Denumirile smartphone-urilor Nokia sunt simple, foarte ușor înțelegi ce model este superior în gamă. Cu cât primul număr este mai mare, cu atât mai performant este telefonul. Dacă după prima cifră mai apare o alta după punct, atunci știm că este următoarea versiune, ceva mai actuală.
Până la apariția Nokia 9 PureView, modelele 8 și 8 Sirocco au fost considerate vârfurile de gamă. Acum, Nokia 8.1 nu se mai poate lăuda cu statutul de flagship și astfel s-a transformat într-un mid-range superior.
Vedem ce înseamnă asta și cum se comportă Nokia 8.1 după ce trecem prin toate capitolele de analiză.
Review video
httpvh://youtu.be/qXN3EnQJS9U
Specificații pentru Nokia 8.1:
Design
Smartphone-ul a ajuns la noi în cutia de retail sigilată. Înăuntru am mai găsit și încărcătorul de tip Quick Charge pe USB, cablu USB Type-C la USB, căști de tip in-ear, două perechi suplimentare de dopuri pentru căști, agrafă pentru slotul sim și multe pliante, în diferite limbi, cu anumite informații:
Nokia 8.1 se încadrează perfect în deja clasicul trend de design. Cu sticlă pe spate și metal pe margini, nu aduce nimic spectaculos în ecuație. Ecranul este cu breton, deci și aici a fost abordată o temă deja clasică.
Ce-l individualizează ușor pe Nokia 8.1 este banda metalică de pe margini ce seamănă cu oțelul inoxidabil. Această fâșie îngustă contrastează cu metalul din jurul ei, ce este de nuanță albastru închis. Butoanele pentru reglarea volumului și cel power, precum și sertarul slotului SIM au același aspect de inox.
Spatele din sticlă este plat pe majoritatea suprafeței, doar către margini se curbează ușor, unde se întâlnește cu metalul bleumarin. Modulul camerei principale duale iese destul de evident în relief. Astfel, când smartphone-ul este așezat pe o suprafață orizontală se va sprijini direct pe lentilele camerei. Asta face ca telefonul să alunece imediat pe un birou sau masă lucioasă, la cea mai mică vibrație îl vezi cum pleacă din loc.
Din cauza spatelui plat din sticlă are mult de suferit și aderența în palmă. Mai tot timpul ai impresia că-l poți scăpa din mână pe Nokia 8.1, gripul fiind printre cele mai scăzute pe care le-am întâlnit în ultima perioadă. Măcar sticla de pe spate nu adună prea repede amprentele și urmele mâinii.
În partea frontală vedem un breton foarte generos dimensionat, în timp ce și sub ecran și-a făcut loc o margine destul de lată. Aici a fost loc suficient pentru denumirea producătorului. Nu, nu este vorba despre HMD Global, ci despre brandul Nokia.
Construcția telefonului este realizată la înalte standarde calitative. Materialele sunt de foarte bună calitate, la fel și finisările. Aș putea fi foarte exigent și să spun că banda ce imită inoxul are muchiile un pic cam ascuțite, că nu se îmbină perfect cu restul metalului din jur, dar cred de fapt doar aș exagera.
Nokia 8.1 se simte extrem de solid și de plăcut în mână. Cu o husă de protecție vei pierde această senzație, dar vei câștiga mult la capitolul grip și la protecția lentilelor camerei principale.
Ecran și sunet
Ecranul IPS al lui Nokia 8.1 măsoară 6.18 inch pe diagonală, cu aspect de 18.7:9 și are o rezoluție Full HD+ 2280 x 1080 pixeli. Densitatea astfel formată este de circa 408 ppi, nimic impresionant, dar care nu pune niciun fel de probleme indiferent de conținutul afișat.
Culorile sunt plăcute, vii, fără a deranja prin supra saturație. Contrastul este ridicat, negrul este adânc, destul de apropiat de ceea ce poate oferi un panel OLED. Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, nici către cele extreme nu se pierde din calitate.
Luminozitatea este suficient de ridicată, în majoritatea timpului nu sunt probleme. Doar în lumină naturală ar fi fost nevoie de mai mult, asta și din cauza sticlei de protecție, ce reflectă excesiv mediul ambiant.
Ecranul adoptă un notch generos, mult mai mare decât mă așteptam. Totuși, după ultimul update software, nu mai poți afișa bretonul. Display-ul arată ciudat cu colțurile de jos având o curbură largă, mult diferită de cea a colțurilor de lângă notch.
În plus, poate sunt persoane ce preferă afișarea bretonului, chiar nu înțeleg de ce în cazul Nokia 8.1 a fost dezactivată această setare. Inițial era disponibilă în meniul Display, apoi a fost trecută în meniul Developer, pentru ca după ultimul update software să dispară și acesta.
Sunetul extern iese din spatele unei micuțe grile de pe laterala de jos. Deși se întâmplă la mai toate telefoanele ce au difuzorul amplasat acolo, la Nokia 8.1 când obturezi această grilă aproape nu mai auzi nimic.
