Motorola Moto G5 – review

23/02/2018

Gama G de la Motorola se află la cincea generație, fiind prezentată deja din martie anul trecut, iar în scurt timp urmează să-i vedem succesorii.

Moto G5 a fost proiectat, dezvoltat și lansat sub directa îndrumare a celor de la Lenovo, companie ce deține brandul deja de mai mult timp. Asta nu înseamnă că s-a îndepărtat vreun pic de valorile introduse de prima generație, anume specificații decente, sistem de operare curat, un Android aproape nativ cu update-uri constante și preț competitiv.

Specificații pentru Motorola Moto G5:

Specificatii Motorola Moto G5

Design

Cutia de retail nu aduce prea multe accesorii, în afară de cele de bază. Pe lângă smartphone nu mai găsim decât încărcătorul pe USB, cablu microUSB – USB 2.0, manual de utilizare și certificat de garanție. Iată că lupta de a ține sub control costurile începe direct din pachetul de comercializare, lipsind chiar și o banală pereche de căști.

Fiind un model de buget, Motorola Moto G5 nu avea cum să aducă un design ieșit din comun, cu materiale prețioase și finisări dintre cele mai exacte. Cu toate acestea, nu dă neapărat senzația de ieftin, de compromisuri majore făcute pe linia de fabricație.

Carcasa este construită în parte din plastic și unul ce nu pare tocmai pretențios. Chiar și așa, capacul spate detașabil este confecționat în mare măsură din metal. Este o îmbinare reușită de plastic și metal, cu o soluție ingenioasă de disipare a căldurii din interior prin prezența mai multor contacte ce fac legătura dintre placa de bază și porțiunea de metal a capacului. Acesta acționează astfel ca un cooler, ce transferă căldura generată în interior către exteriorul carcasei.

Din punct de vedere al materialelor utilizate l-aș numi corect pentru zona de preț unde concurează. Finisările nu par lucrate în grabă, îmbinările sunt reușite, nu există zone care să lase impresia de neglijență în construcție.

Telefonul se simte suficient de solid asamblat, nu scoate niciun fel de zgomot neplăcut oricum l-am strânge în mână. Vorbesc despre aasta din cauza faptului că Motorola Moto G5 a rămas fidel soluției de carcasă ce oferă acces la baterie, sloturile pentru cele două cartele sim și cardul de memorie de tip microSD fiind sub capacul detașabil. Acumulatorul poate fi scos din locașul său, deci un plus pe partea de flexibilitate în utilizare.

Deși fără a apela la margini înguste, pe oricare dintre laturi, Motorola Moto G5 se simte suficient de compact, asta grație și utilizării unui ecran de ”doar” 5 inch în diagonală. Greutatea este și ea destul de redusă. Avem un grip bun, telefonul așezându-se bine în palmă.

Ecran și sunet

Deși este considerat un smartphone de buget, Motorola Moto G5 nu a făcut rabat la calitatea panelului. Avem în față un display de 5 inch ce oferă o rezoluție Full HD 1920 x 1080 pixeli, de unde rezultă o densitate a pixelilor de 441 ppi. Astfel, totul apare bine conturat, indiferent de natura detaliilor.

Din punct de vedre al culorilor, mărturisesc că se putea o idee mai bine. Nu sunt cele mai vii, cele mai aprinse pe care le-am văzut. La fel pot spune și despre nivelul contrastului ce se situează la un nivel acceptabil, dar nu mai mult. Luminozitatea maximă este uneori insuficientă, dacă folosim telefonul în bătaia directă a razelor solare avem probleme serioase, în sensul că nu poți distinge mai nimic.

Una peste alta, având în vedere prețul dispozitivului, ecranul lui Motorola Moto G5 nu dezamăgește. Și de această dată, putem spune că avem un display corect raportat la costul de comercializare.

Sunetul extern furnizat de Motorola Moto G5 vine din difuzorul ce este folosit și pentru apeluri. Așadar, avem de-a face cu un difuzor frontal, amplasat deasupra display-ului. Volumul maxim al acestuia este suficient, dată fiind poziționarea lui, ce face ca undele sonore să fie trimise direct către utilizator, dar nu avem o intensitate de-a dreptul ridicată. Calitatea este bună, fără însă a impresiona. Își face treaba suficient de bine și doar atât.

