Lenovo Vibe K5 Plus A6020 – review

11/11/2016

În pregătirea recenziilor pentru Lenovo Moto G4 și Moto G4 Plus m-am jucat cu Lenovo Vibe K5 Plus aka Lenovo A6020 aka Lenovo Lemon 3. Este un smartphone pe care s-ar putea să-l vedem la un preț ajustat în cadrul Black Friday 2016, cât și pe întreg sfârșitul de an.

Lenovo este lider mondial în piața de PC și laptopuri, iar divizia sa de telefoane mobile sunt sigur că are ambiția de a urca pe una dintre pozițiile fruntașe. Tigrul ultimilor doi ani a venit din China, dar nu s-a numit Lenovo ci Huawei. Ei au crescut de au ajuns pe a treia treaptă a podiumului de pe piața de smartphone, se pregătesc să atace locurile 1 – 2 în viitorul apropiat. Articolul de față nu este despre Huawei ci despre Lenovo Vibe K5 Plus.

lenovo-vibe-k5-plus-a6020

Ca să trag o mică concluzie înainte de a începe recenzia propriu-zisă, de ce Lenovo nu este mai sus în piața de telefoane mobile?

  1. Nu a știut să beneficieze de achiziția Motorola, a preferat să îngroape brandul în loc să-l promoveze la nivel global;
  2. Smartphone-urile Lenovo nu au o linie de legătură, multe modele, fără legătură la nivel stilistic, de multe ori nici la nivel software, dezvoltare haotică;
  3. Suport software modest.

Învață din greșeli și sunt sigur că pe viitor vor aborda o politică mai bună, cu mai mare priză la public.

Specificații

specificatii-lenovo-k5-plus

Design

lenovo-vibe-k5-plus-a6020-5

În pachet dați de smartphone, cablu microUSB – USB, încărcător pe 5V / 1.5A, carcasă de protecție și manual cu instrucțiuni de utilizare. Lipsesc căștile pe jack de 3.5 mm.

Capacul spate se duce și spre marginile laterale, aș putea spune că avem un capac unibody fabricat din metal și plastic. Îl îndepărtezi și ai acces la sloturile pentru cele două cartele SIM, bateria de 2750 mAh, slotul ce permite andocare cardurilor microSD de până la 32 GB.

Culorile predominante, argintiu și alb. Nu este un smartphone cu design urât, dar anumite elemente nu sunt fabricate cu atenție ridicată la detalii. Nu mi-a plăcut difuzorul din partea superioară folosit în apelurile de voce, un argintiu țipător. Ușor ciudate mi s-au părut și grilele celor două difuzoare cu tehnologie Dolby din spatele smartphone-ului.

În rest, power și reglarea volumului sunt încadrate bine, ușor de accesat și feedback ok. Nu-i un smartphone rău, dar nici unul care să epateze prin modul în care arată. Cine știe, poate sunt eu prea critic în cazul de față. Mai multe detalii vă puteți forma în galeria de imagini ce însoțește articolul. Apropo, logo-ul Lenovo nu se află în partea frontală, stilizat pe spatele terminalului.

Mă bucur să văd că mai avem telefoane ce oferă acces la baterie, caracterul practic al smartphone-urilor se pierde de la an la an (unele telefoane nu mai au slot pentru card, altele mizează pe ecran curbat, carcasa unibody a devenit must have etc).

Ecran și sunet

lenovo-vibe-k5-plus-a6020-18

IPS de 5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 401 ppi, unghiul de vizualizare ar fi de 178 grade, iar luminozitatea urcă la 450 Nits. Nu am găsit detalii legate de sticla folosită în protejarea display-ului, cu siguranță nu este Corning Gorilla Glass. Pe site-ul producătorului nu se specifică nimic, de aici și recomandarea în a utiliza o folie de protecție.

Nu pot spune că display-ul m-a impresionat, unghiul de vizualizare nu mi s-a părut foarte larg – ok dacă te uiți perpendicular pe dispozitiv (modul cel mai des în care folosim smartphone-ul). Culorile mi s-au părut a fi ușor mai închise, mă așteptam la un plus de luminozitate. A nu se înțeleg că-i un smartphone cu ecran slab, decent în limitele categoriei de preț din care face parte.

Sunetul este livrat de două difuzoare din partea spate. Recomand husa din pachet, așa nu se obturează sunetul când smartphone-ul este așezat pe o suprafață plană, birou etc. Se aude puternic, un pic cam plat față de așteptările mele – mai ales că logo-ul Dolby se află la loc de cinste. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. Aici aș spune că impresionează, imersiv, bună calitate a sunetului, bass calibrat bine spre foarte bine, ar trebui să fie pe placul unui audiofil.

Hardware, sistem de operare și aplicații

lenovo-vibe-k5-plus-a6020-19

Folosește un procesor pe care l-aș considera ușor îmbătrânit, dar și un software pe care l-aș eticheta în fix același mod. Lenovo Vibe K5 Plus = Qualcomm Snapdragon 616 de tip octa-core pe structură big.LITTLE cu 4 x ARM Cortex-A53 la 1.5 GH și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.2 GHz, Adreno 405 în poziția de accelerator grafic, 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare + slot pentru cardurile microSD.

