Proiect: Niciun smartphone vândut în România fără aplicația Apel 112 dezvoltată de STS

06/10/2019

Un senator al partidului de guvernământ a depus un proiect în Parlament prin care și-ar dori ca toate smartphone-urile vândute în România să vină cu Aplicația 112 preinstalată.

Toate detaliile sunt într-un articol Mediafax.

Ce se propune în acest proiect legislativ?

Telefoanele mobile pot fi comercializate pe teritoriul României numai dacă au instalate aplicațiile unice de apel de urgență și mesaj de urgență. Aplicațiile unice de apel de urgență și mesaj de urgență sunt proprietatea STS și se pun gratuit la dispoziția operatorilor economici care produc sau comercializează telefoane mobile în România.”

Apel 112 a devenit la un moment dat cea mai descărcată aplicație din România. Bineînțeles, s-a întâmplat să ajungă în top sub efectul tragediei de la Caracal.

Apel 112 transmite coordonatele GPS la momentul inițierii apelului către Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență. Pentru ca aplicația să funcționeze are nevoie de acces la internet și la serviciile de localizare activate pe smartphone.

Bineînțeles, există o soluție la îndemână numită AML – Advanced Mobile Location. Ar fi mai simplu de instalat în opinia mea și nu ar fi nevoie de proiecte legislative și de implicarea producătorilor de telefoane mobile ce-și comercializează produsele în țara noastră. Sunt curios cum va obliga brandurile B-list sau importatori pe canal neoficial în genul QM să instaleze aplicația amintită pe smartphone-urile vândute local. La mijloc ar fi și Apple ce este destul de restrictiv în ce privește aplicațiile preinstalate pe terminalele sale.

Mi se pare că avem de-a face cu o soluție alambicată când altă modalitate mult mai simplă ar fi mai ușor de pus în practică spre a îmbunătăți localizarea apelurilor la 112.

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.