Amplificator wireless pentru căști Creative Sound Blaster E3 – review

28/12/2017

O pereche bună de căști nu este suficientă pentru un audiofil ori fie și pentru un utilizator pretențios pe partea audio. Degeaba investești sume considerabile în căști dacă sursa de redare nu se ridică la nivelul acestora.

Aici poate interveni un amplificator dedicat căștilor, care, de cele mai multe ori, aduce la pachet și un DAC (Digital to Analog Converter) intern de bună calitate.

Un astfel de produs vă prezint azi, de la o companie cu multă, extrem de multă, experiență în spate. Creative Sound Blaster E3 se adresează în special celor ce caută o înaltă calitate audio și o amplificare a semnalului venit de la dispozitive mobile. Vom descoperi pe parcurs tot ce oferă acest gadget, deocamdată vedem principalele caracteristici.

Specificații pentru Creative Sound Blaster E3

  • Amplificator intern de până la 600 ohm;
  • Signal-to-Noise Ratio (SNR) – 112 dB;
  • Fidelitate audio – până la 24-bit / 96 kHz;
  • Conectivitate: Bluetooth, NFC, ieșire căști pe jack de 3.5 mm, ieșire căști / intrare microfon pe jack de 3.5 mm, intrare audio pe jack de 3.5 mm, port microUSB;
  • Microfon intern;
  • Acumulator intern cu autonomie de până la 8 ore în mod Bluetooth sau până la 17 ore în modul cu fir;
  • Tehnologii audio: SBX Pro Studio, CrystalVoice, Scout Mode;
  • Dimensiuni: 60.5 x 45 x 23 mm;
  • Greutate: 44 grame.

Design

 

Cutia în care vine Creative Sound Blaster E3 este compactă, iar în ea mai găsim, pe lângă amplificatorul wireless, și un cablu jack 3.5 mm – jack 3.5 mm, cablu microUSB – USB 2.0, cablu OTG, câteva pliante cu informații de utilizare și certificatul de garanție.

Fiind un dispozitiv mobil, în primul rând creat spre a fi purtat de utilizator oriunde are nevoie, Creative Sound Blaster E3 are dimensiuni reduse și o greutate asemenea. Cu doar 44 de grame și puțin peste 6 centimetri pe cea mai lungă latură, nu-l vei simți în buzunar.

Privit de sus, vedem logo-ul Sound Blaster și tag-ul NFC, precum și grila în spatele căreia se află microfonul integrat.

Pe cele două latelare mai lungi avem butoanele de control, cu Power și Play pe o latură, între care avem un LED ce oferă informații legate de modul de lucru, și Volum + / – și Next / Previous pe cealaltă. Sunt 6 butoane în total.

Pe lateralele scurte, avem de o parte intrarea audio prin jack de 3.5 mm alături de portul microUSB, iar pe cealaltă două ieșiri de căști.

În fine, pe spatele dispozitivului găsim o clemă de prindere, ce permite o fixare bună a dispozitivului la curea și oriunde altundeva te mai poți folosi de ea.

Creative Sound Blaster E3 este fabricat la exterior aproape complet din plastic. Mare parte este mat, ușor rugos, dar avem și porțiuni lucioase. Construcția, ca de altfel și materialele, lasă o impresie plăcută, chiar dacă nu ne duce cu gândul la un produs premium. Unul corect, cu siguranță.

Utilizare

Pentru a porni dispozitivul este necesar să apăsăm pentru o secundă butonul Power. Atunci se va aprinde LED-ul în culoare albă. Dacă apăsăm acest buton pentru 2 secunde, atunci vom trece în modul de împerechere Bluetooth, când Creative Sound Blaster E3 devine vizibil pentru alte dispozitive compatibile. Pentru a opri amplificatorul este nevoie să ținem apăsat butonul Power pentru 4 secunde.

Foarte simplu este să împerechezi gadgetul cu altele compatibile prin conectivitatea NFC. Doar atingi în dreptul tag-ului și gata, totul în mai puțin de 2 – 3 secunde.

Creative Sound Blaster E3 îți transformă într-o oarecare măsură căștile cu fir în unele wireless atunci când folosești dispozitivul prin conectivitate Bluetooth. Împerechezi amplificatorul cu telefonul, tableta ori alt gadget ce dispune de Bluetooth, introduci jack-ul căștilor în device și gata.

Desigur, pe Creative Sound Blaster E3 îl poți folosi și prin conexiune cu cablu. Pentru asta ai două opțiuni: intrarea audio Line-In pe jack de 3.5 mm ori portul microUSB. Despre prima nu cred că este nevoie să dau prea multe detalii. Prin portul microUSB, Creative Sound Blaster E3 se poate conecta la PC ori Mac, fiind recunoscut imediat și cu driverele instalate automat pe sisteme ce rulează de la Windows Vista ori Mac OS X 10.6.8 în sus. Apoi Creative Sound Blaster E3 devine placa de sunet standard a sistemului, până în momentul în care este deconectată.

Folosind cablul OTG din pachet, poți conecta Creative Sound Blaster E3 și la un alt dispozitiv mobil cu port microUSB, asta dacă nu vrei să folosești conexiunea Bluetooth ori jack-ul de intrare sunet.

În oricare dintre modurile de folosire, butonele de pe amplificator sunt complet funcționale, îndeplinindu-și rolul fără probleme.

Poți transforma Creative Sound Blaster E3 într-un receptor cu Bluetooth și pentru sistemul de sunet de acasă, nu doar pentru căști. Astfel, conectezi sistemul tău de sunet în unul din jack-urile de ieșire sunet și redai fără a fi nevoie de cablu melodiile preferate din telefon ori tabletă.

