Nokia 3 – review

26/07/2017

Mă gândeam ca în introducerea acestui review să fac o scurtă istorie a brandului Nokia, dar apoi mi-am dat seama că mai toată lumea știe deja povestea.

Spun pe scurt că în acest moment compania finlandeză HMD Global deține dreptul de a utiliza numele Nokia pe telefoanele mobile produse. Cum se vor descurca cei de la HMD Global în a profita la maximum de renumele Nokia, vom vedea în timp, căci deocamdată avem parte abia de prima generație de telefoane produse sub acest parteneriat.

Nokia 3 reprezintă pentru moment smartphone-ul entry level al companiei. Pentru a nu mai lungi inutil recenzia, eu zic să trecem la ceea ce contează cu adevărat. Prima oară vedem caracteristicile principale.

Specificații pentru Nokia 3:

Specificatii Nokia 3

Design

Pe Nokia 3 l-am primit în cutia de retail, în care am mai găsit pe lângă smartphone și încărcătorul, cablul microUSB – USB 2.0, căști cu microfon, agrafă pentru accesarea sloturilor sim și microSD, ghid de pornire și certificat de garanție.

Nokia 3 este un smartphone cu carcasă de tip unibody, ce se laudă cu o margine metalică. Aceasta contribuie în mod clar la rigidizarea corpului telefonului și conferă în același timp senzația unui produs de calitate.

Spatele este din plastic, unul mat și destul de plăcut la atingere. Alături de dimensiunile și greutatea mică, Nokia 3 oferă un grip bun. Nu am simțit niciodată că sunt șanse mari de a-l scăpa din mână. Nu înțeleg de ce producătorul a ales soluția mai complicată, din punctul meu de vedere, de a-i oferi lui Nokia 3 o carcasă unibody în loc să facă spatele detașabil. Astfel nu mai era nevoie de agrafă spre a accesa sloturile sim și pe cel pentru card microSD și, în plus, bateria putea fi una detașabilă.

În schimb, avem un capac spate fix, care nici măcar nu este perfect așezat pe restul elementelor. În sensul că la unele colțuri spațiul este mai mare decât în altele, iar centrul capacului de plastic nu este lipit de elementele de sub el. Poate fi apăsat ușor și va flexa, iar dacă este lovit cu unghia va scoate un sunet specific, a gol. Măcar de era vorba de un capac detașabil, atunci erau scuze în acest sens.

În fine, una peste alta, Nokia 3 nu este nici pe departe un smartphone fabricat prost. În niciun caz. Ba chiar se simte foarte plăcut în mână și doar la o analiză exigentă vei descoperi micile imperfecțiuni despre care am vorbit mai sus.

Pe partea frontală vedem deasupra ecranului, în colțul din dreapta, logo-ul Nokia, iar sub ecran găsim cele trei butoane capacitive cu rol de Înapoi, Ieșire pe ecranul de start și Aplicații recente (de la stânga la dreapta). Aceste butoane nu sunt iluminate din spate și sunt greu de văzut chiar și în timpul zilei. După câteva ore de utilizare le vei găsi instinctiv, deci nu pot considera asta o mare problemă.

Spatele este simplu, în centru regăsim logoul Nokia, iar deasupra acestuia vedem lentilele camerei principale și led flash-ul. Din păcate, în cele 3 săptămâni cât am testat telefonul, și-au făcut apariția mici zgârieturi atât pe capacul spate, cât și pe plasticul transparent ce acoperă zona camerei principale și a led flash-ului. Vorbesc despre zgârieturi superficiale, abia sesizabile, însă nici telefonul nu a fost utilizat în mod impropriu, ba chiar am fost destul de atent cu el.

Așadar, Nokia 3, având în vedere că este deocamdată modelul entry level al companiei, s-a prezentat suficient de bine la analiza designului. Cu mici scăpări, însă unele care pe mine nu m-ar da înapoi, mai ales când mă gândesc la costul de comercializare.

Cu siguranță Nokia 3 este în fața multor competitori din aceeași zonă de preț, cum, de altfel, mai există și alții ce se prezintă un pic mai bine. Contează până la urmă întreg pachetul și experiența de utilizare și nu doar designul, cu construcția, finisările și materialele aferente.