În fine, calitatea sunetului este bună, nu extraordinară, dar suficient de bună. Volumul maxim este peste medie, însă nu cel mai puternic.
Prn jack-ul de 3.5 mm avem parte de o audiție plăcută. Doar cei exigenți vor observa că frecvențele medii nu sunt cele mai exacte, în rest majoritatea vor fi mulțumiți. Bass-ul este acolo, bine reprodus, fără a se exagera cu el. Volumul maxim este foarte ridicat, nu știu câți vor dori mai mult.
Căștile ce vin în cutie alături de Nokia 8.1 sunt de tip intra-auricular. Sunt cu fir subțire, cauciucat, ce se încurcă imediat. În schimb, oferă un sunet de foarte bună calitate și propun un volum maxim impresionant, mult peste ceea ce găsești de obicei în cutia unui smartphone mid-range. Mai mult, sunt aduse în cutie și două perechi suplimentare de dopuri de mărimi diferite.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Pentru mine, Nokia 8.1 a reprezentat o noutate pe partea hardware. Este primul smartphone pe care îl testez ce integrează chipset-ul Qualcomm SDM710 Snapdragon 710. Realizat printr-un proces de litografiere pe 10 nm, procesorul promite mult, fiind recomandat exact pentru telefoane precum Nokia 8.1, adică din zona mid-range superioară.
Procesorul este unul de tip octa-core, cu 2 nuclee ce pot urca până la 2.2 GHz pe arhitectură Kryo 360 Gold și alte 6 nuclee ce lucrează la maximum 1.7 GHz pe Kryo 360 Silver. Puterea de procesare este cumva puțin mai jos decât a procesorului high-end Snapdragon 835 și ceva mai sus decât a celui Snapdragon 660.
Pe partea grafică ajută un GPU Adreno 616 ce se descurcă admirabil în orice titlu de joc. Nu perfect în cele mai pretențioase, dar mai mult decât acceptabil. Jocurile simple sunt duse fără nici cea mai mică problemă la detalii maxime.
Memoria RAM în cazul Nokia 8.1 este de 4 GB, în timp ce spațiul intern de stocare este de 64 GB. Din păcate doar circa 48 de GB sunt disponibili utilizatorului. Poate fi adăugat un card de memorie de tip microSD de până la 400 GB, dar acesta va ocupa slotul SIM 2.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Nokia 8.1 (procesorul este văzut greșit a fi drept un Snapdragon 845):
Sistemul de operare este, ca în mai toate cazurile unui smartphone Nokia actual, un Android curat, parte a programului Android One. Asta înseamnă că interfața nu diferă deloc față de ceea ce a gândit inițial Google.
La Nokia 8.1 avem un Android 9.0 Pie, ce primește constant update-uri. În aproape o lună de test am primit nu mai puțin de 3 update-uri de firmware. De fiecare dată patch-ul de securitate a fost cel mai nou.
Totul se mișcă perfect în cazul Nokia 8.1. Ansamblul hardware nu este pus la grea încercare la task-uri uzuale și nu aș putea spune că se împiedică nici când rulezi aplicații mai complexe. Totul pare destul de bine pus la punct, experiența de utilizare este la cote ridicate.
Aplicațiile preinstalate sunt foarte puține la număr. În afară de câteva de la Google, precum Calendar, Chrome, Drive, Duo, Gmail, Foto, Hărți, Magazin Play, Muzică Play, Știri și Youtube, mai avem Fișiere Go, Note Go și Support. În total sunt doar 24 de aplicații preinstalate, cu tot cu Telefon, Agendă, Mesaje, Camera ș.a.m.d.
Galerie cu capturi de ecran din interfața Nokia 8.1:
Performanță
Așa cum am spus și ceva mai sus, testele sintetice de performață relevă un ansamblu hardware puternic, la nivel de flagship de acum 2 – 3 ani.
Conectivitate
Nokia 8.1 este un terminal dual-sim ce acceptă două cartele nano SIM. În locul SIM 2 poate fi pus un card microSD de până la 400 GB. Telefonul cunoaște toate frecvențele 4G LTE din țara noastră, iar vitezele maxime sunt de până la 300 Mbps la download, respectiv până la 50 Mbps în upload.
Pe Wi-Fi cunoaște standardele 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz. Există și Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.0, NFC, localizare prin A-GPS, GLONASS, BDS și, destul de ciudat pentru un astfel de terminal, avem chiar și radio FM.
Portul USB Type-C este pe laterala de jos, pe stânga avem slotul SIM, sus este jack-ul de 3.5 mm, iar pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel power.
Senzorul de amprentă este amplasat pe spate, sub modulul camerei principale. În jurul lui este un inel ușor înălțat ce face ca găsirea senzorului să fie intuitivă, mai rapidă. Recunoașterea amprentelor are o rată foarte înaltă, la mine nu-mi aduc aminte să fi greșit vreodată. Este și destul de rapid, deși nu dintre cele mai bune.