Prin jack-ul de 3.5 mm situația se schimbă și de data aceasta primim un sunet foarte bun, atât din punct de vedere al calității, cât și al volumului maxim oferit. Avem nevoie doar de o pereche de căști de calitate.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Chipset-ul în jurul căruia se aliniază întreg ansamblul hardware este de proveniență Qualcomm, model MSM8937 Snapdragon 430. Procesorul este unul de tip octa-core cu opt nuclee tactate la o frecvență maximă de 1.4 GHz, pe Cortex-A53, dar face parte din gama de bază. Ca idee, predecesorul lui Moto G5, varianta Moto G4, aducea un Snapdragon 617, procesor din zona mid range.

Memoria RAM este de 2 GB, iar spațiul de stocare de 16 GB, din care disponibili utilizatorului sunt 10.14 GB. Poți suplimenta memoria internă cu un card microSD de până la 256 GB, Motorola Moto G5 oferind un slot dedicat pentru acesta.

Acceleratorul grafic Adreno 505 se dovedește suficient de puternic pentru orice joc din Play Store, pe care îl rulează în condiții optime. Nu la cele mai ridicate fps-uri sau cu detalii maxime, dar suficient de bine cât să nu genereze nervi celor mai puțin pretențioși.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu date hardware despre Motorola Moto G5:

Sistemul de operare ce rulează în spatele ansamblului hardware este un Android 7.0 Nougat peste care Motorola nu adaugă nicio interfață proprie. Este foarte asemănător cu un Android prezent în gama Pixel, cu doar câteva setări suplimentare adăugate de producător.

Android-ul rulează fluent mai tot timpul, nu agață și nici nu am găsit bug-uri. Dacă procesorul ar fi fost ceva mai performant l-aș fi putut compara pe Motorola Moto G5 cu smartphone-uri și de două ori mai scumpe. Totuși, lipsa de putere se vede în cazul aplicațiilor mai pretențioase ori în multitasking.

Faptul că Motorola Moto G5 primește update-uri din timp în timp, poate mai multe decât unele telefoane cu pretenții, mi-a fost confirmat de-a lungul perioadei de test. Am primit chiar două actualizări:

Motorola Moto G5 dă posibilitatea utilizatorului de a renunța complet la cele trei butoane cu rol de Înapoi, Acasă și Aplicații Recente, care oricum pot fi aranjate după preferință, fiind propuse pe ecran. Cine ia locul atunci acestor controale? Senzorul de amprentă preia cele trei funcții. Pentru Home este necesară o atingere scurtă a senzorului, pentru Back ori Recent Apps un slide de la stânga la dreapta sau invers, pe același senzor de amprentă. Poți alege inclusiv care comandă să fie pentru Back și care pentru Recent Apps.

O atingere ceva mai lungă (circa o secundă) a senzorului de amprentă blochează ecranul, iar una de circa 3 secunde lansează aplicația Google Now.

Modul acesta de operare prin intermediul senzorului de amprentă poate părea un pic aiurea în primă fază, dar m-am obișnuit imediat și recunosc că în cele peste 3 săptămâni de utilizare am folosit strict acestă opțiune.

Ca și aplicații preinstalate, Motorola Moto G5 nu aduce decât strictul necesar, de la Google venind majoritatea: Căutare vocală, Chrome, Drive, Duo, Gmail, Google Foto, Hărți, Magazin Play, Muzică Play sau YouTube. În total sunt numai 24 de aplicații preinstalate, care le includ și pe cele de bază, precum Telefon, Contacte, Mesaje, Camera, Calculator șamd.

Galerie cu capturi de ecran din meniul lui Motorola Moto G5:

Performanță

Rezultatele tuturor testelor de benchmark rulate de Motorola Moto G5 sunt trecute în tabelul de mai jos.

Teste benchmark Motorola Moto G5

Conectivitate

Motorola Moto G5 este un terminal de tip dual sim, care oferă două sloturi pentru cartele nano sim, dar ce prezintă și unul dedicat cardului de memorie microSD. Avem viteze de până la 150 / 50 Mbps în download / upload prin conectivitate 4G LTE Cat. 4. Smartphone-ul cunoaște toate benzile 4G folosite de toți operatorii din țara noastră.

