Televizor Sony 55XE9005 – review

29/05/2017

La început de martie am avut ocazia de a participa la un eveniment Sony, unde ne-au fost prezentate noutățile pentru 2017 pe partea audio-video. Acolo, capul de afiș a fost ținut de noua gamă de televizoare, printre care s-a aflat și modelul ajuns la test.

Review-ul de azi se referă la Sony 55XE9005, televizor din seria XE90, una dintre cele de la vârf, chiar dacă nu din zona flagship. Acolo sunt poziționate gama A1, cu panel OLED și seriile XE93 și XE94, care folosesc cel mai nou procesor de imagine – X1 Extreme.

Sony 55XE9005 a rămas cu procesorul de imagine X1, dezvoltat încă de la generația trecută, și rămâne să vedem în continuare cum se descurcă acesta în redarea imaginilor, dar și care este experiența în utilizare oferită de sistemul de operare.

Specificații pentru Sony 55XE9005

Specificatii Sony 55XE9005

Design

În cutia de retail, deși noi am primit un sample de test, veiți primi televizorul, cele două picioare și un ”capac” ce le unește, patru șuruburi, telecomanda cu baterii potrivite, cablu de alimentare și adaptor de mari dimensiuni, o bridă pentru managementul cablurilor, un manual foarte generos dimensionat plus alte câteva hârtii cu diferite informații.

Pentru a monta cele două picioare pe care va sta televizorul dacă va fi așezat pe o masă ai nevoie de o șurubelniță cu cap stea. Picioarele nu pot fi introduse unul în locul celuilalt, iar după ce le-ai așezat corespunzător trebuie să strângi câte două șuruburi pentru fiecare.

Apoi, după ce ai poziționat televizorul unde îți dorești mai trebuie să montezi un accesoriu ce acoperă ambele picioare, unindu-le. Practic, creează impresia unui stand de mari dimensiuni în locul celor două suporturi.

Foarte interesant este că prin cele două picioare poți trage cablurile ce intră în televizor pentru a nu mai fi vizibile. Le poți lega laolaltă cu ajutorul bridei din pachet, iar apoi le direcționezi prin oricare dintre cele două picioare către priză, alte echipamente etc. Foarte bună această idee, întrucât astfel ai parte de un aspect curat, de un design ce nu este știrbit de fire inestetice.

În rest, aș menționa lateralele subțiri, fabricate din metal, logo-ul Sony din centrul marginii de jos, ce este iluminat și… cam atât. Ce ar mai fi de spus legat de un televizor la capitolul design?!

Ecran și sunet

Gata, am ajuns deja la partea importantă. Sony 55XE9005 este un model de televizor pregătit de către compania niponă pentru 2017, așa că vom găsi ultimele tehnologii de procesare a imaginii. Nu chiar pe cele mai puternice, fiindcă modelul analizat acum nu face parte din zona vârf de gamă, dar este pe aproape.

Cele mai importante aspecte de reținut sunt rezoluția 4K UHD și compatibilitatea HDR. Pentru a putea analiza, îmbunătăți și mai apoi reda culori, iluminare și rezoluție cât mai bine optimizate, Sony 55XE9005 folosește procesorul de imagine 4K HDR X1.

Panelul este unul de tip TRILUMINOS, iar dintre algoritmii de procesare a imaginii merită menționate remasterizea HDR bazată pe obiect, tehnologia Super Bit Mapping 4K HDR și X-tended Dynamic Range PRO. Aceasta din urmă promite să îmbunătățească imaginile HDR și non-HDR prin reglarea nivelului de iluminare din spate pe zone diferite ale ecranului. Se încearcă reglarea locală a unei anumite zone a ecranului pentru a se putea obține o gamă dinamică mult extinsă.

Acum să încercăm să vedem dacă toate aceste tehnologii chiar funcționează în realitate.

Pot spune încă de la început că da, chiar dacă nu totul este chiar perfect. Odată activate funcțiile de optimizare a imaginii din setările televizorului vei observa diferențe. Însă nu atât de mari, fiindcă panelul lui Sony 55XE9005 este unul de cea mai bună calitate și oferă nativ culori intense, contrast extrem de ridicat, cu un negru adânc, și luminozitate mare.

În funcție de preferințe, poți alege dintre modurile presetate oferite de Sony 55XE9005, dintre care amintesc Vivid, Standard, Cinema, Cinema Pro, Home, Sports, Animation, Game ș.a. Fiecare dintre acestea încearcă să ofere cea mai bună imagine pentru un anumit tip de conținut. Aș spune că în fiecare dintre cazuri exagerează ușor prin intensificarea anumitor aspecte, însă poate chiar există utilizatori care apreciează ceva mai mult dramatism.

Am ales să încerc a găsi cele mai bune setări pentru a analiza culorile cât mai exact. Asta o poți face în modul Custom de reglare, unde ai la îndemână foarte multe opțiuni, de la banalele culoare, contrast, luminozitate și până la reglări fine, de detaliu, cum ar fi temperatura de culoare, Hue sau reglare pe fiecare culoare principală. După muncă asiduă poți ajunge a scoate tot ce poate acest ecran.