Ecran și sunet

Trecem la ecran, care este unul ce măsoară 5 inch. La aceasta diagonală Nokia 3 a optat pentru o rezoluție HD 1280 x 720 pixeli, de unde rezultă o densitate a pixelilor de circa 293 ppi. Mai mult decât suficient în toate situațiile, după cum am descoperit. Foarte bine conturate toate imaginile și textele, nici nu aș vedea de ce ar fi fost nevoie de o rezoluție mai mare.

Trecem la luminozitatea display-ului. La intensitate maximă nu există niciun fel de probleme chiar și în bătaia directă a razelor solare. Nokia anunță că ecranul este unul polarizat, ceea ce înseană că reflexiile sunt mult reduse. Într-adevăr deloc deranjante în utilizarea de zi cu zi.

Culorile sunt plăcute, naturale, chiar dacă unora s-ar putea să le placă ceva mai vivide, mai saturate. Eu zic că este bine exact așa cum sunt, dar preferințele nu se discută. Contrastul este bun, deși nu aș spune că ecranul excelează în această direcție, în timp ce unghiurile de vizualizare sunt foarte largi și nu se pierde nimic din calitatea imaginii la nicio extremă.

Ecranul lui Nokia 3 este clar unul dintre punctele pro ale dispozitivului.

Sunetul extern este redat de Nokia 3 prin difuzorul poziționat pe laterala de jos, în stânga portului microUSB. Prin cele două fante nu iese un sunet tocmai de lăudat, dar putem spune că-și face treaba. Nimic impresionant, niciun pic de bass, conturare slabă a celorlalte frecvențe, iar volumul maxim putea fi și el ceva mai ridicat. Nu vei rata apeluri din cauza lui și este bine că nu distorsionează nici măcar la intensitate maximă.

Căștile cu care Nokia 3 vine la pachet nu sunt de tip in-ear și nici firul nu este unul plat, mai greu de încurcat. Acestea nu-ți oferă deloc o calitate bună a sunetului, frecvențele joase lipsesc, iar volumul maxim este prea slab. Căștile din pachet le văd utilizabile doar pe post de hands-free, pentru muzică trebuie neapărat să alegeți altele mai performante.

Atunci când o veți face, prin jack-ul de 3.5 mm veți primi un sunet bun. Toate frecvențele sunt la locul lor, bass-ul este bine dozat, iar volumul maxim se ridică acum la un nivel suficient.

Hardware, sistem de operare și aplicații

În calitatea sa de model aflat la baza gamei, Nokia 3 nu avea cum să integreze un ansamblu hardware performant. Smartphone-ul se bazează pe un chipset MediaTek MT6737 cu procesor quad-core ce lucrează la o frecvență maximă de 1.3 GHz. Pe partea grafică este ajutat de un GPU Mali-T720 MP1.

Memoria RAM este de 2 GB, iar spațiul intern de stocare este de 16 GB, dintre care disponibili utilizatorului sunt doar 9.77 GB. Putem extinde această memorie prin intermediul unui card microSD de până la 128 GB ce este găzduit într-un slot propriu, pe care nu este nevoit să-l părăsească în cazul în care telefonul va fi folosit în mod dual sim.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu date hardware despre Nokia 3:

Tot acest ansamblu hardware nu pare că poate oferi o experiență de utilizare prea plăcută. Nimic mai fals, căci Nokia 3 reușește să ruleze sistemul de operare Android 7.0 Nougat într-un mod fluid. Nu chiar tot timpul, căci mai există și timpi morți, când telefonul pare că-și trage sufletul. Lag există deci, doar că nu este deranjant și apare doar în situațiile solicitante.

Aplicațiile complexe cer un timp de încărcare mai lung, iar jocurile cu grafică elaborată pot fi rulate decent, însă fără pretenții. Detaliile sunt la un nivel mediu și mai pot apărea mici ezitări în preluarea comenzilor. Așadar nu te gândi la Nokia 3 ca la o consolă pentru toate jocurile din Google Play Store.

