Videoproiector 4K HDR BenQ TK800 – review

24/10/2018

BenQ este unul dintre cei mai importanți jucători din piața de proiectoare, mult timp lider în segmentul DLP. Și în țara noastră au o cotă importantă de piață, mulți dintre cumpărători fiind dintre cei ce apreciază raportul calitate / preț.

Noi azi vedem cum se descurcă un proiector ce vrea să atragă în primul rând în acest fel, adică prin specificațiile oferite raportate la costul de comercializare.

Pe larg despre BenQ TK800 vorbim mai departe, pentru început să vedem pricipalele specificații.  

Specificații videoproiector BenQ TK800

  • Tehnologie DLP cu 4-way XPR;
  • Rezoluții suportate: de la VGA (640 x 480) la 4K UHD (3840 x 2160);
  • Culori afișate: 1.07 miliarde;
  • Luminozitate: până la 3000 ANSI Lumeni;
  • Contrast: 10.000:1;
  • Suport HDR, HDR10;
  • Durată de viață lampă: până la 10.000 ore mod Economic, până la 8.000 de ore în mod SmartEco și până la 4.000 de ore în mod Normal;
  • Diagonală: optim 60 inch (cca. 150 cm) – 200 inch (cca. 500 cm), maxim 300 inch (cca. 760 cm);
  • Conectivitate: HDMI 2.0, HDMI 1.4a, VGA In, Audio Out (jack de 3.5 mm), Audio In (jack de 3.5 mm), USB Type A, miniUSB, RS232 (DB-9pin), DC 12V Trigger (jack 3.5 mm).
  • Sunet: 1 x 5W;
  • Consum: 385W maxim, 330W normal, 250W Eco;
  • Dimensiuni: 353‎ x 272 x 135 mm;
  • Greutate: 4.2 kg.

Design

BenQ TK800 a ajuns la noi în cutia de retail, cu capacul de protecție a lentilelor gata montat. Alături de proiector mai era telecomanda, cablul de alimentare, un CD cu manualul în format electronic și un ghid de pornire rapidă.

Fiind un proiector dedicat folosirii casnice, așa cum se evidențiază chiar de pe ambalaj – Living Room Entertainment, BenQ TK800 aduce un design ce se detașează clar de unul comercial. Avem aproape în totalitate linii curbe, suprafețe rotunjite și o combinație de culori cel puțin interesantă.

Albul ce predomină pe carcasă este alăturat unui bleu metalizat ce atrage imediat atenția asupra părții frontale.

Reglajul poziției pe o suprafață orizontală se face prin intermediul a trei piciorușe. În față avem unul ce se reglează imediat, prin apăsarea unui buton, iar în spate avem alte două ce se ajustează prin înșurubare.

Pe laterale vedem grile de aerisire generos dimensionate, în spatele cărora este câte un ventilator. Cel de pe stânga trage aer în carcasă, în timp ce cel din partea dreaptă, de lângă lampă, aruncă aerul cald în afară.

În spatele grilei din dreapta este poziționat și difuzorul de 5W.

Reglarea focusului, dar și a zoom-ului se face din două inele de deasupra lentilelor. Tot pe partea superioară vedem și zona de control a funcțiilor proiectorului, cu 11 butoane în total.

Pe spate este zona de conectivitate.

Telecomanda proiectorului BenQ TK800 este de culoare albă, nu pare foarte serioasă, mai degrabă una de jucărie. În fine, pune la dispoziție toate butoanele de care ai nevoie spre a naviga prin meniul de setări, dar aduce și multe scurtături pentru accesarea directă a anumitor funcții și reglaje.

Butoanele telecomenzii sunt iluminate, deci poate fi folosită fără probleme și în spații întunecate.

Din punct de vedere al construcției, lui BenQ TK800 nu-i pot reproșa mai nimic. Deși plasticul nu este unul pretențios, nici ieftin la atingere nu se simte. În plus, proiectorul este suficient de solid asamblat, pare că va rezista fără probleme la transportarea dintr-un loc în altul, iar finisările nu lasă loc de comentarii negative.

