Router wireless mobil Gigabit LTE NETGEAR Nighthawk M1 – review

18/03/2019

Deși nu sunt gadgeturile mele preferate spre a fi testate, routerul mobil NETGEAR Nighthawk M1 a ajuns cumva la mine. Până la urmă, a făcut echipă bună cu laptopul Acer Swift 7 în deplasarea la MWC 2019, iar acum o să vă povestesc câte ceva despre ce poate face un astfel de dispozitiv.

Specificații

Specificatii router wireless mobil Gigabit LTE NETGEAR Nighthawk M1

Design

Routerul NETGEAR Nighthawk M1 a ajuns la noi în cutia de retail în care am mai găsit și bateria, încărcătorul pe USB cu cap de ștecher detașabil, cablul USB Type-C la USB 3.0, un ghid de pornire rapidă și alte câteva pliante cu diferite informații:

Fiind un router mobil, NETGEAR Nighthawk M1 trebuia să fie compact. Îi reușește din plin asta, fiind gros de puțin peste 2 cm și având laturile un pic mai mari de 10 cm. Privit de sus are o formă pătrată cu colțurile puternic rotunjite.

Marginile au o culoare gri închis, în rest tot dispozitivul este negru. Chiar dacă poate părea că marginile sunt din metal, de fapt peste tot la exterior este numai plastic.

Aproape peste tot, fiindcă sus este și un ecran color LCD de 2.4 inch, de formă circulară. În stânga și dreapta lui sunt două benzi ce fac parte din același ecran și oferă informații despre nivelul bateriei (în stânga) și despre cât trafic de date mai este disponibil pe cartela sim ( cel din dreapta).

În colțul din dreapta sus, într-una dintre multele forme rotunde ale modelului din jurul ecranului, vedem și un LED de notificare. Se poate aprinde în albastru, portocaliu sau roșu, în funcție de statusul de funcționare și de nivelul bateriei.

Pe router este doar un buton, cel power, dar care, apăsat scurt, trece succesiv prin toate meniurile disponibile.

Opus față de acesta, este zona de conectivitate, unde vedem și ceea ce par a fi două piciorușe de cauciuc, care să-ți permită și amplasare pe verticală a routerului. De fapt, sub acestea sunt două porturi de tip TS-9 unde poți conecta opțional două antene compatibile.

Pe spatele dispozitivului este un capac de plastic, sub care, odată desfăcut, poți vedea bateria detașabilă. Fără a scoate acumulatorul din locașul său ai acces la slotul cardului de memorie de tip microSD și tot în acea zonă este și butonul Reset, ce poate fi apăsat doar cu un obiect ascuțit, gen agrafă.

Sub baterie, accesibil doar după ce o scoți, este slotul cartelei SIM. Aici poți introduce doar cartele de tip micro SIM.

NETGEAR Nighthawk M1 se simte foarte solid construit, finisările sunt de bună calitate. Deși este doar plastic la exterior, acesta este plăcut la atingere, nu se simte deloc ieftin.

Hardware și interfață

Nu am găsit cele mai detaliate informații despre ce hardware se află sub carcasa routerului. Pe site-ul oficial stă scris doar modelul chipset-ului, un Qualcomm MDM9x50. Nu știm cu ce tip de procesor avem de-a face, nici cantitatea de memorie RAM sau spațiul intern de stocare.

Ce vă pot spune este că NETGEAR Nighthawk M1 oferă o funcție extrem de interesantă, cu atât mai mult pentru un router de tip hotspot mobil. Este vorba despre funcția NAS, ce permite accesare și streaming media de pe un stick USB sau un HDD extern pe USB sau de pe un card de memorie de tip microSD.

Configurarea inițială a dispozitivului durează doar câteva minute, totul este simplu și ușor de înțeles. Cel mai mare minus pe care l-am găsit la partea de interfață și configurare este dat de faptul că nu este suportată limba română. Așadar, deși totul este simplu, este nevoie totuși să cunoști măcar la nivel de bază limba engleză ori o alta de circulație internațională.

NETGEAR Nighthawk M1 poate fi configurat inițial de la un computer ori direct din aplicația mobilă NETGEAR, disponibilă gratuit atât în Google Play Store, cât și în Apple App Store.

Eu am făcut instalarea și configurarea inițială de pe desktop. A fost nevoie doar să mă conectez la rețeaua Wi-Fi deschisă de NETGEAR Nighthawk M1 după care am fost dus automat pe o pagină de browser unde totul s-a desfășurat în doar câteva minute.

Capturi de ecran din interfața desktop NETGEAR Nighthawk M1:

Seătrile inițiale pentru internetul de la Orange erau un pic greșite. A fost nevoie doar să schimb APN-ul din ”internet” în ”net” după care NETGEAR Nighthawk M1 s-a transformat în hotspot mobil.

Mult mai interesantă și cu un design mai elaborat mi s-a părut aplicația mobilă. Aici găsești parcă mai ușor toate setările, interfața este intuitivă.

Capturi de ecran din interfața aplicației NETGEAR Mobile de Android:

Nici în aplicația de mobil nu există limba română, același minus îl trec și aici. De asemena, nici aici nu am văzut setări pentru securitate, singurele astfel de ajustări țin de parole.

Performanță

Aici ar fi trebuit să pun niște teste de viteză, dar aș fi afișat niște valori cu mult sub ceea ce poate NETGEAR Nighthawk M1. Asta fiindcă în zonele unde am avut ocazia să-l iau pe NETGEAR Nighthawk M1 semnalul 4G nu a fost dintre cele mai bune.