În apelurile de voce, Nokia 8.1 oferă o voce clară și la un volum suficient de ridicat. Recepția semnalului GSM este stabilă.
Cameră foto și video
Camera principală de pe Nokia 8.1 aduce doi senzori. Cel principal este de 12 Megapixeli, având dimensiunea de 1/2.55 inch, cu pixel mare, de 1.44µm. Diafragma este destul de largă – f/1.8. Senzorul principal beneficiază și de sistem de stabilizare optică (OIS), iar autofocusul este de tip Dual Pixel Phase Detection. Senzorul secundar este de 13 Megapixeli și promite să-l asiste pe cel principal în a determina mai exact adâncimea de câmp.
Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Nokia 8.1:
Pozele captate cu Nokia 8.1 sunt de bună calitate ziua, cu lumină suficientă. Detaliile sunt bine conturate, culorile sunt exacte, naturale, fără supra saturare. Contrastul este la un nivel optim, iar intervalul dinamic destul de bun.
Cu modul HDR activat sunt aduse la iveală mai multe detalii din zonele întunecate:
În low light nu se descurcă la fel de bine, în nici un caz la nivel de flagship, ba chiar nici la nivelul unor concurenți din aceeași zonă de preț. Chiar dacă detaliile sunt destul de bune, la fel și culorile, nivelul de zgomot este prea ridicat:
Modul Bokeh Live separă clar subiectul față de fundal și se descurcă destul de bine în a face asta:
Camera frontală este de 20 de Megapixeli și aduce portrete de bună caliatate. Culorile sunt bune, cu o reprezentare corectă a nuanțelor pielii, contrastul este echilibrat. Detaliile sunt la nivelul senzorului, chiar și cu zoom în poză observi conturare fină și exactă.
Există mod Bokeh Live și pentru camera frontală, dar am observat că, deși separarea subiectului de fundal este reușită, se aplică un sharpness forțat pe subiect:
Pe video se descurcă bine, cu detalii din plin la clipurile 4K. Autofocusul este exact, iar stabilizarea este bună pe 4K și foarte bună la clipurile Full HD. Cu toate acestea, apare un tremurat uneori, mai ales când faci panning.
Clip video 4K filmat cu Nokia 8.1
Galerie de fotografii realizate cu Nokia 8.1:
Autonomie
Un capitol la care Nokia 8.1 punctează bine este acesta. Deși bateria nu are o capacitate uriașă, telefonul reușește fără probleme să ofere o zi de dimineața până seara, chiar și în condiții intense de utilizare.
Cu o folosire medie eu am prins chiar și două zile pline. Software-ul bine pus la punct face ca în stand-by, deși cu toate notificările pornite, Nokia 8.1 nu pierde procente din baterie nici în decurs de mai multe ore.
În testul nostru, în care rulăm continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube Gadget.ro, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Nokia 8.1 a dus bateria de 3400 mAh la 9% din capacitate după 6 ore și 25 de minute. Rezultat bun, dar care nu reflectă în totalitate autonomia reală foarte bună.
Preț
Nokia 8.1 – 1.700 de lei pe PCgarage.ro cu reducere de la prețul inițial de 2.000 de lei (la data publicării recenziei).
Concluzii
La fel ca la mai toate smartphone-urile Nokia pe care le-am testat în ultima vreme, precum Nokia 8 Sirocco sau Nokia 7.1, și în cazul Nokia 8.1 pot spune cam la fel: un smartphone bun, reușit, dar care parcă nu are nimic cu adevărat interesant, spectaculos. Probabil nici nu este nevoie sau nici nu se poate așa ceva în zona unde concurează.
Cert este că Nokia 7 Plus a reușit să fie unul dintre cele mai bune smartphone-uri pe care le-am testat în 2018, mai ales ca raport calitate / preț. Probabil de atunci tot sper să mai descopăr unul asemenea de la ei.
Nu este cazul lui Nokia 8.1. Nu este rău deloc, dar nici nu face mai nimic bine până la capăt. Poate doar la autonomie și la sistemul de operare, ce se mișcă exemplar. În rest, deși este bine construit, are un grip inexistent. Ecranul este bun, dar cu ce breton și ce colțuri. Ansamblul de camere nu-i rău, dar nici strălucitor, chiar mă așteptam la mai bine.
În fine, iată cele mai importante plusuri și minusuri pentru Nokia 8.1:
PRO
- construcție solidă;
- ecran de calitate;
- autonomie foarte bună;
- sistem de operare ce rulează fluent tot timpul, bine optimizat, ce primește constant updfate-uri, fără bloatware;
- ansamblu hardware performant.
CONTRA
- grip redus, mai tot timpul ai impresia că-ți poate scăpa din mână, iar modulul camerei principale iese prea mult în afară;
- ecranul are un breton prea mare și colțurile foarte diferite (cele de jos față de cele de sus) ce-l fac să arate ciudat;
- ceva cam sus poziționat ca preț (mai ales fără reducere aplicată).