Huawei a crescut spectaculos, atât pe segmentul mid-range, cât și pe nișa premium, iar seria Mate a contribuit la vânzările companiei chineze. În 2016 au comercializat peste 140 milioane smartphone-uri, nu am idee câte Mate-uri au intrat, dar Mate 9 vrea să joacă puternic în liga phablet.
Primele impresii pentru Mate 9 le-am adus din China și le găsiți aici. A sosit la test și l-am întors pe toate părțile. Mate 9 din China era mat pe spate, iar Mate 9 sosit la recenzie este ușor lucios, ca și cum ar avea o folie aplicată pe spate, dar nu are folie, m-am uitat mai multe minute bune ca să descopăr de ce avem această schimbare.
Haideți să trecem la lucru și să-i parcurgem datele hardware.
Specificații
Design
httpvh://youtu.be/ctWjvV1UckM
În pachet dați de smartphone, agrafă pentru slotul SIM, încărcător, cablu USB type-C, adaptor USB Type-C – microUSB, căști de tip in-ear pe jack de 3.5 mm, ghid de utilizare, carcasă spate de protecție din plastic, folie de protecție montată din fabrică peste ecranul de 5.9 inch.
Sunt mai multe variante de culoare: Moonlight Silver, Space Grey și Mocha Brown – mate pe spate, Champagne Gold și Ceramic White – lucioase pe spate. Luciul nu este exagerat de evident și contribuie la partea de estestică, dar smartphone-ul se simte ușor mai alunecos. Noroc cu capacul de protecție inclus în pachet.
Am mai scris despre Huawei și sunt nevoit să repet, se pricep în a aduce telefoane mobile ce arată într-un mare fel. În portofoliul companiei sunt deja o sumedenie de modele ce au impresionat ( Huawei Mate 8, Huawei Mate S, Huawei P9 și P9 Plus etc).
Avem logo-ul Huawei stilizat sub display-ul de 5.9 inch, ușor curbat pe spate – margini mai subțiri față de partea centrală mai groasă – 7.9 mm. Are un raport display / corp foarte bun – 77.5% și de aici senzația că nu este chiar așa mare, dacă ne raportăm la ecranul încorporat. Încape fără probleme în buzunarul blue jeanșilor, în sacou etc. Plus că display-ul mai mare te atrage și când te întorci pe 5.2 inch, începi să spui că este ceva cam puțin. La un display așa mare aș spune că este ideal pentru jocuri, multimedia, browsing și parcurgerea de conținut etc.
Camera duală se profilează puțin de tot, sub ea se află cititorul de amprentă. Una peste alta, Mate 9 impresionează în mod plăcut, un dispozitiv elegant, fabricat din materiale de bună calitate și cu maximă atenție la detalii. Aș critica un element, la bază sunt două grile ce, teoretic, ar ascunde două difuzoare, dar avem un singur difuzor + a doua grilă adăugată pentru design, ASUS nu a făcut așa la Zenfone 3 Deluxe ZS570KL și a adus o singură grilă, mi se pare a fi o soluție mai justă. Mai bine să discut pe larg despre acest aspect la capitolul următor, deja la Design am vorbit ceva cam mult de ecran și sunet.
Mi-a scăpat o remarcă, carcasa metalică în spate are 2 zone unde sunt poziționate elementele de conectivitate: 4G, Wi-Fi etc.
Ecran și sunet
IPS de 5.9 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, protejat cu sticlă 2.5D – Corning Gorilla Glass 3, raport display / corp de 77.5%, 373 ppi. Punctează bine de tot la luminozitate, dar și la reproducerea corectă a întregului spectru, pot să spun că m-a impresionat. Huawei a rămas pe o rezoluție FHD spre a prezerva o autonomie mai ridicată, față de un 2K ce nu ar aduce utilizatorului în neapărat un beneficiu vizual, dar ar afecta consumul de energie al întregului ansamblu hardware.