Mult mai ușor este cu un echipament dedicat. Am folosit un colorimetru Spyder 4 Elite cu televizorul legat la laptop pentru a calibra corect culorile, însă apoi acest profil nu rămâne salvat decât în sistemul de operare al PC-ului, așadar nu poți folosi aceste setări de imagine și pentru a viziona programele favorite de la TV. Chiar și așa, îți poți face o idee cum să reglezi totul spre a obține cele mai naturale culori. Iar Sony 55XE9005 poate reda fidel fiecare spectru.

Cât despre funcția de upscaling voi spune că își face treaba bine, însă nu intervine chiar atât de evident. Adică nu vei avea parte de conținut UHD dintr-un banal SD. Canalele HD sunt cel mai bine redate prin upscaling, nu apar artefacte sau tranziții deranjante. Foarte rar și în condiții de contrast puternic mai există ușoare fenomene de ghosting ușor, dar nimic cu adevărat deranjant.

Mi s-a părut destul de eficient modul de îmbunătățire a conținutului non-HDR. Algoritmii de procesare a imaginii analizează destul de bine scena și iluminează ceva mai intens acele zone întunecate ale ecranului sau invers. Nu înseamnă neapărat că vei descoperi toate detaliile din zonele sub sau supra expuse, dar ceva îmbunătățiri pot să afirm că există.

În concluzie, Sony 55XE9005 folosește un panel de foarte bună calitate, unul ce beneficiază de aportul tehnologiei TRILUMINOS, procesorul de imagine este puternic, iar algoritmii de analiză și procesare sunt bine optimizați. Nu spun că avem parte de perfecțiune, însă consider că pentru gama sa de preț Sony 55XE9005 oferă suficient din direcția imaginii.

Galerie cu meniul de setări pentru imagine și sunet de pe Sony 55XE9005:

Nu aceleași păreri le am și despre sunet. Cu 20W putere maximă (2 x 10W), difuzoarele lui Sony 55XE9005 nu sunt cele mai puternice și deci nu reușesc să impresioneze în ceea ce privește intensitatea maximă. Volumul crește bine până pe la 50-60%, iar de acolo nu mai sesizezi mari diferențe până urci la volum maxim, unde apar și distorsiuni destul de pronunțate.

Dar asta nu ar fi marea problemă, ci calitatea sunetului. Nu avem pic de bass. Știu, televizoarele nu prea aduc așa ceva, dar în cazul lui Sony 55XE9005 speram măcar la puține frecvențe joase. Nimic însă.

Nici mediile nu sunt cel mai fidel redate, cu toate că nu pot să spun că vocea umană are foarte mult de suferit. Știrile sau comentariile din sport le înțelegi fără dificultate, dar cam atât, nimic impresionant.

Despre înalte: nu sunt deloc cristaline, nu reușesc să-ți gâdile urechea.

Ce să mai, lângă Sony 55XE9005 ai nevoie neapărat de un sistem de sunet care lucreze cel puțin la același nivel la care primești imaginea. Altfel, nu ai cum să obții o experiență audio-video de calitate.   

Hardware, sistem de operare și aplicații

Trecem la zona de smart TV. Despre Sony 55XE9005 nu știu decât că beneficiază de o memorie internă de 16 GB din care mai ocupă ceva și sistemul de operare și aplicațiile preinstalate. Nu am găsit informații legate de procesorul intergrat și nici despre cantitatea de memorie RAM. Cel mai probabil este vorba despre un procesor quad-core și de 1 GB de RAM, însă nu-i nimic sigur.

Mult mai important decât specificațiile hardware este cum se comportă Sony 55XE9005. Cu Android 6.0 Marshmallow peste care este aplicată interfața Android TV, acest televizor se mișcă, să zicem, decent. Nu reușește să fie cel mai sprinten și ocazional apare un lag destul de evident. Preluarea unor comenzi durează uneori și mai bine de 2 secunde, ceea ce deranjează și chiar încurcă, în sensul că poți crede că trebuie să dai din nou o comandă pentru ca mai apoi să vezi că deja fusese preluată și n-ai făcut decât să o dublezi și eventual să treci mai departe.

Iar chestia asta se întâmplă chiar și atunci când schimbăm programele. Vrei să mergi un post mai departe și ajungi să treci și peste 3 fiindcă nu știi dacă televizorul a preluat comanda din prima. Destul de supărător acest comportament.

La fel se întâmplă și prin unele aplicații, chiar și pe YouTube.

Cel mai probabil Sony lucrează în a remedia multe dintre bug-uri, fiindcă pe parcursul celor două săptămâni de test am primit două actualizări de software:

Nu s-a remediat mare lucru deocamdată, dar putem spera ca într-un final să se facă ceva cu lag-ul evident ce apare uneori.