Informații furnizate de CPU-Z pentru K5 Plus;

Rulează Android 5.1 Lollipop și a primit un update de firmware de aprox. 95 MB în perioada în care l-am testat. K5 Plus a fost anunțat oficial în februarie 2016. În peste 10 luni de la debutul său, Lenovo nu a reușit să porteze măcar Android 6.0 Marshmallow spre K5 Plus, iar asta dovedește suplimentar unul dintre punctele pentru care compania chineză este evitată.

Vestea bună este că modificare Android-ului de către Lenovo nu este făcută în profunzime. Toate aplicațiile sunt pe ecranul de start, setările rapide sunt customizate de către ei, dar setările propriu-zise aduc aminte direct de Android-ul în stadiu nativ, nu sunt nici multe aplicații preinstalate.

Totuși, telefonul nu se mișcă așa cum mă așteptam. Au fost momente în care înregistra lag și asta pentru că firmware-ul mai trebuie îmbunătățit. Să nu credeți că avea lag în orice aplicație, mai ales pe partea de multitasking sau când se descărcau aplicații în fundal, uneori și la pornirea browser-ului. Teoretic este capabil să ruleze majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play, dar Snapdragon 616 + 2 GB RAM l-aș considera ușor depășit în jocurile și aplicațiile complexe. Facebook-ul se încarcă sprinten.

Aplicații instalate pe Lenovo K5 Plus:

Aplicații Google – Căutare Google, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Hangouts, Google Foto, Căutare vocală, Calendar, Chrome;

Alte aplicații – UC Browser, Evernote, Busolă, McAfee Security, Twitter, Skype, SHAREit – transfer de fișiere prin conexiunea Wi-Fi și viteze de până la 20 MB/s, transfer între cei ce folosesc aplicația, dar și între smartphone și PC, SYNCit – backup pentru contacte, SMS-uri și lista de apeluri, Dolby Atmos – aplicație ce permite customizarea setărilor pe partea de sunet;

Screenshots cu Android 5.1 pe Lenovo K5 Plus;

Performanță

screenshot-lenovo-k5-plus-43

Snapdragon 616 + 2 GB RAM nu mai sunt chiar așa actuale, dar testele de benchmark sunt teste de benchmark, iar valorile obținute sunt notate în tabel.

teste-benchmark-lenovo-k5-plus

Teste de benchmark rulate pe K5 Plus;

Conectivitate

lenovo-vibe-k5-plus-a6020-11

Știe 4G pe ambele SIM-uri, dar există o steluță importantă – poți activa 4G-ul pe doar unul dintre cele două cartele, iar pe celălalt SIM te mulțumești cu conectivitate 2G. Spre a monta SIM-urile, trebuie îndepărtată bateria de 2750 mAh.

Alte funcții încorporate de K5 Plus: 4G cu viteze de până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload, Wi-Fi în standardele b/g/n, single band, Wi-Fi direct și hotspot, bluetooth 4.0, A-GPS, radio FM. Lipsesc cititorul de amprentă, portul infraroșu, , NFC-ul.

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB, power și reglarea volumului în lateral dreaptă. Avem o poziționare atipică, de obicei – microUSB-ul se află la bază.

Wi-Fi ac-ul ar fi fost o adiție importantă, mai ales că rețelele Wi-Fi sunt din ce în ce mai aglomerate pe 2.4 GHz ( Wi-Fi ac implică și conectivitate dual-band pe 2.4 și 5 GHz). L-aș puncta cu calificativul suficient spre bine.

Cameră foto și video

lenovo-vibe-k5-plus-a6020-8

Camera principală este de 13 Megapixeli cu senzor Omnivision și f/2.2, filmează la 1080p + cameră frontală de 5 Megapixeli. Se descurcă bine când lumina este corectă și modest în low-light (zgomot de imagine pronunțat, întunecare artificială a cadrului, expunere ciudată a elementelor defocusate).

Interfața camerei foto și video de pe Lenovo A6020;

Mi se pare a fi destul de aglomerată, nu prea ușor de parcurs, mai ales dacă vrei să modifici diverse elemente – modurile de fotografiere spre exemplu.

Clip făcut cu Lenovo K5 Plus;

Fotografii făcute cu Lenovo K5 Plus, aici le gasiti fara resize – link valabil pentru 7 zile de la momentul publicarii recenziei: 

Autonomie

lenovo-vibe-k5-plus-a6020-13

Bateria de 2750 mAh este pusă la lucru de display-ul de 5 inch cu rezoluție FHD, dar și de procesorul Qualcomm Snapdragon 616. La utilizare intensivă nu trece pragul a trei sferturi de zi. Are nevoie de refill cu energie peste zi.

În testul specific Gadget.ro, luminozitate la 100% și redare a playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube prin conexiune Wi-Fi a prins 5 ore și 20 de minute. Modest.

Preț

lenovo-vibe-k5-plus-a6020-23

Lenovo Vibe K5 Plus A6020 – 849 lei la eMAG.

No review box found! Insert a valid box ID.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.