Smartphone

HTC a anunţat lansarea unui smartphone atipic, deoarece acesta utilizează tehnologia blockchain. Numele său este HTC Exodus 1, iar pentru început va putea fi achiziţionat pentru suma de 0.15 Bitcoin, adică aproximativ 835 euro.

HTC Exodus 1 conține o zonă de siguranță – o zonă blocată de pe dispozitiv, independentă de sistemul de operare Android. Această zonă securizată va păstra cheile datelor cripto, fie că este vorba despre monede sau token-uri nefungibile (NFT-uri), fie, în viitorul foarte apropiat, despre toate datele digitale ale utilizatorului.

HTC a dezvoltat un sistem unic numit Social Key Recovery pentru cazul în care telefonul este pierdut sau furat sau cheile sunt uitate. Aceasta este o modalitate ușoară și sigură de recuperare a cheilor pierdute în hardware. În plus, garantează faptul că HTC nu păstrează niciun moment cheile într-o locație centrală, iar utilizatorul deține permanent controlul. HTC permite selectarea câtorva persoane de contact de încredere, fiecare dintre acestea trebuind să descarce o aplicație de gestionare a cheilor. Cheia este apoi împărțită folosind un algoritm de partajare secret și este trimisă la contactele de încredere. La nevoie, utilizatorul poate recăpăta cu succes accesul la fondurile sale.

O altă etapă în consolidarea tehnologiei va fi reprezentată de lansarea în curând de către HTC a unor API-uri care vor permite dezvoltatorilor terți să utilizeze hardware-ul de pe HTC Exodus 1 pentru a proteja cheile și pentru a semna tranzacții. API-ul pentru gestionarea cheilor Zion și portofelul SDK vor fi lansate pentru partenerii care au aceeași viziune – de a extinde ecosistemul blockchain și de a construi o bază de securitate și încredere.

Specificaţii complete pentru HTC Exodus 1:

  • display IPS de 5.99 inch cu rezoluție QHD+, aspect 18:9, certificare IP68 pentru apă şi praf;
  • procesor Qualcomm Snapdragon 845 de tip octa-core cu 4 x Kryo 385 Gold la 2.8 GHz și 4 x Kryo 375 Silver la 1.8 GHz, 6 GB RAM și 128 GB spațiu de stocare, fără slot pentru cardurile microSD;
  • Android 8.1 Oreo;
  • dual-sim, 4G, Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi direct, hotspot, bluetooth 5.0, USB type-C, A-GPS, GLONASS și BDS, fără jack de 3.5 mm, scanner de amprentă, HTC BoomSound, Edge Sense 2;
  • cameră principală de tip dual cu 12 Megapixeli + 16 Megapixeli, PDAF, detecție de fază, dual-LED flash, filmează la 2160p cu 60 fps, cameră frontală duală 2 x 8 Megapixeli;
  • baterie de 3500 mAh cu încărcare rapidă.

Nu putem nega că HTC Exodus 1 se prezintă foarte bine, însă la prima vedere pare a fi mai mult un experiment al taiwanezilor şi mai puţin un produs de masă care să le aducă vânzările mult aşteptate.

Categorii: htc

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.