Pe Orange, în zona unde locuiesc, nu am prins niciodată mai mult de 35 – 40 Mbps, iar dacă aș fi făcut un test pe fir, prin cablu Ethernet, nu aș fi trecut de 50 Mbps fiindcă atât îmi oferă maxim conexiunea mea de acasă.

Așadar, trebuie să ne încredem în cifrele oferite de NETGEAR în dreptul Nighthawk M1.

Ce aș vrea să menționez aici este acoperirea. Din păcate, NETGEAR Nighthawk M1 nu oferă cea mai bună calitate a semnalului Wi-Fi decât când dispozitivul conectat este foarte aproape de router. Și aici mă refer la maxim 2 – 3 metri distanță.

Fiind un router mobil, ce funcționeză pe baterie, nu va fi niciodată deloc greu să-l ții aproape de smaprtphone ori laptop, dar parcă mi-ar fi plăcut să ofere o acoperire ceva mai largă. Asta fiindcă se pot conecta până la 20 de dispozitive simultan, deci nu toate pot fi în imediata apropiere a acestui router.

Conectivitate

NETGEAR Nighthawk M1 este un modem LTE 4G ce se comportă ca un hotspot mobil Wi-Fi, dar care se poate transforma și într-un router Wi-Fi convențional. Pentru asta este nevoie să conectezi un cablu Ethernet cu acces la internet în portul dedicat și gata.

NETGEAR Nighthawk M1 poate oferi internet wireless pentru până la 20 de dispozitive conectate simultan. Vitezele teoretice (peak) pot ajunge până la 1 Gbps în download și până la 150 Mbps în upload. Pentru asta NETGEAR Nighthawk M1 face agregare de până la 4 benzi LTE și oferă conectivitate 4 x 4 MIMO (Multiple Input Multiple Output).

După cum ați putut observa în tabelul cu specificații de la începutul articolului, NETGEAR Nighthawk M1 cunoaște toate benzile 4G și 3G ale tuturor operatorilor de telefonie mobilă din țara noastră.

Pe partea de Wi-Fi oferă conexiuni a/b/g/n/ac pe 2.4 și 5 GHz.

Există slot pentru cartelă micro SIM, dar și port Ethernet RJ-45. Doi conectori TS-9 permit adăugarea a două antene 3G compatibile.

Pentru stocare și spre a beneficia de funcția NAS oferită de NETGEAR Nighthawk M1 există un slot pentru card microSD, dar și un port USB. La acesta poți lega un stick de memorie sau chiar un HDD extern.

Portul USB Type-C este folosit doar pentru a încărca acumulatorul.

Autonomie

Vom vorbi și despre autonomie, fiindcă NETGEAR Nighthawk M1 integrtează baterie detașabilă de 5040 mAh. Astfel poate funcționa ore în șir fără a fi alimentat cu energie electrică prin cablu.

Oficial, NETGEAR Nighthawk M1 anunță până la 24 de ore de funcționare continuă. Nu am înțeles în ce condiții se poate atinge această autonomie, eu pot doar să apreciez că autonomia este excelentă.

Pe mine un acumulator plin m-a ținut 9 zile. Din acestea cam 6 – 7 ore au fost de funcționare strict prin intermediul rețelei 4G Orange, oferind internet prin Wi-Fi către un smartphone, dar uneori și către un desktop PC. Către acesta din urmă doar circa 30 – 40 de minute, cât am făcut configurarea inițială, plus câteva teste.

Din punctul meu de vedere, dacă bateria va ține în jur de 15 – 16 ore de funcționare continuă reprezintă un mare avantaj. Totuși, aceasta mi se pare a fi o valoare minimă și nu una medie.

Mai mult, NETGEAR Nighthawk M1 se poate transforma și în acumulator extern ad-hoc. Trebuie doar să setezi din aplicație portul USB să ofere curent la ieșire și apoi poți conecta printr-un cablu compatibil orice dispozitiv mobil spre a fi încărcat. Tensiunea la ieșire este de 5V.

Preț

Router wireless mobil Gigabit LTE NETGEAR Nighthawk M1 – 1.650 de lei pe PCgarage.ro

Concluzii

Probabil că nici voi, ca și mine de altfel, nu vă așteptați la acest preț afișat în dreptul lui NETGEAR Nighthawk M1. Da, este scump și astfel nu se adresează în niciun caz utilizatorilor ”obișnuiți”. Trebuie chiar să ai nevoie de tot ce poate oferi acest router pentru a justifica cumpărarea.

NETGEAR Nighthawk M1 reușește să aducă multă tehnologie într-un corp foarte compact. Vitezele maxime sunt cu adevărat impresionante pentru un astfel de dispozitiv, iar autonomia este mai mult decât suficientă.

Cea mai mare problemă este dată de acoperirea Wi-Fi, doar la câțiva metri beneficiezi de un semnal puternic.

În final, haideți să vedem cele mai importante puncte pro și contra pentru router-ul wireless mobil Gigabit LTE NETGEAR Nighthawk M1:

PRO

  • viteze extrem de ridicate pentru un router wireless mobil cu conectiviate LTE;
  • compact, destul de ușor, bine fabricat;
  • conectivitate extinsă, cu slot card microSD și port USB ce permite transformarea router-ului într-un media server / NAS ad-hoc;
  • autonomie foarte bună, router-ul poate deveni la nevoie acumulator extern;
  • configurare inițială și setări ulterioare simple, cu aplicație de mobil ce oferă o interfață intuitivă.

CONTRA

  • chiar dacă integrează multă tehnologie, prețul este totuși unul ridicat;
  • acoperirea Wi-Fi este limitată, cea mai bună calitate a semnalului wireless se obține doar la maxim 2 metri depărtare de router;
  • nici aplicația desktop și nici cea mobilă nu oferă interfața în limba română.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.