Panasonic la Photokina 2018 – primele modele Lumix mirrorless full-frame + alianță cu Leica și Sigma

28/09/2018

Probabil că mulți au auzit până în acest moment de Photokina, însă doar pasionații foto caută informații legate de acest eveniment important. Pentru ei și nu numai, vin cu vești legate de noutățile aduse de Panasonic la Photokina 2018.

Am fost alături de compania japoneză în Koln, Germania, la unul dintre cele mai importante momente din istoria gamei Lumix. O să vorbim despre tot ce am văzut în cadrul evenimentului de presă, însă mă simt nevoit să încep cu Panasonic Lumix S1 și Lumix S1R, primele aparate mirrorless full-frame ale producătrului nipon. Acestea deschid calea pentru noua gamă Lumix S, ce se va adresa cu precădere profesioniștilor, dar și amatorilor entuziaști.

Odată cu cele două modele Lumix full-frame apare și un nou tip de montură în gama Panasonic – L-mount. Despre obiectivele din această serie discutăm câteva rânduri mai jos, rămânem pentru moment la cele două aparate foto.

Fiindcă versiunile de serie vor fi lansate în primul trimestru din 2019, nu am primit specificațiile complete, ci doar câteva detalii: Lumix S1 va avea un senzor full-frame de 24 Megapixeli, în timp ce Lumix S1R va integra unul de 47 Megapixeli. În rest, se pare că majoritatea specificațiilor rămân identice, cel puțin asta știm în această fază a dezvoltării.

Vorbim despre etanșeitate împotriva pătrunderii prafului ori a lichidelor, rezistență la temperaturi scăzute, ecran articulat pe 3 axe și un vizor electronic de înaltă definiție. Mult mai importante decât acestea sunt, după părerea mea, cele două sloturi pentru carduri de memorie, unul de tip XQD, celălalt SD, și sistemul de stabilizare optică de tip Dual I.S., cu stabilizare atât în senzor, cât și în obiectivele compatibile.

Mai mult, Panasonic Lumix S1 și Lumix S1R sunt primele camere mirrorless full-frame ce vor putea filma 4K cu 60 fps. În plus, este promis un autofocus extrem de rapid și exact.

La prima vedere a celor două camere hibride foto-video, așa cum le va promova cel mai probabil Panasoic, totul se prezintă excelent. Avem parte de un design destul de clasic, cu câteva elemente angulare, însă nimic nu este demodat odată ce începi a analiza în amănut butoanele, rotițele, joystick-ul, ecranul, EVF-ul ș.a.m.d.. Poziționarea lor pare optimă, însă mă voi edifica complet după un test amănunțit.

Deocamdată nu am avut ocazia decât a unui scurt hands-on, de câteva minute, și asta cu un prototip aflat încă în faza de dezvoltare. Chiar și așa nu am avut cum să nu remarc calitatea tipică mărcii japoneze. Am ținut în mână un sample Panasonic Lumix S1R ce părea extrem de rezistent, solid, construit să facă față în cele mai solicitante condiții de exploatare.

Dimensiunile și greutatea mi s-au părut optime, Panasonic Lumix S1R nu este nici foarte greu și nici foarte mare, ci doar atât cât să se așeze natural în mâna unui fotograf cu pretenții. În cele câteva clipe în care am avut contact cu aparatul, am descoperit că elementele fizice de conectivitate sunt cele pe care le va aștepta un profesionist, fie el fotograf ori videograf. Vorbesc despre deja clasicele jack-uri de 3.5mm pentru microfon și căști, dar mai ales despre portul full HDMI (nu mini sau micro HDMI) și despre cel USB Type-C.

Și cum un aparat foto nu-și poate dezvălui performanțele fără optică de calitate, Panasonic a lansat alături de Lumix S1 și Lumix S1R noua gamă de lentile S Series. Pentru început au fost prezentate 3 obiective L-mount Lumix S Series: 24-105mm, 70-200mm și 50mm. Detalii despre deschiderea maximă a diafragmei nu avem decât pentru lentila prime, ce va beneficia de un luminos f/1.4.

