5 ani – pozițiile 1 – 10 pe telefoane mobile vor fi ocupate strict de către producători hardware chinezi. Revin cu opinii în acest sens, până la sfârșitul anului (informații susținute pe feedback-ul primit de la sursă, de pe tărâmul unde-și desfășoară activitatea :)).

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.