Chiar avem nevoie de ecranul curbat pe smartphone?

28/10/2016

Samsung este inventatorul ecranului curbat în ambele laturi, iar de la GALAXY S6 Edge au revenit cu S6 Edge Plus, S7 Edge și Note7. Pardon, Note7 îl tăiați din listă. Glume de autobază ar putea spune un fan al companiei sud-coreene. 

Încetul cu încetul, Samsung a început a oferi display-ul curbat și către alți jucători din piață. În 2016 pe lângă S7 Edge au mai sosit Vivo Xplay5, Xiaomi Mi Note 2, iar Huawei se pregătește să intre în horă cu Huawei Mate 9 Pro. Presupun că trendul se va păstra, iar în 2017 vom vedea din ce în ce mai multe smartphone-uri din categoria high-end cu panel AMOLED curbat în laturi.

De ce nu cred în soluția ecranului curbat?

Pur și simplu pentru că în afară de design nu aduce niciun efect pozitiv pentru utilizator.

1. Atingeri accidentale;

Mi s-a întâmplat la GALAXY S7 Edge. Încercam să fac o fotografie și nu răspundea comenzilor, asta pentru că atingeam subtil cu degetul în marginile laterale aproape inexistente. Pierzi momentul pe care vrei să-l imortalizezi. La fel și când faci browsing, iar la un moment dat vezi că scroll-ul nu este preluat. Asta pentru că atingi cu mâna pe lateralele dispozitivului, iar scenariile pot continua.

2. Scăpare sau cădere a smartphone-ului din mână = mai mare probabilitate de spargere;

Spargerea display-ului este una dintre cele mai comune probleme pe smartphone-urile moderne, iar ecranele curbate aș putea spune că sunt predispuse. Pur și simplu pentru că sunt mai multe unghiuri din care display-ul poate ajunge a fi spart, nu ai nicio protecție pe lateral – o margine ușor supraînălțată care să preîntâmpine accidentele etc. Nu mai zic că înlocuirea display-ului = preț de smartphone mid-range. La GALAXY S7 Edge costă în jur de 1300 lei.

3. Efect de săpunieră pronunțat;

Marginile laterale ajută de multe ori în obținerea unui grip, simți că smartphone-ul nu-ți scapă din mână. Pe un smartphone cu display curbat ai margini de-a dreptul infime și chiar poți spune că ai o săpunieră la purtător, o grijă în plus în ce privește utilizarea terminalului.

4. Efect de glare în zona curburii;

Da, din păcate alături de ecranul curbat sosește și efectul de glare. Asta pentru că lumina este reflectată de spațiile curbate laterale. În loc să ai parte de beneficii, mai degrabă primești elemente deranjante.

Putem dezbate mai pe larg în secțiunea de comentarii. Apropo, Samsung la GALAXY S8 pregătește doar o ediție cu ecran de tip curved edge screen. Cel puțin acestea sunt zvonurile de până acum.

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.