Imagine

Trecem la ce contează în cazul oricărui produs de imagistică. Principalele atuuri prezentate în fișa tehnică ar fi date de rezoluția 4K UHD (3840 x 2160 pixeli), de suportul HDR și 3D Full HD, de luminozitatea și contrastul înalte, precum și de spectrul larg de culori afișate.

Acum să vedem și cum se prezintă toate acestea în realitate. Pentru test am rulat prin intermediul unui player 4K HDR filmul documentar Planet Earth II. Având la dispoziție conținut nativ HDR la rezoluție UHD, proiectorul BenQ TK800 trebuia să arate tot ce este în stare.

Exemple de imagini oferite de videoproiectorul BenQ TK800:

Și, spre surprinderea mea, în funcție de setări, imaginea oferită este cel puțin satisfăcătoare. În primul rând este de apreciat fix rezoluția, totul apare sharp, bine conturat, și asta din colț în colț al imaginii. Doar spre extreme, un pic către colțuri, aș spune că observăm o ușoară scădere în calitate, cu imagini o idee mai soft.

Și pe partea de culori totul este bine, cu mențiunea că cel mai bine reprezentate nuanțe se observă în modul Cinema. În Bright totul este super luminos, așadar constrastul are de suferit, la fel și saturația culorilor, în Vivid avem culori cu adevărat intense, dar și un pic mai departe de realitate, cu un ușor Tint către mov, în timp ce în Sport și Fotball se observă un Tint către zona verde.

Sigur că poți alege să reglezi totul după bunul plac, sunt două moduri ce pot fi personalizate în voie, până în cele mai mici detalii. Poți salva două tipare – User 1 și User 2, în care poți face reglaje de bază, precum Luminozitate, Contrast, Culoare, Tint și Sharpness. Cei care vor să meargă mai departe și să facă ajustări de finețe, pot face asta prin setarea balansului de alb pe cele trei culori de bază – roșu, verde și albastru.

Imagini cu meniul OSD al videoproiectorului BenQ TK800:

După ce m-am jucat puțin prin setările de imagine, am descoperit că poți ajunge la o reprezentare mult mai exactă a nuanțelor prin intermediul reglajelor oferite. Din experiența calibrării televizoarelor și a monitoarelor, pot spune că ajung și cu ochiul liber la ceea ce este corect. Iar BenQ TK800 poate oferi culori surprinzător de exacte, mai ales când luăm în considerare zona de preț în care concurează acest model.

Luminozitatea înaltă îți permite să vizionezi conținut în cele mai bune condiții chiar și în camere cu lumină ambientală din plin. Totuși, cel mai bine ar fi să trageți jaluzelele ziua, iar noaptea să lăsați măcar o lumină de veghe aprinsă. Cum așa? Contrastul înalt și, mai ales, negrul cel mai adânc pot fi ”atinse” doar cu ceva lumină ambientală în cameră. În întuneric total, negrul se arată mai degrabă un gri închis, în timp ce zonele întunecate sunt de fapt beznă.

Astfel ajungem și la intervalul dinamic. Dacă ne luăm după specificațiile ce promit suport HDR, atunci totul ar trebui să fie în regulă. Dar, adevărul este că Dynamic Range-ul este limitat, așa cum este la mai toate proiectoarele DLP. Dacă zonele luminoase păstrează suficiente detalii, în zonele întunecate totul este în întuneric, detaliile lipsesc cu desăvârșire.

Așadar, pe BenQ TK800 îl recomand mai degrabă pentru conținut TV, sport și entertainment, să-i spunem ”conținut luminos”. Filmele documentare, preucm Planet Earth II se văd și ele extrem de bine, dar unele gen horror, cu multe scene întunecate, nu vor fi pe placul pretențioșilor, din cauza detaliilor ce se pierd complet în zonele întuncate.

Să vorbim și despre diagonală. Imaginile vor fi corect afișate și bine conturate pe diagonale între 60 și 200 de inch. Pentru a primi o diagonală de aproximativ 100 inch proiectorul trebuie amplasat la circa 3.25 metri depărtare.