Sistemul de operare reușește să ofere o experiență plăcută tocmai din cauza faptului că este lăsat exact așa cum l-au creat cei de la Google. Nimic nu diferă față de un Android 7.0 Nougat nativ. Și, mai presus de toate acestea, nu avem nici bloatware. Absolut nimic în plus față de aplicațiile de la Google. Bine, există totuși Asistență, care include și un chestionar de feedback ce apare pe ecran după circa 2 săptămâni de utilizare și care cere detalii despre gradul de satisfacție al clientului vis-a-vis de noul său telefon Nokia:

Fiind atât de puține aplicații preinstalate pe Nokia 3 am ales să le înșirui pe toate: Agendă, Asistență, Calculator, Calendar, Cameră foto, Cărți Play, Ceas, Chioșc Play, Chrome, Descărcări, Drive, Duo, Gmail, Imagini de fundal, Jocuri Play, Keep, Magazin Play, Messages, Muzică Play, Radio FM, Setări, Telefon, YouTube. Atât!

Galerie cu capturi de ecran din meniul lui Nokia 3:

Performanță

Nokia 3 a trecut și prin câteva teste de benchmark. Rezultatele relevă performanțe modeste, însă asta nu înseamnă neapărat o experiență de utilizare asemenea, după cum am explicat deja ceva mai sus. Tabelul următor cuprinde toate rezultatele testelor de benchmark la care a fost supus Nokia 3:

Tabel teste benchmark Nokia 3

Conectivitate

Exemplarul Nokia 3 pe care l-am primit noi la test este unul de tip dual-sim. Acesta acceptă două cartele nano sim în sloturi dedicate, distincte față de cel care poate primi un card de memorie de tip microSD.

Smartphone-ul știe toate frecvențele 4G LTE folosite de către toți operatorii de telefonie mobilă din țara noastră. Vitezele maxime în 4G sunt de 150 Mbps în donwload, respectiv 50 Mbps la upload. Nokia 3 știe și VoLTE, adică poate accepta apeluri și pe 4G LTE, asta dacă operatorul de telefonie mobilă oferă așa ceva.

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n, dual band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0 cu A2DP, NFC, GPS cu A-GPS și radio FM cu RDS.

Portul microUSB este amplasat pe laterala de jos, jack-ul de 3.5 mm este poziționat sus, iar sloturile celor două cartele sim și cel al cardului microSD sunt pe marginea din stânga. Butonul power și cele pentru reglarea volumului sunt pe laterala din dreapta, așezate un pic cam prea sus și deci ceva mai greu de găsit.

Niciunul dintre elementele de conectivitate nu mi-a creat probleme, toate au funcționat și și-au făcut treaba așa cum trebuie. În apelurile de voce Nokia 3 se descurcă foarte bine, vocea interlocutorului se aude clar și suficient de intens. Semnalul GSM este bine recepționat și stabil.

Cameră foto și video

În cazul camerei principale, dezvoltatorii lui Nokia 3 nu au găsit de cuviință să supra liciteze. S-au oprit la un senzor de 8 Megapixeli, cu dimenisune a pixelului de 1.12 micrometri. Deschiderea diafragmei este f/2.0. Surprinzător sau nu, același senzor este folosit și pentru camera frontală, căci vedem fix aceleași specificații trecute și în dreptul său. Inclusiv autofocus găsim la camera secundară, un lucru mai puțin obișnuit la un smartphone entry level.

Unul dintre elementele care displace în cazul celor două camere de pe Nokia 3 este dat de rezoluția maximă de filmare. În ambele cazuri este vorba despre clipuri video 720p cu  rezoluție 1280 x 720 pixeli.

Interfața aplicației camerei foto este simplă, aerisită și nu va pune probleme de acomodare niciunui utilizator. În doar câteva minute te vei obișnui cu amplasarea fiecărei comenzi și vei găsi setările ușor de accesat.

Capturi de ecran din aplicația camerei foto de pe Nokia 3:

Calitatea instantaneelor captate cu Nokia este de un nivel satisfăcător. Asta dacă nu uităm niciun moment în ce ligă joacă acest smartphone. În lumină suficientă primim detalii convingătoare (atât cât se poate de la un senzor de 8 Megapixeli), culori ceva cam palide și un contrast decent. Gama dinamică nu este deloc punctul forte al senzorului, însă per total pozele captate în lumină bună cu Nokia 3 sunt satisfăcătoare.

În lumină slabă apare un zgomot de imagine pronunțat, iar autofocusul durează mult mai mult. Uneori mai dă și rateuri. Aș spune că în low light senzorul principal de pe Nokia 3 dezamăgește.