Microfonul integrat în dispozitiv este și el funcțional în orice situație. Când Creative Sound Blaster E3 este legat la sursă prin intrarea de 3.5 mm, jack-ul trebuie să fie cel din pachet ori asemenea, adică unul de tip combo care să suporte atât căști, cât și microfon.

Când folosim Creative Sound Blaster E3 legat prin cablu USB la PC, atunci se activează și funcția CrystalVoice pentru microfonul integrat. Asta înseamnă o claritate mai bună a vocii, prin eliminarea digitală a zgomotelor de fond.

Calitate Audio

Un amplificator precum Creative Sound Blaster E3 va fi cumpărat în special de către cei care dețin căști ce funcționează la impedanță mare. Pentru tot ce este peste circa 50 ohm eu recomand un amplificator de căști. Dacă îți dorești și unul wireless, cu Bluetooth, atunci Creative Sound Blaster E3 s-ar putea să fie alegerea optimă.

Volumul maxim oferit prin intermediul acestui amplificator este net superior oricărui pe care l-am primit. Mă refer atât la ceea ce primești din orice model de smartphone ori tabletă, cât și din placa de bază a unui PC ori laptop. Diferența este sesizabilă indiferent de modelul de căști pe care l-am testat.

Deci, dacă ai impresia că perechea de căști petru care ai plătit o sumă considerabliă nu sună cum trebuie, atunci ar trebui să încerci un amplificator de căști precum Creative Sound Blaster E3 înainte de a returna căștile.

În ceea ce privește calitatea oferită la ieșire de Creative Sound Blaster E3, mă declar mulțumit. Chiar dacă aici diferența se face în primul rând din calitatea fișierului ce rulează în playlist, tot nu ai cum să nu sesizezi îmbunătățiri. În cazul în care smartphone-ul ori PC-ul îți oferă deja o calitate bună, atunci diferențele nu vor fi majore, totuși eu consider că sunt perceptibile, mai ales pentru un pasionat audio.

Am testat Creative Sound Blaster E3 conectat la placa de bază a PC-ului și la smartphone-urile Sony Xperia XZ și Xiaomi Redmi 3. Diferențe mari am constatat în cazul PC-ului și al telefonului Xiaomi și nu atât de mari de la Xperia XZ, care integrează deja un DAC de foarte bună calitate. Am sesizat însă și aici o diferență majoră în ceea ce privește nivelul volumului maxim, mult mai ridicat când căștile erau legate la Creative Sound Blaster E3, normal fiindcă vorbim despre un amplificator ce urcă până la 600 ohm.

Modelele de căști cu care am testat amplificatorul au fost Audio-Technica ATH-TAD400, Sony MDR-XB950BT și HyperX Cloud Alpha. Cu fiecare dintre ele îmbunătățirile au fost ușor de remarcat, cel mai pregnant pentru Audio-Technica, apoi la HyperX și ultima dată în cazul celor Sony.

Repet încă o dată: nu te vei bucura de tot ce poate oferi un dispozitiv precum Creative Sound Blaster E3 dacă rulezi fișiere MP3 codate la o calitate mică. Este nevoie de fișiere lossless pentru a fi încântat de cei 112 dB SNR și de fidelitatea de până la 24-bit / 96 kHz.

Autonomie

Creative Sound Blaster E3 încorporează un acumulator despre a cărui capacitate nu am găsit detalii. În fișa tehnică a produsului sunt menționate până la 8 ore de redare continuă când folosim conectivitatea Bluetooth și până la 17 ore prin fir.

Recunosc că nu am stat cu ochii pe ceas în timpul testelor, dar pot aprecia că la un volum mai mult decât normal, peste 50 – 60% din capacitate, amplificatorul poate rezista cel puțin 4 – 5 ore prin Bluetooth și dublu când conectăm un cablu.

Preț

Creative Sound Blaster E3 – 614 lei pe Cel.ro  

Concluzii

Un lucru este cert înainte de a trage orice fel de alte concluzii: nu vei alege un astfel de produs decât dacă deții o pereche de căști de foarte bună calitate, unele ce au nevoie de o amplificare serioasă pentru a suna exact așa cum trebuie. Într-un astfel de caz eu pot să recomand Creative Sound Blaster E3 cu încredere, în special dacă îți dorești să-l folosești împreună cu un smartphone și să te bucuri de mai multă libertate dată de conexiunea Bluetooth, fără fir.

Inițial, acest gadget mi s-a părut un pic cam scump, însă după ce l-am testat, am găsit că oferă suficient de mult pentru banii ceruți.

În rest, ce aș mai putea adăuga? Mai nimic, sintetizez esențialul prin principalele puncte pro și contra pentru Creative Sound Blaster E3:

PRO

  • amplificare de până la 600 ohm, SNR de 112 dB și fidelitate de până la 24-bit / 96 kHz într-un corp extrem de compact și cu o greutate foarte redusă;
  • conectivitate Bluetooth și NFC, plus Line-In și microUSB;
  • poate fi folosit atât ca ampificator wireless de căști, cât și ca placă externă de sunet pentru PC ori ca receiver cu Bluetooth pentru un sistem de sunet;
  • posibilitatea de a conecta simultan două perechi de căști;
  • microfon integrat ce permite preluarea apelurilor când o pereche de căști fără microfon este legată la un smartphone.

CONTRA

  • nimic.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.