Nokia 7.1 vine ca succesor pentru Nokia 7, lansat în urmă cu un an, și nu are legătură cu modelul 7 Plus, pe care l-am testat deja. Telefonul pe care îl vom analiza azi adoptă noul trend în materie de raport al ecranului, căruia îi aduce și un breton la modă.
Review video
httpvh://youtu.be/qZjx98Fp1Vc
Specificații pentru Nokia 7.1:
Design
Nokia 7.1 a venit în cutia de retail sigilată, în care am mai găsit și un încărcător de tip Quick Charge, un cablu USB Type-C – USB, o pereche de căști, o agrafă pentru slotul sim, certificatul de garanție și un mănunchi de pliante cu diferite informații.
Deși aduce un ecran de 5.84 inch, Nokia 7.1 este un smartphone compact, mult contribuie raportul de 19:9 al ecranului, ce face dispozitivul foarte îngust. Pe lungime nu este chiar cel mai scurt, fiindcă marginea de sub display este destul de generoasă, acolo fiind scrisă și denumirea producătorului.
Bretonul nu este mare, fiind chiar unul dintre cele mai compacte pe care le-am văzut. Aici este poziționată camera frontală, grila difuzorului pentru apeluri, senzorii de lumină și proximitate.
Spatele este din sticlă, este plat și doar către margini devine foarte ușor curbat. Modulul camerei duale iese ușor în relief, mai jos de acesta este senzorul de amprentă. Central stă scrisă din nou denumirea producătorului, iar mai jos vedem logo-ul AndroidOne alături de alte infrormații și certificări.
Rigiditatea structurală foarte bună a dispozitivului este asigurată de marginea din metal. Astfel, avem de-a face cu un smartphone solid, realizat din materiale de cea mai bună calitate, finisat fără reproș. Nokia 7.1 rămâne totuși foarte alunecos, gripul oferit este slab. Ajută mult faptul că este îngust și destul de compact, dar tot trebuie avută grijă în manevrarea cu o singură mână, aderența în palmă fiind scăzută.
Ecran și sunet
Display-ul IPS de 5.84 inch are o rezoluție de 2280 x 1080 pixeli, de unde rezultă o densitate de aproximativ 432 ppi, mai mult decât suficientă indiferent de situație.
Ecranul impresionează de la prima privire prin luminozitatea extrem de ridicată. Contrastul este și el înalt, iar culorile sunt plăcute, vii, fără a fi suprasaturate. Este o problemă cu punctul de alb, toate imagnile având o tentă albăstruie. Cum în meniu nu există setări pentru balansul de alb, nu avem cum să remediem această situație.
În lumină naturală puternică Nokia 7.1 nu reușește să afișeze totul clar, ceea ce este ciudat având în vedere luminozitatea maximă a ecranului. De vină este sticla ce protejează display-ul, care reflectă excesiv mediul ambiant.
Avem în schimb suport HDR10 și este promisă chiar emulare a imaginilor SDR în HDR. În realitate nu este mare diferență, doar la conținut nativ HDR primim un interval dinamic semnificativ îmbunătățit. Există și posibilitatea de a activa Lumina de noapte, când lumina albastră este redusă spre a proteja ochii în întuneric. Nici Glance Screen nu lipsește și avem inclusiv posibilitatea de a activa ecranul prin dublu tap.
Sunetul extern nu este nici puternic și nici grozav. Volumul maxim lasă de dorit, la fel și calitatea, nicio frecvență nu mi s-a părut corect reprodusă.
Prin jack-ul de 3.5 mm situația este relativ similară. Cea mai mare problemă este cu intensitatea, mulți vor fi dezamăgiți din direcția asta. Nici calitatea nu este deosebită, cu toate că nu aș numi asta un argument contra. Căștile din pachet sunt mediocre, cu siguranță este nevoie de altele mai bune.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Chipset-ul în jurul căruia este construit ansamblul hardware al lui Nokia 7.1 este unul clasic pentru un mid-range actual. Avem un Qualcomm Snapdragon 636 cu procesor octa-core la 1.8 GHz pe Kryo 260, ajutat pe partea grafică de un accelerator Adreno 509. Memoria RAM este de 4 GB, iar spațiul intern de stocare este de 64 GB, dintre care utilizatorului îi sunt puși la dispoziție circa 50.2 GB. Slotul sim 2 poate accepta un card microSD de până la 400 GB.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Nokia 7.1:
Ansamblul hardware este suficient de puternic spre a duce orice aplicație sau joc din Play Store, chiar dacă cele mai complexe nu vor rula exemplar sau la detalii maxime.