Controalele sunt de tip touch buttons, customizabile în funcție de preferințele utilizatorului. Touch-ul preia comenzile în ritm alert. În setări, poate fi setată temperatura de culoare, modul confort ochi filtrează lumina albastră spre a preîntâmpina obosirea ochiilor pe o perioadă lungă de timp.
La bază se află două grile, dar un singur difuzor. Al doilea difuzor se află în partea frontală, deasupra display-ului, Impresionează prin volum și claritate, bass-ul profund. Îl recomand setat pe la maxim 90%, are mici tendințe să distorsioneze la100% din putere. Oricum, la Mate 9 nu ai cum să ratezi un apel, se aude mai puternic și față de unele laptopuri. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar reglarea volumului se realizează din lateral dreapta. Căștile din pachet sunt de bună calitate, aduc un sunet imersiv. Există un mod DTS pentru căști.
În conținutul multimedia și gaming, cele două difuzoare le consider de-a dreptul excelente, o adevărată plăcere pentru utilizator.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Elemente hardware ce-l definesc pe Huawei Mate 9: procesorul HiSilicon Kirin 960 dezvoltat in-house, primul cu nuclee pe ARM Cortex-A73. Avem structură big.LITTLE cu 4 x ARM Cortex-A73 la 2.4 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.8 GHz + acceleratorul grafic Mali-G71 MP8, 4 GB memorie RAM și 64 GB spațiu de stocare + slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB.
Informații oferite de CPU-Z pentru Mate 9;
Folosește o arhitectură de 16nm, Mali-G71 dezvoltat tot de către ARM. Este primul cip grafic cu suport pentru API-ul Vulkan. Folosește stocare de tip UFS 2.1, de aici și viteza mai mare în deschiderea și rularea aplicațiilor. Memoria RAM se bazează pe in controller LPDDR4-1800, iar compania chineză a adus și un co-procesor suplimentar ce adună datele de la senzori dispozitivului – i6.
Este comparabil ca și putere de procesare cu Qualcomm Snapdragon 820 / 821 și Exynos 8890 de la Samsung, mai multe detalii în secțiunea Performanță.
Rulează Android 7.0 Nougat + Emotion UI 5.0 și aici aș aduce un mare plus. Au lucrat mult spre a face interfața mai user friendly, mai ușor de parcurs, mai ușor de ajuns spre orice funcție a smartphone-ului. Launcher-ul stoc este rapid, cu adevărat rapid și sper ca Huawei să porteze Nougat într-un mod la fel de fericit și pe celelalte smartphone-uri ale sale.
Este capabil să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play, fără absolut nicio problemă. Cred că această afirmație va rămâne validă pentru cel puțin 1.5 – 2 ani. Există opțiunea de a avea meniul cu aplicațiile în sertar dedicat sau să le ai pe toate direct pe ecranul de start – aplicații + widgets.
Aplicații preinstalate pe Huawei Mate 9:
Aplicații Google – Cărți Play, Chrome, Google Plus, Căutare Google, Gmail, Hărți, Jocuri Play, Magazin Play, YouTube;
Aplicații ce pot fi dezinstalate – Facebook, News Republic, Twitter, WPS Office, Todoist;
Alte aplicații – Busolă, Ceas, Calendard, Calculator, Backup, Descărcări, Fișiere, E-mail, HiCare, HiGame, Manager telefon, Meteo, Note, Oglindă, Sănătate, Set unele SIM, Teme, Telecomandă inteligentă, Videoclipuri.
Screenshots cu Android 7.0 Nougat pe Huawei Mate 9;
Performanță
L-am pus alături de ASUS Zenfone 3 Deluxe – Qualcomm Snapdragon 821 + 6 GB RAM și Samsung GALAXY S7 Edge – Exynos 8890 + 3 GB RAM.