Galerie de screenshots cu meniul Android TV de pe Sony 55XE9005:

Din puct de vedere al aplicațiilor preinstalate, pe Sony 55XE9005 nu sunt extrem de multe. Este foarte bine așa, fiindcă în Google Play Store găsești destule compatibile cu Android TV și poți face o selecție cu exact acelea care te interesează.

Dintre cele cu care vine deja Sony 55XE9005, menționez: Netflix, Amazon Video, FilmBox Live, Toon Googles, MUBI, Berliner Philarmoniker, Sony Select, Google Play Store, YouTube, Google Play Store, Google Play Music, Google Play Games, Programme Guide, Recorded Title List, Video, Music, Album, Internet Browser Opera, Photo Sharing Plus, Screen Mirroring, Asphalt Nitro.

Apropo de această ultimă aplicație, de fapt joc. Asphalt Nitro a fost preinstalat pe Sony 55XE9005, dar cred că este un pic mai mult decât putea duce. Nu rulează chiar greoi, însă există momente în care apar limitări, chiar lag. Nici detaliile nu sunt la nivel maxim, așa că poate era mai bine dacă Sony alegea un joc nu atât de pretențios ca cerințe hardware.

Ca să duc și mai departe solicitările, am instalat Real Racing 3, un joc complex, cu grafică asemena. Nu a fost o surpriză faptul că nu l-am putut juca. Totul se derulează cu încetinitorul, cu mare lag, chiar și sunetul este sacadat.  

Aplicațiile preinstalate pe Sony 55XE9005:

Conectivitate

Pe partea de conectivitate Sony 55XE9005 aduce un element, aș spune, indispensabil în 2017. Vorbesc despre standardul ac pe Wi-Fi, care va garanta obținerea unor viteze la internet suficiente pentru redarea conținutului 4K HDR.

Pe lângă asta avem și Bluetooth 4.1, pentru a conecta un game pad sau niște boxe externe.

În contact direct ne putem lega la televizor prin 4 porturi HDMI, 1 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, intrare component, ethernet, ieșire audio digitală, intrare audio L/R, jack de 3.5 mm. Desigur avem și intrarea pentru cablu și două intrări satelit.

Conexiunile sunt amplasate pe spatele televizorului, către partea din dreapta, dispuse în două zone. Unele sunt accesibile din lateral, altele direct din spate. Mufa de alimentare se află undeva mai spre stânga.

Telecomandă

Telecomanda ce vine standard în pachetul lui Sony 55XE9005 este una ce pare clasică. Doar prezența butoanelor dedicate accesului direct către Netflix și Google Play Store trădează existența unor funcții smart.

Mi-ar fi plăcut o tastatură qwerty sau chiar zonă touch pad, eventual un air mouse, de ce nu. Doar cu această telecomandă este destul de greu să navighezi pe internet prin inetermediul browserului preinstalat sau chiar prin sistemul Android TV.

Măcar avem microfon integrat direct pe tastatură, așa că aplicațiile ce permit căutare vocală sunt mult mai ușor de operat. Apeși butonul dedicat și rostești cuvintele cheie. Aproape instant acestea sunt afișate în caseta de search și de acolo totul devine mai simplu.

Dimensiunile telecomenzii sunt normale, la fel și greutatea. Pentru a avea acces la baterie se desface tot spatele, acesta reprezentând capacul.

Preț

Sony 55XE9005 – 7.999 de lei pe eMAG. La data publicării review-ului eMAG oferă cadou un Soundbar Sony HTRT3, cu putere de 600W și conectivitate Bluetooth și NFC. Valoarea acestuia este de 1.050 de lei.

Concluzii

Fiind un model nou lansat pe piața, Sony 55XE9005 pare ceva cam scump. Și poate că este într-adevăr, dar vorbim despre un televizor ce încorporează tot ce are mai bun de oferit Sony pe partea de imagine în această zonă de preț. Cu sunetul a dat greș, dar măcar observăm că la acest moment primim un sistem de sunet cadou, așa că putem trece peste asta atât timp cât promoția durează.

Ce ar mai fi  de spus? Sper că am acoperit destul de multe în decursul materialului așa că nu îmi mai rămâne decât să înșirui cele mai importante puncte pro și contra pentru Sony 55XE9005:

PRO

  • imagine de bună calitate, culori intense, contrast înalt;
  • funcțiile de optimizare a imaginii funcționează corect și chiar reușesc să aducă îmbunătățiri;
  • prin picioarele pe care se spijină televizorul poți ascunde cablurile ce vin din spate;
  • sistemul de operare Android TV oferă foarte multe aplicații în magazinul Play Store și este bine conceput pentru televizor.

CONTRA

  • sunet slab calitativ;
  • lag evident nu doar prin sistemul de operare, ci și la schimbarea canalelor, când uneori durează și mai mult de 2-3 secunde să treci la următorul program.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.