Ceea ce ajută mult în experiența de utilizare a Nokia 7.1 este sistemul de operare. Cu un Android 8.1 Oreo nativ, totul se mișcă rapid, fără lag. Au mai existat ușoare momente de ezitare, însă nimic care să devină enervant.
În afară de setările din dreptul display-ului (HDR10, Glance Screen și Double Tap to Wake) nu avem nicio altă diferență față de un Android nativ. Pentru unii acesta este un plus, pentru alții simplitatea unui Android complet nemodificat ar putea însemna prea puțin.
Aplicațiile preinstalate sunt extrem de puține, baza și doar atât. Fiind doar 18 la număr le voi enumera pe toate: Agendă, Calendar, Cameră foto, Ceas, Chrome, Drive, Files Go, Gmail, Google, Google Foto, Hărți, Imagini de fundal, Magazin Play, Messages, Setări, Support, Telefon și YouTube.
Galerie cu capturi de ecran din interfața Nokia 7.1:
Performanță
Cu chipset Qualcomm Snapdragon 636 și 4 GB de RAM Nokia 7.1 nu este un campion al testelor de benchmark, iar rezultatele de mai jos sunt edificatoare în acest sens:
Conectivitate
Nokia 7.1 este un terminal dual-sim ce suportă două cartele de tip nano sim. Una dintre ele poate fi înlocuită cu un card microSD de până la 400 GB. Sunt cunoscute toate frecvențele 4G LTE din țara noastră, vitezele de download / upload fiind de 300 / 50 Mbps.
Avem Wi-Fi în standarde 802.11 a/b/n/g/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.0 cu A2DP, EDR, LE și aptX, NFC, GPS cu A-GPS, GLONASS, BDS.
Portul USB Type-C este pe laterala de jos, jack-ul de 3.5mm este sus, pe dreapta avem butoanele pentru reglarea volumului și pe cel Power, iar pe stânga este slotul cartelelor sim.
Senzorul de amprentă este amplasat sub ansamblul camerei duale. Este precis doar dacă atât el cât și degetul sunt curate, în rest apar deficiențe destul de des, rata de recunoaștere scade în astfel de cazuri și la mai puțin de 50%. Nici prea rapid nu este, de cele mai multe ori vorbim de circa o secundă întârziere.
Semnalul GSM este stabil, destul de bine recepționat. Calitatea convorbirilor este bună, vocea este preluată corect, iar sunetul din difuzor este redat clar și la un volum acceptabil.
Cameră foto și video
Ca mai toată lumea din zona asta de preț și Nokia 7.1 aduce doi senzori pentru camera principală. Avem unul de 12 Megapixeli cu f/1.8 și dimensiune a pixelului de 1.28 µm și altul de 5 Megapixeli cu f/2.4, cu pixeli de 1.12 µm ce se ocupă de analiza adâncimii de câmp. Optica poartă semnătura Zeiss, care se pare că a ajutat și la scrierea algoritmului pentru modul Bokeh Live.
Interfața camerei este cea cunoscută de la recentele terminale Nokia. Simplă, cu majoritatea setărilor ușor de găsit și înțeles, aplicația Camera pune la dispoziția utilizatorilor și mod Pro, când poți ajusta compensarea expunerii (+/-2), timpul de expunere (până la 4 secunde), sensibilitatea ISO (100 – 3200), punctul de focus și balansul de alb.
Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Nokia 7.1:
Pozele sunt reușite în lumină naturală suficientă. Detalii sunt din plin, reprezentarea culorilor este exactă, iar intervalul dinamic suficient de extins când modul HDR intră în acțiune. Nu ai posibilitatea de a activa oricând HDR-ul, poți doar opta ca el să fie ales în mod automat sau oprit complet.