BenQ TK800 propune și zoom optic din lentilă, ce poate fi ajustat dintr-un inel de lângă cel de focus. Zoom-ul este de 1.2x, așadar la diagonale mici vor fi diferențe de doar câțiva centimetri, în timp ce la diagonale mari se poate ajunge și la câțiva zeci de centimetri.

Sunet

 

BenQ TK800 integrează un difuzor cu o putere de 5W. Acesta propune un sunet destul de puternic, suficient pentru a urmări unele emisiuni TV, dar parcă nu chiar ce trebuie pentru sport sau filme, să nici nu vorbesc despre muzică. Calitatea este mediocră, înaltele și mediile sunt destul de bine reproduse, chiar dacă nu perfect conturate, dar bass-ul lipsește cu desăvârșire.

În cazul în care acest proiector va fi folosit la ”punct fix”, fără a fi mutat frecvent, atunci o pereche de boxe este obligatorie, difuzorul integrat fiind bun mai degrabă în situațiile ”de urgență”.

Voi vorbi aici și despre zgomotul generat de ventilatoare. Cam ridicat, ca să nu zic de-a dreptul deranjant în unele situații. Chiar și când proiectorul este pus în modul Eco, zgomotul tot se face auzit evident în cameră.

Conectivitate

Pe partea de conectivitate, BenQ TK800 nu stă rău deloc. Avem baza în 2018, adică porturi HDMI. Sunt două la număr, unul de tip 2.0 cu suport HDCP 2.2, celălalt de tip 1.4a cu suport HDCP 1.4. Tot pentru imagine găsim și un bătrân port VGA analog.

Conectivitatea mai este reprezentată și printr-un port serial de date, tip RS-232, dar și un trigger 12V pe jack de 3.5mm (util de exemplu pentru coborârea automată a unui ecran motorizat atunci când pornim proiectorul).

Sunetul este dus mai departe, dar și primit prin intermediul a două jack-uri de 3.5mm.

Avem și un port USB Type-A, precum și unul miniUSB Type-B.

Lângă lentilă și lângă zona de butoane de pe proiector sunt două receptoare pentru semnalul IR ce vine de la telecomandă.

Preț

Videoproiector 4K HDR BenQ TK800 – 6.250 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Prețul recomandat de BenQ pentru modelul testat azi este cel pe care îl regăsim și în țara noastră. Este mare pentru un proiector cu rezoluție nativă 4K UHD, cu luminozitate de 3000 ANSI Lumeni, cu suport HDR și 3D Full HD? Eu aș zice că nu, dar numai dacă toate cele promise ar fi respectate.

Mare parte sunt, precum gama largă de culori, luminozitatea și rezoluția excelentă, ce conturează fin toate detaliile. Unde nu convinge este la contrast și la Dynamic Range, care mi-ar fi plăcut a fi mai ridicate.

Cu lumină ambientală de zi, nu vei găsi mari probleme, dar într-o cameră întunecată vei vedea în loc de negru un gri, iar detaliile din zonele întunecate vor fi pierdute.

Și astfel înțelegem că BenQ TK800 nu și-a propus să fie un proiector Home Cinema, ci unul care să înlocuiască televizorul. Mai toată lumea urmărește programele tv, cu emisiuni, sport și chiar filme, în camere cu lumină ambientală. Iar aici BenQ TK800 nu dezamăgește și va fi greu să cumperi cu circa 6.000 de lei un televizor cu diagonala și de peste 2.5 metri.

În schimb, dacă vrei să creezi atmosfera dintr-un cinematograf, atunci trebuie să cauți în altă parte, BenQ TK800 nu este cel mai potrivit în spațiile întunecate.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru proiectorul BenQ TK800:

PRO

  • luminozitate foarte ridicată, face față cu brio chiar și în camerele cu lumină ambientală din plin;
  • rezoluția 4K UHD face ca totul să fie extrem de bine conturat, perfect sharp;
  • după o reglare corectă a culorilor totul arată natural, nuanțele sunt vii, dar corect redate;
  • design plăcut, construcție solidă.

CONTRA

  • constrast și interval dinamic scăzute, evidente mai ales în spațiile întunecate;
  • zgomot mare făcut de ventilatoare.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.