Pentax K5 [prezentare]

În septembrie 2006, Pentax a reușit să pătrundă în piața DSLR, o piață destul de mică, însă entuziastă. Modelul lansat de ei atunci era K10D, un competitor important pentru EOS 30D al celor de la Canon și D200 al Nikon. 4 ani mai târziu, în 2010, Pentax a introdus în același segment de piață (entry-level), modelul K5. Concurența de data aceasta a devenit mult mai acerbă: Canon 7D, Nikon D7000 și D300S, dar și Olympus E-5.

Primul lucru nou adus de Pentax K5 este senzorul CMOS de 16.3 mega-pixeli cu sensibilitatea luminozității extinsă de la ISO 80 până la ISO 51200 (cea mai mare valoare de pe orice camera APS-C până la această dată), capturare video 1080p full HD și 7 cadre pe secundă in modul continuu.

Sistemul de focus a primit imbunătățiri, prin marirea numărului de puncte, dar și a spațiului și modului în care se execută focalizarea.

Un alt capitol la care Pentax excelează, și care a uimit încă de la lansarea modelului K10D, a fost corecția de mișcare a senzorului pe orizontală, verticală si circular, numită SR (Shake Reduction). La modelul K5, acest sistem este de asemenea îmbunătățit față de modelele anterioare.

Pentax acordă o atenție deosebită aparatului, învelindu-l într-o carcasă de magneziu-oțel (131mm x 73mm x 91mm), porturile de conectivitate fiind protejate de umezeală și praf/nisip. Senzorul este protejat de praf prin vibrații supersonice, dar dispune în plus și de un senzor ce detectează exact zona în care există praf, pentru eliminare eficientă. Monturile de obiective cuprind toată gama: K, KA, KAF, KAF2, KAF3 și KAF2 baionetă. Dimensiunea ecranului este de 3″, iar imaginile rezultate au o rezoluție maximă de 4928×3264.

Butoanele sunt bine așezate în jurul mâinii, unele dintre ele având posibilitatea de a fi personalizate de utilizator, fiind extraordinar de ușor de folosit, chiar dacă aparatul este utilizat prin viewfinder. În ciuda dimensiunilor destul de reduse, Pentax K5 este destul de solid și manevrabil, chiar și de către un fotograf cu mâini mai mari.

Prețul lui K5 kit (body + 18-55mm) la reprezentanța Pentax în Romania este de 4842 RON.

Punctele forte ale modelului K5 sunt detaliile bune pe care le oferă imaginilor în comparație cu competitorii, nivelul de zgomot al imaginii foarte redus, chiar și la sensibilități extreme, viewfinder cu acoperire 100% a imaginii, control al focusului excelent, video 1080p.

Punctele slabe sunt: lipsa unui buton dedicat pentru video, a controlului focalizării în momentul filmării, a controlului diafragmei în momentul filmării, focalizare mai slabă decât Nikon D7000.

Concluzia: K5 este o cameră excelentă pentru utilizatorii Pentax care doresc să facă un upgrade, dar și pentru ceilalți utilizatori care doresc o camera foto din categoria semi-profesională cu performanțe deosebite în condiții de lumină slabă, dar nerecomandată celor care vor să o folosească mai mult pentru capturi video.

[nggallery id=17]

Categorii
Tag-uri
Echipa Gadget.ro
Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.