Teste de benchmark rulate pe Mate 9;
Conectivitate
Huawei Mate 9 sosește în variantă single sim + slot pentru cardurile microSD sau slot combo (două scenarii de utilizare – dual-sim sau single sim + microSD). Am testat Huawei Mate 9 MHA-L29.
Știe 4G de ultimă generație, agregare de spectru și urcă la 600 Mbps în download și 150 Mbps în upload. În ce privește spectrul acoperit:
2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;
3G – 800 / 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz;
4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 9(1800), 12(700), 17(700), 18(800), 19(800), 20(800), 26(850), 28(700), 29(700), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500) – MHA-L29.
Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, Wi-Fi direct, hotspot, bluetooth 4.2, NFC, port infraroșu, A-GPS, GLONASS, BDS și Galileo. Cred că este și primul smartphone pe care-l testez cu suport pentru localizarea dezvoltată de către Uniunea Europeană – Galileo ( GPS – dezvoltat de SUA, BDS de către China, GLONASS de către Rusia, QZSS dezvoltat de către Japonia).
În ce privește dispunerea – jack de 3.5 mm în partea superioară, power + reglarea volumului în lateral dreapta, difuzor + USB type-C la bază, slot pentru SIM și microSD în lateral stânga, difuzor în partea superioară a ecranului, acolo unde se află și difuzorul pentru convorbiri.
În SpeedTest pe Wi-Fi ac și conexiune gigabit a obținut 132.5 Mbps în download și 197.37 Mbps în upload. În apelurile voce punctează foarte bine, și în ce privește conexiunea la internet pe Wi-Fi sau 4G.
Cameră foto și video
Avem rețeta practicată la Huawei P9, dar într-o ediție îmbuntățită, de la 2 x 12 Megapixeli s-a urcat la 1 x 20 Megapixeli + 1 x 12 Megapixeli, un senzor RGB și altul de tip monocrom. Se adaugă detecție de fază, dar și autofocus prin tehnologia laser, dublu-LED flash.
Interfața camerei foto și video de pe Huawei Mate 9;
Pot spune că în low-light se descurcă mai bine față de Huawei P9, mai multă lumină captată de către senzor și o mai bună analiză, fără un zgomot de imagine deranjant. Și în clipurile video se descurcă mai bine. Aveți o galerie dedicată, ca să vedeți ce livrează Mate 9. Link direct spre materiale, acolo se afla si clipul 4K-ul, H.265 nu este o compresie pe care YouTube să o cunoască în acest moment.
Fotografii făcute cu Huawei Mate 9;
Autonomie
Bateria de 4000 mAh își face datoria cu brio și în utilizarea medie spre intensivă trece spre 1 zi – 1 zi și jumătate până când are nevoie de reîncărcare. Pot fi atinse și valori mai mari, în funcție de scenariul de utilizare, luminozitatea display-ului etc.
În testul specific Gadget.ro cu luminozitatea la 100% și redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi a obținut 12 ore și 30 minute.
Preț
Huawei Mate 9 – 2999 lei la eMAG.
Concluzii
Huawei Mate 9 joacă de unul singur pe diagonala de 5.9 inch, momentan. Mate 9 reprezintă chintesența a ce a acumulat Huawei până acum în piața de telefoane mobile, avem design ce impresionează, calitate a fabricației, sunet puternic și clar, software ce se micșă impecabil + suport software pe 1 – 1.5 ani, autonomie considerabilă, captură foto și video la nivel de flagship.
Am structurat punctele PRO și CONTRA;
PRO
- design plăcut, materiale de bună calitate, atenție la detalii, compact pentru dimensiunile display-ului său;
- software ce se bazează pe o interfață grafică ușor de parcurs, acces rapid la toate setările, organizare eficientă;
- rezultate bune spre foarte bune ale camerei foto și video, neașteptat de bine și în situațiile low-light;
- autonomie excelentă.
CONTRA
- display-ul 2K ar fi fost o adiție importantă.