Probleme sunt în modul auto cu reglarea expunerii, de cele mai multe ori avem de-a face cu imagini supra expuse. Poți face reglajul expunerii manual, printr-un slider sus/jos pus lângă zona de focus. Aveți exemple în galerie cu imaginile supra expuse și cu ele corect expuse cu reglajul manual prin slider.
Nici în low light nu am ce să apreciez la Nokia 7.1, imaginile își pierd evident din calitate. Culorile sunt șterse, iar algoritmul de reducere a zgomotului de imagine pierde mult din conturaea detaliilor.
Merită menționat modul Bokeh Live ce reușește o separare excelentă a subiectului față de fundal. Cei de la Zeiss chiar cred că au ajutat aici, nici scenele complicate nu pun probleme.
Camera frontală de 8 Megapixeli reușește doar să reproducă corect nuanțele pielii, în rest nu avem detalii fine, iar fără lumină din belșug apar aceleași probleme ca la camera principală. Nu prea am ce să apreciez la selfie-urile realizate de Nokia 7.1.
Clipurile video 4K arată în schimb foarte bine, cu expunere corectă, autofocus exact, contrast ridicat și detalii din plin.
Clip video 4K filmat cu Nokia 7.1
Galerie de fotografii realizate cu Nokia 7.1 (primele 3 sunt făcute cu camera frontală):
Autonomie
Bateria de 3060 mAh alături de procesorul eficient și un sistem de operare curat reușesc să-i ofere o autonomie bună lui Nokia 7.1. Nu este deloc greu să prinzi o zi de dimineața până seara, chiar și în condiții de utilizare intensivă tot vei prinde 12 – 14 ore.
Cu toate acestea, în testul nostru rezultatul a fost dezamăgitor. Asta fiindcă noi rulăm Playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de pe YouTube prin conexiune Wi-Fi la internet, cu luminozitatea ecranului la maxim. În astfel de condiții și datorită luminozității foarte ridicate a display-ului, Nokia 7.1 a golit o baterie plină până la 9% din capacitate în doar 4 ore și 12 minute.
Asta nu reflectă însă autonomia reală a smartphone-ului, când în majoritatea timpului intensitatea iluminării ecranului va fi la circa 40 – 50% și astfel vei putea prinde și 6 – 7 ore de SOT.
Încărcarea acumulatorului este rapidă, dar nu cea mai iute. În 30 de minute a adus 42 de procente într-o baterie goală.
Preț
Nokia 7.1 – 1.400 de lei pe PCgarage.ro
Concluzii
Despre Nokia 7.1 nu pot spune că merită prețul afișat nici măcar acum, la cei 1.400 de lei afișați după o reducere de 300 de lei. Și asta nu pentru că ar avea puncte slabe evidente, fiindcă nu este rău per ansamblu, ci pentru că nu impresionează cu adevărat pe nicio direcție.
Este un mid-range ce nu reușește să iasă în evidență într-o piață atât de competitivă precum cea actuală. Poate va atrage prin construcția solidă, cu materiale și finisări foarte bune, prin sistemul de operare parte a programului Android One, prin ecranul bun și autonomia pe care te poți baza.
Totuși cred că în acest preț se putea pune un chipset mai performant, puteam avea o oarecare protecție împotriva lichidelor și a prafului sau măcar rezultate mai bune pe partea foto în low light și de la camera frontală.
Cele mai importante plusuri și minusuri pentru Nokia 7.1:
PRO
- construcție solidă, materiale și finisări excelente;
- ecran de bună calitate, cu luminozitate extrem de ridicată și suport HDR10;
- sistem de operare Android nativ ce rulează fluent, cu minim de aplicații preinstalate și update-uri constante;
- autonomie bună.
CONTRA
- camera frontală dezamăgește;
- sunetul nu este de calitate și nu are volum maxim înalt nici prin difuzorul extern și nici prin jack-ul de 3.5 mm;
- destul de scump raportat la chipset-ul integrat, mai ales că nu se oferă nici rezistență la lichide și praf.