Orange Money sau cum plățile cu telefonul sau smartwatch-ul au fost simplificate

29/04/2019

Orange oferă servicii de telefonie mobilă și fixă, de internet fix și mobil, de cablu TV și prin Smart Home au intrat și pe piața de dispozitive conectate (de la infrastructura necesară în mediul urban și nu numai, până la tot felul de gadgeturi smart, atât pe zona de B2C, dar și pe B2B). Unul dintre domeniile noi de activitate se referă la serviciile financiare – Orange Money a primit funcții ce-i cresc gradul de atractivitate.

Ce este Orange Money?

Este alternativa a grupului francez la serviciile bancare tradiționale. Sunt două aspecte cheie pe  care Orange dorește a le reliefa de la bun început: simplitate și interfața ușor de parcurs, intuitivă. În dezvoltarea acestui serviciu au ținut cont de feedback-ul adunat de-a lungul anilor în relația cu clientul.

Ce oferă Orange Money?

  • carduri de debit Visa fizice sau virtuale, cu tehnologie contactless;
  • plata cu telefonul prin NFC;
  • plata cu smartwatch-ul prin modele NFC compatibile de la Fitbit și Garmin.

Ce operațiuni poți desfășura prin Orange Money?

Avem serviciile tipice unui cont bancar: plata facturilor prin scanarea codului de bare, prin introducerea codului de client sau prin obținerea valorii de plată în cazul Orange, Enel, Electrica și GDF Suez, plata produselor achiziționate din magazinele Orange prin scanarea QR code-ului, transferul de bani prin intermediul unui număr de telefon sau către orice IBAN din România, reîncărcarea de cartele prepay, cumpărături online prin card virtual, retragere de numerare la ATM etc.

Alimentarea contului se realizează prin intermediul unui alt card bancar salvat în aplicație. Există și opțiunea în a depune numerar în shop-urile Orange, prin transfer interbancar etc. Apropo, important de precizat – transferul către orice cont bancar în lei din România prin cod IBAN este gratuit, la fel și către orice client al Orange Money prin nume + număr de telefon.

Cum începi a folosi Orange Money și care sunt condițiile de îndeplinit?

În primul rând trebuie să fii client al Orange: prepay sau abonament, pentru prepay este nevoie de un drum spre a activa serviciul într-un shop Orange, pe abonament se activează serviciul în mod digital prin intermediul pașilor existenți în aplicație – în jurul a 2-  minute. O vizită în magazinele Orange trebuie să efectueze și cei ce nu sunt titulari unui abonament.

Aplicația Orange Money este disponibilă pe Android și iOS, iar cardul poate fi înrolat în Orange Pay, Fitbit, Garmin Connect sau în viitorul apropiat și în wallet-ul Apple.

Cardul de debit Visa Classic nu are  comision lunar (dacă a fost alimentat cu minim 500 lei și au fost efectuate cel puțin două tranzacții la comercianți), există și opțiunea unui card special – Orange Money Visa Platinum ce presupune plata a 40 lei pe lună.

Ce oferă în plus Platinum față de Classic?

  • asigurare medicală în limita a 100.000 de euro, pentru întârzierea unei cursei aeriene, pierderea bagajelor pentru călătoriile în străinătate (inclusiv pentru membrii familiei dacă călătoria are loc împreună);
  • acces gratuit și nelimitat la lounge-urile Business din aeroporturile București, Cluj și Timișoara (posesor + invitat);
  • servicii concierge 24/7 pentru recomandări și rezervări de turism, evenimente sau hobby-uri.

Orange are și o promoție suplimentară de 20% din prețul unui smartwatch Fitbit sau Garmin cu NFCdetalii pe link.

Folosesc un smartphone Android, iar aici singura condiție este ca software-ul să nu fie mai vechi de Android 4.1.

Care sunt etapele și cum a fost experiența?

Pentru plata cu telefonul este nevoie de contul Orange Money, solicitarea de card de debit Classic sau Platinum, descărcarea aplicației Orange Pay cu introducerea datelor cardului Orange Money + NFC-ul activat.

Pentru plata cu smartwatch-ul trebuie contul de Orange Money, solicitarea de card de debit Classic sau Platinum, smartwatch-ul compatibil cu NFC, aplicația Fitbit sau Garmin Connect din Play Store sau App Store și acolo să fie introduse datele cardului Orange Money.

Am instalat aplicația Orange Money ce are puțin peste 50 MB în Play Store. Am selectat opțiunea Cont nou. Aici îți creezi un profil și ai nevoie de numărul de telefon, adresă de mail și cartea de identitate.

Am introdus numărul de telefon și am primit un cod de verificare. Am adăugat și adresa de mail. Am bifat mai multe opțiuni: comunicare pe mail etc – chestii legate de GDPR necesare într-un astfel de demers. Face o fotografie a cărții de identitate. În cazul meu trebuie să spun că nu a ieșit din prima și a trebuit să merg într-un Orange Shop pentru activarea serviciului. A fost nevoie de un Orange store pentru acest procedeu. Am înțeles că sunt cumva la început, aplicația urmează a fi optimizată etc. În aproximativ 10 minute a fost activat serviciul Orange Money în varianta Platinum. Nu a fost presupus un cost suplimentar. Dacă alegi și cardul în format fizic, durează câteva zile până ajunge din momentul în care serviciul a fost activat. Totuși, poți plăti cu telefonul sau din aplicație etc, nu ești blocat din punct de vedere al tranzacțiilor. Te poți loga cu amprenta sau PIN.

Screenshots cu interfața Orange Money pentru Android;

Interfața consider a fi bine organizată. Pe ecranul de start sunt informații legate de soldul contului, detalii legate de card. În partea stânga se află un meniu cu multiple opțiuni:

  • alimentare cont;
  • transferuri;
  • cardurile mele;
  • reîncărcare PrePay;
  • plată furnizori;
  • plată comerciant;
  • istoric tranzacții;
  • setări cont;
  • locații Orange Money;
  • comisioane și taxe.

Cu datele contului activezi serviciul Orange Pay – aplicația de Android are 15 MB. În Orange Pay adaugi detaliile cardului și după aceea poți plăti cu telefonul mobil. Sunt câteva etape necesare:

  1. Validarea cardului printr-un SMS;
  2. Securizarea dispozitivului – parolă suplimentară;
  3. Setarea pentru Orange Pay ca aplicație de plată restabilită;

Screenshots cu interfața Orange Pay pentru Android;

Mai multe detalii găsiți pe aici și aici. Testez Orange Money în perioada următoare și vă relatez cum a fost experiența, am și o brățară Garmin Vivoactive Music și abia aștept să plătesc cu smartwatch-ul. :)

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.