Alte moduri de conectivitate sunt reprezentate de Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.2 LE cu A2DP, A-GPS, GLONASS și radio FM.

Portul microUSB este amplasat pe laterala de jos, jack-ul de 3.5 mm este sus, iar pe marginea din dreapta sunt butoanele pentru reglaea volumului și cel Power. Laterala din stânga este complet liberă:

Senzorul de amprentă poziționat sub ecran are o rată de recunoaștere extrem de ridicată, nu știu dacă a ratat de mai mult de 5-6 ori în decurs de peste 3 săptămâni. Timpul de răspuns nu este fulgerător, dar, din punctul meu de vedere, asta contează mai puțin.

În apelurile de voce Motorola Moto G5 se descurcă foarte bine, semnalul GSM este stabil, iar sunetul în cască clar și la un volum mai mult decât suficient indiferent de situație.

Cameră foto și video

Senzorul principal de pe Motorola Moto G5 propune 13 Megapixeli, cu o deschidere f/2.0 și autofocus prin detecție de fază.

Interfața aplicației camerei este simplă și intuitivă, fără a propune o multitudine de opțiuni sau setări manuale.

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Motorola Moto G5:

Din punct de vedere al calității materialelor, Motorola Moto G5 se așează perfect în zona entry level, ba chiar aș spune că undeva în partea superioară. În lumină suficientă reușește cadre cu detalii foarte bune, culori aprinse și contrast suficient. Uneori, în funcție de unde bat razele solare, apar artefacte nedorite, precum fenomene tip flare sau aberații cromatice mov. Cel mai probabil de vină este sistemul de lentile, nu de cea mai bună calitate.

Recomandat este să lăsați mereu pornit modul Auto HDR, care detectează scenele ce au nevoie de un interval dinamic mai ridicat. Iată exemple de imagini cu modul HDR On și Off:

Pe partea video Motorola Moto G5 nu reușește să impresioneze, clipurilor le lipsesc detaliile fine, iar autofocusul ”vânează” mai mereu punctul de clar, uneori total inutil.

Clip video Full HD 1080p filmat cu Motorola Moto G5

Galerie de fotografii realizate cu Motorola Moto G5:

Autonomie

Motorola Moto G5 ar fi putut să impresioneze cu adevărat la acest capitol dacă producătorul ar fi ales să integreze un acumulator cu o capacitate ceva mai mare de 3000 mAh. Cu bateria de 2800 mAh nu se descurcă rău, o zi de dimineața până seara nu este tocmai greu de atins, chiar și cu un mod de utilizare mediu spre intensiv. Totuși, un acumulator mai generos m-ar fi determinat cu siguranță să trec autonomia la puncte pro.

În testul nostru specific, când rulăm continuu Playlist-ul Unboxing al canalului Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi, Motorola Moto G5 a descărcat o baterie plină până la 10% în 5 ore și 45 de minute – rezultat mediu.

Preț

Motorola Moto G5 – 775 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Uneori este destul de greu de așternut concluziile, iar acum este un astfel de moment. Asta pentru că Motorola Moto G5 este un smartphone bun, ce nu aduce elemente care impresionează, dar nici nu dezamăgește cu adevărat pe nicio direcție.

Un telefon echilibrat, ce nu pare nici scump, dar nici cu adevărat ieftin pentru ceea ce oferă. L-aș numi un smartphone corect, deși am impresia că pe alocuri l-am judecat cam aspru, având în vedere prețul, desigur.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Motorola Moto G5:

PRO

  • construcție solidă, cu carcasă ce permite accesul la baterie și detașarea acesteia;
  • conectivitate dual sim cu slot dedicat cardului de memorie microSD;
  • sistem de operare aproape nativ, ce rulează fluent, cu minim de bloatware;
  • raport bun între experiența de utilizare și preț.

CONTRA

  • procesorul nu este cel mai puternic și face ca uneori timpii de așteptare să fie cam lungi;
  • în lumină naturală puternică abia poți distinge ceva pe ecran.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.