 

Aceste trei obiective vor fi cu siguranță disponibile odată cu lansarea celor două camere Lumix full-frame, însă Panasonic promite că în maxim un an clienții vor putea alege dintre 10 obiective Lumix S Series.

Însă, tocmai pentru ca montura L să aibă din ce în ce mai mulți reprezentanți, Panasonic a încheiat o înțelegere cu Leica și Sigma. Alianța L-mount, așa cum a fost numită această colaborare, se va asigura că în cel mai scurt timp vor apărea pe piață tot mai multe obiective L-mount. Leica are deja în ofertă 8 astfel de lentile (16-35mm f/3.5-4.5, 24-90mm f/2.8-4, 90-280mm f/2.8-4, 35mm f/2, 50mm f/2, 50mm f/1.4, 75mm f/2 și 90mm f/2), iar Sigma promite să aducă pentru doritori o gamă extinsă de obiective L-mount.

Tot în cadrul evenimentului Panasonic la Photokina 2018 a fost dezvăluit și obiectivul Micro Four Thirds Panasonic LEICA DG VARIO-SUMMILUX 10-25mm f/1.7. Acesta reprezintă primul obiectiv superangular interschimbabil cu focală variabilă și diafragmă constantă f/1.7. Focala 10-25mm este echivalentă uneia 20-50mm în standard 35mm (full-frame), așa că putem spune că noul obiectiv este unul de tip 5-în-1, acoperind unele dintre cele mai folosite focale: 20mm, 24mm, 28mm, 35mm și 50mm. Iar asta cu o diafragmă larg deschisă la f/1.7 pe toată plaja.

Panasonic Leica DC Vario-Summilux 10-25mm f1.7

Din fericire pentru clienții Panasonic Lumix, noutățile nu s-au oprit aici. Posesorii de aparate Lumix DC-GH5, Lumix DC-GH5S, Lumix DC-G9 și Lumix DC-GX9 vor putea instala noi versiuni firmware, ce vor îmbunătăți performața dispozitivelor.

Noul firmware include următoarele îmbunătățiri:

  • Firmware LUMIX DC-GH5 Ver.2.4 – îmbunătățirea performanței de focalizare automată și îmbunătățirea funcției de înregistrare video;
  • Firmware LUMIX DC-GH5S Ver.1.2 – îmbunătățirea performanței de focalizare automată, îmbunătățirea stabilității în timpul redării prin HDMI, îmbunătățirea performanței de înregistrare video, îmbunătățirea funcționării în anumite condiții de iluminare (becuri fluorescente etc.);
  • Firmware LUMIX DC-G9 Ver.1.2 – îmbunătățirea performanței de focalizare automată și îmbunătățirea funcționării în anumite condiții de iluminare (becuri fluorescente etc.);
  • Firmware LUMIX DC-GX9 Ver.1.2 – îmbunătățirea funcționării în anumite condiții de iluminare (becuri fluorescente etc.).

Și pentru că odată cu lansarea aparatelor mirrorless full-frame Lumix S1 și S1R Panasonic se așteaptă ca tot mai mulți profesioniști să treacă pe sistemul S Series, a fost lansat și programul LUMIX PRO. Acesta presupune servicii personalizate de asistență, reparații și suport global. Disponibil deocamdată în Japonia, SUA, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Spania. Programul LUMIX PRO se va adresa ulterior utilizatorilor din întreaga lume.

Despre planurile de dezvoltare ale gamei Lumix nu ne-au fost oferite prea multe detalii, însă am aflat că viitorul este cel 8K. Până la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, Panasonic va dezvolta un nou senzor, procesor de imagine și lentile capabile a furniza fotografii și filmări video la rezoluție de 33 Megapixeli (8K = 7680 x 4320 pixeli).

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.