Ce lipsește Huawei în a deveni noul Apple?

11/09/2018

Apple își dezvoltă partea hardware & software, de la CPU & GPU, design al smartphone-ului și până la limitările din magazinul de aplicații. Totul într-o singură mână, sub aceeași pălărie. 

Huawei a crescut spectaculos, un veritabil Făt-Frumos din China ce se pregătește pe final de 2019 să fie lider mondial. Îmi amintesc un eveniment prin 2013 sau 2014 când Richard Yu nu s-a sfiit să compare o tabletă de 7 inch din portofoliu cu un iPad Mini, nu doar în sketch-ul din prezentare ci, pur și simplu, pe scenă.

Mereu au venit cu comparații prin care să evidențieze lansările de noile dispozitive, uneori au insistat chiar prea tare în opinia mea. De fiecare dată, iPhone-ul a fost un benchmark. Mă rog, nu doar ei fac astfel de giumbușlucuri, Apple apelează la tertipuri de gen din când în când, Samsung la fel etc.

Huawei se dorește a fi un Apple de China, iar vânzările să fie concentrate cât mai mult pe segmentul premium. P20 și P20 Pro au trecut de borna a 10 milioane unități, doar Samsung cu seriile S și Note a reușit să strângă zeci de milioane unități pe un telefon Android din liga premium.

Sunt destule similarități dacă ne uităm la designul și software-ul adus de către Huawei pe unele telefoane mobile din portofoliul său (EMUI amintește destul de tare de iOS, P20 Pro te duce cu gândul la iPhone X etc).

Compania chineză a făcut pași serioși în ce privește hardware-ul de pe terminalele sale, iar Kirin 980 aș spune că este un pas în fața a ceea ce primim de la Qualcomm și Samsung pe sfârșit de 2018. Apple deja joacă într-o ligă proprie.

Răspunsul la întrebarea din titlu:

Sistem de operare propriu. 

Au existat câteva informații scăpate în online, dar pentru moment, Huawei nu ar fi interesat să dezvolte un OS. A încercat Samsung cu Tizen OS, Google a strâns relația cu ei și au renunțat din mers. Mișcarea Huawei în a dezvolta un sistem de operare ar fi una cumva logică, relațiile dintre SUA și China nu sunt prea cordiale. Ultimul element rămas în SUA – platforma software, iar statul chinez cred că vrea să intre pe această nișă. Deja se pregătește un motiv: faptul că Android ar deveni din ce în ce mai stringent ca și condiții de utilizare, nu ar mai fi deschis / open source.

Care ar fi elementele ce fac Huawei să bată pasul pe loc în acestă direcție?

  1. Faptul că nu sunt siguri că ar reuși să-i facă pe dezvoltatori de aplicații să vină cu conținut în ecosistemul lor;
  2. Relația bună cu Google. Pur și simplu, le vine greu să strice ceea ce funcționează foarte bine la momentul actual. Un sistem de operare propriu ar strica imediat relația cu compania americană.

Presupun că vă puneți întrebarea, de ce Huawei și-ar dori să devină noul Apple?

Pentru că Apple face cei mai mulți bani în această piață, are un fan base imens și vinde doar modele premium.

Cum stă situația pentru moment?

Apple – hardware și software dezvoltat intern + producție externalizată;

Samsung – hardware dezvoltat intern – Exynos și colaboare cu Qualcomm pe anumite piețe, software bazat pe Android + producție internă în fabricile proprii;

Huawei – hardware dezvoltat intern și software bazat pe Android + producție internă.

Cred că Google are nevoie de un concurent serios pentru Android, la 9.0 Pie am impresia că bat pasul puțin pe loc. Acum nu știu dacă Huawei are suficiente cunoștințe în a veni cu un sistem de operare care să impresioneze. EMUI este simplu, rapid și sprinten, presupun că bazele vor pleca de aici.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.