Clipurile video sunt de o calitate slabă. Rezoluția 720p nu are cum să ofere prea multe detalii, culorile sunt șterse, contrastul slab, gama dinamică la pământ, iar autofocusul lucrează greoi și vânează mai mereu punctul de focus, chiar și când nu mișcăm dispozitivul. Formatul de înregistrare 3GP nu are cum să fie nici el de lăudat.

Pe de altă parte, camera frontală generează rezultate bune. Asta dacă ne amintim mereu cât costă Nokia 3. Pentru prețul său, acest smartphone reușește să ofere autofocus pentru camera frontală de 8 Megapixeli, iar asta se vede în calitatea pozelor captate.

Galerie de fotografii realizate cu Nokia 3 (primele 7 sunt realizate cu camera frontală):

Autonomie

Autonomie baterie Nokia 3

Sub carcasa unibody, Nokia 3 a primit o baterie cu capacitatea de 2630 mAh. Aceasta reușește să ofere o autonomie suficientă, chiar și în condiții medii spre intense de utilizare nu este greu să prinzi o zi de dimineața până seara.

Procesorul MediaTek MT6737 nu este el performant, dar reușește să fie unul extrem de frugal. Cu luminozitatea ecranului pe Auto sau setată în jur de 50% (suficient mai mereu) Nokia 3 folosit în sarcini uzuale poate depăși o zi și jumătate de autonomie.

În testul specific Gadget.ro, când rulăm continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul nostru de YouTube, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Nokia 3 a descărcat o baterie plină până la 9% din capacitate în 5 ore și 50 de minute. Puteți prinde mult mai mult de atât dacă nu aveți mereu luminozitatea setată la 100%.

Preț

Nokia 3 – 649 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Sunt destul de sigur că Nokia 3 va avea succes în ceea ce privește vânzările. De ce? Fiindcă la circa 600 de lei îți poți cumpăra un smartphone de la o companie ce încă stârnește interes, chiar și după mulți ani în care nu a reușit să iasă în evidență așa cum o făcea altădată.

Și încă un motiv care stă la baza afirmației mele: Nokia 3 este deja disponibil în oferta operatorilor Orange și Vodafone. Asta înseamnă că poți prinde prețuri cu adevărat tentante la abonament, mai ales dacă reușești să fii un bun negociator în relația cu operatorul.

Până la urmă, în zona asta de preț unde se bate mementan Nokia 3 nu sunt alternative cu mult mai bune. Nu spun că nu găsim hardware mai performant, doar că nu acesta este cel care contează mereu.

În cazul Nokia 3 avem prezență oficială în țara noastră, telefonul vine cu Android nativ, fără pic de bloatware, rulează decent, aduce un ecran bun și se simte foarte bine în mână, chiar dacă nu este cel mai bine construit ori cu cele mai fine materiale.

Iar dacă Nokia, prin HMD Global, se va ține de promisiune și va oferi un bun suport software, cu upgrade și către viitoarele ediții Android, atunci cu siguranță nu ai ce să alegi mai bun în zona asta de preț. Sunt un pic sceptic în ceea ce privește suportul software promis pentru Nokia 3, însă sper să mă înșel.

Iată la final, așa cum v-am obișnuit de fiecare dată, principalele plusuri și minusuri și pentru Nokia 3:

PRO

  • ecran de foarte bună calitate;
  • sistem de operare ce rulează mai mereu fluent, Android în stadiu nativ fără pic de bloatware;
  • poze bune oferite de camera frontală de 8 Megapixeli, care dispune și de sistem de autofocus;
  • autonomie suficientă, o zi de dimineața până seara nu este greu de atins;
  • slot dedicat pentru card microSD de până la 128 GB;
  • raport bun între preț și experiența de utilizare.

CONTRA

  • camera principală nu se descurcă deloc bine în lumină slabă, iar rezoluția maximă a clipurilor video este doar una HD 720p;
  • căștile oferite în pachet sunt de slabă calitate, nu sunt deloc recomandate pentru muzică, în cel mai bun caz le poți folosi drept hands-free;
  • fără a-l numi prost fabricat, telefonul putea beneficia de mai multă atenție în zona capacului spate – nu este perfect aliniat cu toate colțurile, nu este lipit de elementele interioare pe care le acoperă și în centru sună a gol când este lovit ușor, iar plasticul transparent ce acoperă camera principală se zgârie mult prea repede.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.